Bayramiç’te yılanlı kuyu şaşırttı...

Bayramiç ilçesinde, hayvancılık yapan bir kişi, hayvanlarını sulamak için ağılının yakınındaki kuyudan su çektiği sırada yaklaşık 20-30 yılanla karşılaştı.

856
Yiğitler Köyü’nde yaşayan Mustafa Arlı, köye yaklaşık bir kilometre uzaklıktaki hayvan ağılının yakınında bulunan kuyudan hayvanlarını sulamak için su çektiği sırada, onlarca yılanla karşılaştı. Şaşkınlığını gizleyemeyen ve korktuğunu ifade eden Arlı yaptığı açıklamada, yıllardır bölgede hayvancılık yaptıklarını, ancak böyle bir durumla ilk defa karşılaştığını söyledi. Arlı, ``Sabah koyunlarımı sulamak için su çekmeye çalıştığım kuyuda onlarca yılanı görünce telaş yaptım`` dedi.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tosunoğlu da kuyudaki yılanların iki tür olduğunu söyledi. Bunların birinin Latince adının ``Dolichopis Caspius`` olduğunu ve ``Hazer Yılanı`` olarak ifade edildiğini belirten Tosunoğlu, ``Ancak halk arasında renginden dolayı `Bozörük` yılanı olarak da bilinir. Bunlar zehirsiz olup, zararsız yılanlardır. Çanakkale ve çevresinde de sıkça rastlanır. Tamamen faydalı bir yılan türü olup, tarla fareleri, köstebek gibi küçük memelilerle beraber kuş ve kertenkelele beslenir ve hızlı hareket eder. Sıkıştırıldığında çabuk sinirlenir ve saldırı durumuna geçer`` dedi.
 
Tosunoğlu, diğer yılanın Latince adının ``Montivipera Xanthina`` olduğunu ve ``şeritli engerek`` olarak tanındığını belirterek, şunları kaydetti: ``Bu yılanlar zehirlidir. Çanakkale ve çevresinde taşlık, harabe gibi alanlarda nadir olarak görülür. Hareketleri nispeten yavaştır. Sıkıştırılmadıkça insanı ısırmaz, ama dikkat edilmelidir. Zehirleri insanlar için tehlikeli olabilir. Geceleri avlanan bu hayvanlar gündüzleri de saklanırlar. Tarla fareleri, köstebek gibi küçük memelilerin yanı sıra kuş, kertenkele ve yılanlarla beslenir.``
Paylaş