Temel tüketim maddelerine gelen zamlar, bayrama da yansıdı. Özellikle şeker, un ve ceviz gibi ürünlere gelen zamlar bayram alışkanlıklarını da değiştirdi. Her katında ceviz bulunan "anne baklavasının" kilosu 300 liraya kadar çıktı. Vatandaş ise misafirlerine ikram etmek için maliyeti daha ucuz olan şeker ve çikolata kaplı ürünlere yöneldi. Çanakkaleli baklava üreticileri, artan maliyetler karşısında ürünlerine fiyat verirken zorlandıklarını aktardı. Gazetemiz Çanakkale Olay, bayram öncesi vatandaşların ikram ürünlerini aldıkları esnafı ziyaret etti. Baklava üreticileri un, şeker, yağ, Antep fıstığı ve ceviz maliyetlerindeki artıştan şikayetçi.
"Bir çuval un bir günde bitiyor"
Piyasalarda dolar kurlarındaki sert dalgalanmalarının ardından un fiyatları 200 TL`den 400 liraya çıktı. Çanakkaleli baklava üreticileri ise bir çuval unun bir günde bittiğini kaydederek, "Bir çuval unu en fazla ne kadar kullanabiliyoruz? En fazla bir gün. Vatandaş, gelip tatlı alamıyor. Maliyetler çok arttı. Sadece bizde değil. Sokağa çıkıp bakın. Sokaklar bomboş. Esnaf müşteri gelsin diye bekliyor. Yağa, una, şekere zam. 5 kilo yağ 200 lira olursa baklava ne kadar olabilir?" dedi.
"Taneyle baklava alan bile var"
Vatandaşın en alışık olduğu anne tipi baklavanın her yıl olduğu gibi bu yılda revaçta olduğunu ifade eden baklavacılar, "Tepsiyle satış azaldı. Hala bayram için sipariş verenler var. Ama eskisi gibi değil. Yarım kiloluk, bir kiloluk satışlar daha çok gerçekleştiriyoruz. Taneyle baklava alan bile var" diye konuştu.
"Tulumba bile 50 lira oldu"
Tezgahlardaki maliyeti ve fiyatı en düşük şerbetli tatlı olan tulumbanın fiyatını sorduğumuz baklava ustası, "Tulumbanın fiyatı bile 50 lira oldu. geçen sene 30 liradan satılıyordu. 3 kilo gelen bir tepsi klasik ve ev tipi cevizli baklava 180 TL iken kilosu ise 90 TL. Antep fıstıklı baklavanın kilosu ise 130 TL" dedi.
"İnsanlarda yarın korkusu var"
Baklava ustası, "Bu bayram hiç güzel geçmeyecek gibi gözüküyor. İnsanlar, ellerini cebine koymaya korkuyor. Asgari ücretle geçinin bir aileyi düşünün, evi kira ise nasıl yapacak? Ekmek 3 TL. 4 çocuğu olan bir aile kaç ekmek alır? Tatlı nasıl alır? Nerede o eski bayramlar diyorduk. Şimdi ise insanlarda yarın korkusu var" sözlerine yer verdi.
"Marketlerde hazır baklava satıyorlar!"
Artan zamlara karşısında market zincirlerin fiyat politikasını eleştiren baklava ustası, "Doğalgaz, elektik faturalarına güç yetmiyor. Bizde durmadan fiyat değiştiriyoruz. Acaba hangisinin maliyeti daha düşük, hangisini daha ucuza verirsek ben kazanırım diye düşünüyoruz. Ama büyük marketler etiket değiştirmek için eleman alıyor, bugün 10 TL olan yarın 20 TL oluyor. Marketlerde hazır baklava ve şerbetli tatlılar var. Biz ne satacağız?. Büyük marketlerde çoraptan televizyona her şey var. Esnaf ne satacak? Bize de bir satış alanı bıraksınlar. Biz işin içinden çıkamıyoruz. Akşama kadar gelin bekleyin. Kaç kişi gelip çıkıyor bu dükkânlara. Bakın" dedi.
"Glikoz kullanmıyoruz"
Kaliteli ürün sattıklarını dile getiren baklava ustası, "Biz glikoz da kullanmıyoruz. Glikoz ucuz. Tenekesiyle alıp tatlımıza dökmüyoruz. Kaliteli mal satalım, herkes ne yediğini bilsin istiyoruz. Glikoz kullanmayınca maliyette artıyor. Şekerin kilosu 30-35 liraydı, 90 lira olmuş" diye belirtti. Piyasalardaki sert dalgalanmanın bayramı da etkileyeceğini dile getiren baklava ustası, "Geçen yıl ve bu yılın maliyetleri çok farklı. Bu artış da tezgaha yansıdı" diye vurguladı.
"Geçen sene daha çok kar ediyorduk"
Baklava ustası şerbetli tatlının bir kültür olduğuna dikkat çekerek, "Anne tipi kilosu 100 lira. Çok yoğun sipariş alıyoruz. Bizim elimizde değil. Bayram olduğu için kültürel bir alışkanlıkla tatlıdan vazgeçemiyoruz. Maliyetler yüzde yüzü geçti. 120 liraya sattığımız tepsiyi bu sene 250 liraya satıyoruz. Geçen sene 120 liraya sattığımızda karımız bu yıldan daha fazlaydı" dedi.
(Seçkin Sağlam)