Bayram esnafa yaradı

Ramazan ayının genel durgunluğunun ardından bayramda yaşanan canlılık nedeniyle esnafın yüzü güldü.

601
 
Bayram boyunca kente akın eden binlerce kişinin getirdiği hareketlilik çarşıya olumlu yansırken, en çok gıda, giyim sektöründe hizmet veren esnafın, cafe ve işletme sahiplerinin yüzü güldü. Son yıllarda bayramları dokuz gün yaşayamaya alışan Türk halkı ise bayram süresini kısa bulunca dönüşler son güne kalırken, kentte halen bayram ve tatilin rehavetinin ise sürdüğü gözlendi. Ramazan Bayramı’nı geride bırakan Çanakkale’de başta kamu kurum ve kuruluşlar olmak üzere esnaflar da iş başı yaptı. İşbaşı yapan esnaflar dün sabah saatlerinde dükkanlarını açarken, bankalar ile UEDAŞ veznelerinde yoğunluk yaşandı. Bayramın ardından rutin günlerine geri dönen Çanakkale’de hizmet veren esnafların bayram ile ilgili düşünceleri şu şekilde:
 
 
Zulal Ceylan
“Bayramın özellikle birinci günü yoğunduk. Sonraki günlerde ise fazla bir hareket yoktu. Kente gelen ve uzun trafik oluşturan binlerce kişinin çarşıya elbette ki katkısı oluyor. Feribot beklerken yemek yiyenler, dükkanlara bakınanlar, alışveriş yapanlar oldu.”
 
 
Gökhan Çurpan
“Kente transit gelip geçenlerin bize pek faydası olmadı. Ama şehirde bayram nedeniyle genel bir hareketlilik vardı, bu da satışlara olumlu yansıdı. Özellikle asker sayısı fazlaydı, pek yabancı tursit yoktu. Bayram boyunca en çok akşam satış oldu.”
 
 
Kadir Kızıltan
“Bayram boyunca hareketlilik vardı. Özellikle birinci ve ikinci gün satışlar iyiydi. Bayramda yoğun kuyruklar oluştu, kente çok kişi geldi. Belki otoparkı sorunu olmasa insanlar daha uzun süre şehirde kalabilirlerdi.”
 
 
Ayşe Turhanlı
“20 bin araç gelmiş. Bizim işlerimiz bayram boyunca çok iyiydi. Binlerce kişinin kente hiçbir etki yapmadığını söylemek doğru olmaz. İnsanlar hedefledikleri noktaya giderken de belirli ihtiyaçları oluşur, karnı açsa yemek yer, bir yerde mola verir. Eskiden hediyelik eşyalar da alınıyordu, 7 Büfeler kısmı hareketliydi. Ama yoğunluk oluyordu, şimdiki düzenleme meydanı da bize kazandıracak. Bir de araç trafiğine kapatırlarsa ve sadece yaylar gezinirse daha da güzel olur.”
 
 
Davut Kutucu
“Tatil devam ediyor gibi görünüyor. Hala yeni yeni kentten dönüş yapanları görüyoruz. Alışveriş ise durgunlaştı. Bence insanlara 9 gün tatilden sonra, bu 3-4 günlük tatil kısa geldi. Bazı insanlar tatili uzattı gibi, bir de okulların hala açılmamış olması nedeniyle de birçok aile senelik izinini bayramla birleştirdi ve bir yerlere kaçtı.”
 
 
Neslihan Ar
“Çanakkale bayram boyunca çok kalabalıktı, bir yoğunluk vardı, ama alışveriş yapan sayısı çok da değildi. Hala şehirde yerli ve yabancı turistler var. İskeledeki araç yoğunluğunun ise çarşı esnafına çok büyük katkısı olduğunu düşünmüyorum, daha çok Şehitlik’i ve Çanakkale’yi ziyarete gelenler alışveriş yapıyor.”
Paylaş