Başkan İş, "Oda olarak ne yapacağımızı şaşırdık"

868
Dünya ekonomisini gerek sağlık gerek ekonomik açıdan derinden sarsan covid-19 pandemisinin ardından vatandaş rahat nefes alamadı. Yılbaşı itibariyle gelen zamlar birçok sektörü derinden etkiledi. Zamların en çok sarstığı sektörler arasında ise lokantalar yerini alıyor. Doğalgaza, akaryakıta, gıda ürünlerine gelen zamlar maliyetleri arttırırken, lokantacılar ise kara kara düşünüyor. Kepenk kapatan dükkan sayısı ise her geçen gün artmaya devam ediyor. Yılın ilk 4 ayında Çanakkale`de Nisan ayı 11, Mart ayı 45, Şubat ayı 3, Ocak ayında ise 13 olmak üzere 72 lokanta kepenklerini kapattı. Kırmızı et fiyatlarının yanında çay, şeker gibi temel ürünlere gelen zamlar nedeniyle lokantacılar, "Nasıl geçineceğiz?" sorusunu sorduruyor. Öte yandan doğalgaz, akaryakıt ve elektrik gibi kalemlere gelen zamlara yağ, salça, çay, un, kırmızı ve beyaz ette eklenince vatandaşın alım gücünün zayıflaması restoran ve lokantacıların müşteri kaybetmesine yol açtı. Lokantacıların sorunlarını gazetemiz Çanakkale OLAY`a aktaran Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Oda Başkanı Selahattin İş, temel gıda maddelerine gelen zamlara tepki göstererek, "Çaya, şekere bir sürü zam geldi. Bizde oda başkanı olarak ne yapacağımızı şaşırdık. Hiçbir lokantacı, kuzu şiş, kuzu haşlama, kuzu fırın, dana rosto, istim kebabı yapacak durumda değil. Bu duruma geldik. Maliyetler yüksek" dedi. 
 
"Lokantacı, bu fiyatlara nasıl yemek pişirecek?"
Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Oda Başkanı Selahattin İş, temel gıda maddelerine gelen zamlara tepki göstererek, "Çaya, şekere bir sürü zam geldi. Bizde oda başkanı olarak ne yapacağımızı şaşırdık. 1 kilo kıyma 170 lira olmuş. 1 kilo dana eti 180 lira. Bu fiyatlarla lokantacı nasıl yemek pişirecek? Bir porsiyon tas kebabının lokanta da geliş fiyatı 40 lira" ifadelerine yer verdi.
 
"Et fiyatlarına dur diyecek kimse yok mu?"
Oda Başkanı İş, kırmızı et fiyatlarındaki büyük artışın lokanta esnafının belini büktüğünü belirterek, "Kırmızı et pahalı. Tavuk eti dersen, tavuğun kilosu da 70-80 lira. Zor durumdayız. İnşallah iyi olur, düzelir ama gerçekten hepimiz zor durumdayız. Hepimiz aynı gemideyiz. Bugün pazara bakıyorsunuz, domates hariç diğer ürünler düştü. Ne güzel. Daha da düşecek. Bu et fiyatlarına dur diyecek kimse yok mu? Ya ithal et gelecek. Bu ithal et gelmezse Kurban Bayramı`na kadar kıyma 200 lira olur. Kasabın yanından geçemiyor insanlar. Bir kurbanlık geçen sene 2 bin 500 lirayken bu sene 5 bin, 6 bin lira olmuş. Kim alacak kurbanı? Kim kesecek" diye sordu.
 
"Bizde esnafa tarife verme meraklısı değiliz"
Başkan İş, ızgara köftenin 180 gram geldiğini vurgulayarak, "1 kilo dana eti alın, pişirin, en aşağı yüzde 40 fire veriyor. Hiçbir lokantacı, kuzu şiş, kuzu haşlama, kuzu fırın, dana rosto, istim kebabı yapacak durumda değil. Bu duruma geldik. Maliyetler yüksek. 5 kiloluk salçayı 62 liraya alıyorduk, olmuş 110-120 lira. Şekere, çaya zam... Bilmiyorum, ne yapacağız? Oda olarak bizde esnafa tarife verme meraklısı değiliz. Ama gelmesin, eski fiyatları kalsın, insanlar sürümden kazansın. Durum iyi değil" dedi. Oda Başkanı İş, odaya yaklaşık 2 bin kayıtlı lokantacının olduğunu kaydederek, "Yeni üyelerimizde oluyor. Ama Nisan ayı 11, Mart ayı 45, Şubat ayı 3, Ocak ayında ise 13 iş yeri kapandı" ifadelerine yer verdi.
(Damla Yeltekin)
Paylaş