Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, gazetemiz Çanakkale OLAY`ı ziyaret etti. Gazetemiz Çanakkale OLAY sahibi Mehmet Özkurnaz ile kent ekonomisine dair sohbet gerçekleştiren Başkan Gökhan, gazetemize belediyenin devam eden çalışmalarını anlattı. Yeşil Belediye Binası`nın ihalesinin yapıldığını ve kaplama elektrik gibi içişleri için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Gökhan, Cennet Otopark ihalesinin de 31 Mart tarihinde yapılacağını söyledi. Sosyal Konutlar için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Başkan Gökhan, önümüzdeki günlerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile plan dahiline görüşüleceğini ifade etti. Sarıçay ıslah projesinin yatırım planlarına dahil edilmesi için çalışmaların sürdüğünü belirten Başkan Gökhan, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Bülent Turan`dan konuyla ilgili randevu talep ettiklerini ifade etti. Kooperatif çalışmaları ile bilgi veren Başkan Gökhan, Halk Bakkal`ın ikinci Şubesinin Esenler`e açılacağını aynı zamanda Barbaros`a üretim pazar alanının kurulacağını söyledi. Pandemiden dolayı esnafın çok kötü zamanlar yaşadığını belirten Başkan Gökhan; "Şu anda kiracılardan kira tahsil etmiyoruz. İnsanların ödeme gücü sıfıra yaklaştı. Bir sürü iş yeri kapalı, açık olanlarında iş hacmi ciddi oranda düştü. Çarşıda her hafta bir dükkan kapanıyor..." dedi.
"Çalışmalar sürüyor"
Başkan Gökhan devam eden çalışmalarla ilgili; "Yeşil Belediye binamızın ihalesini yaptık. Şu anda bağlantıları yapılıyor. Kaplama, elektrik... gibi siparişleri veriyoruz. Şu an itibari ile bir sıkıntı yok. Cennet Otopark`ın ihalesi 31 Mart`ta yapılacak. Sosyal konutlarla ilgili çalışma devem ediyor. Son aşamaya geldik. Bir plan düzenlemesi yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde arkadaşlar Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü`ne gidecekler. Plan tadilatı onların elinden geçiyor, bunu yaptıktan sonra sakinlerle tek tek konuşacağız. Dönüşüm bina bina yapılacak. Riskli ilan edilmedi, riskli bina olacak. Bu binalar üzerinden 3 kat verebilecek durumdayız. Bunları yapıp sürece devam edeceğiz. Yoğun biçimde çalışmalar sürüyor. Sarıçay`ın ıslahı ile ilgili projeyi bu sene yatırım planlarına aldırmaya çalışıyoruz. Bülent beyden randevu istedik, randevuyu alıp Ankara`ya gideceğim. Bunun dışında ihtiyaç olan yerlerde alt yapı, üst yapı çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
"Yeni üretim pazarı"
Kooperatif çalışmalarının iyi gittiğini ve yeni üretim pazar alanı yapıldığını belirten Başkan Gökhan; "Kadınlarımız üretiyorlar. Personel yemeklerini onlardan alıyoruz. Halk Bakkal`ın Esenler`de ikinci şubesini açacağız. Nisan-Mayıs aylarına yetiştirmeye çalışıyoruz. Belediye Başkan Yardımcımız İrfan Bey İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile görüştü oraya da mal temin edeceğiz. Anlaşmalarını yapıyorlar. Üretim ve Pazarlama Kooperatifimiz hem üretim, hem de satışını yapıyor. Yine, kadın kooperatifimizle de üretim yapıyoruz, onların ürünlerinin de satışını yapıyoruz. Yeni bir pazar yeri yapıyoruz. Sadece üretici pazarı olacak. Barbaros`taki Atam Kreşin arkasında. Zaten o yeri onun için ayırmıştık, şimdi betonlamasını yaptık. Tamamen üretici pazarı olacak. Yine meyve sebzenin dışında, el işi ürünlerde olacak. Burada hedef kooperatiflerinde orada yer alarak ürünlerini pazarlayabilmesi. İnsanlarda daha güvenli alışveriş yapacaklar" dedi.
"Alternatif su arama çalışmaları sürüyor"
Alternatif su arama çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Başkan Gökhan; "Sondaj ihalesi yapıldı. Çalışmaları ÇOMÜ ile birlikte yapıyoruz. Umurbey Barajı`ndan sulama projesi yapıyorlar oradan da su alınacak. Çalışmayı sürdürmemiz lazım çünkü kuraklığın ne zaman olacağı belli olmuyor. Bu yılı atlattık ama gelecek yıl ne olacağı belirsiz. İçme suyu arıtma tesisimizin de sonuna geldik. Nisan ayı sonunda teslim alacağız. Artık şehre yeni arıtma tesisimizden su vereceğiz. Güzelyalı, Dardanos`a da oradan su vereceğiz. Artık suyu çeşmeden direk içebileceğiz. Şu anda içilebiliyor ama yeni teknolojide klor yerine ozonla temizleme olacak. Yine yeni hayvan barınağımızı yapıyoruz çalışmalar devam ediyor. Şu anda hayvanları koruma alanı yapıyoruz, şimdi o tarafa bina yapacağız ve burayı da kaldıracağız" dedi.
"İnsanların ödeme gücü sıfıra yaklaştı"
Pandemiden esnaf çok fazla etkilendiğini belirten Başkan Gökhan; "Şu anda kiracılardan kira tahsil etmiyoruz. Yapılandırma dönemi geçirdik, insanlar borçlarını yapılandırdı. Şu anda o borçların ödemesi geldiğinde ne olacak, onu bilmiyoruz. İnsanların ödeme gücü sıfıra yaklaştı. Bir sürü iş yeri kapalı. Açık olanlarında iş hacmi ciddi oranda düştü. Çarşıda her hafta bir dükkan kapanıyor. Çanakkale ekonomisinin en önemli bölümünü üniversite öğrencileri sağlıyordu. Öğrencilerin hepsi gitti. Lise-ortaokul öğrencileri sokağa çıkamıyor, onlarda tüketiyordu. Bir çark vardı o çark durmuş durumda. Çanakkale`nin ekonomisi durmuş durumda. 35 bin öğrenci bir ilçe nüfusu yapıyor ve üniversite öğrencisi tüketicidir. Yine turizm durdu, oteller boş. Çarkların yeniden dönmesi zaman alacak. Pandemi bugün sıfırlansa normal çark dönüşü 2 yıl sürecek. Yine tarım üretimi de duruyor. Çarkın bir ayağı da köylüdür" dedi.
(Eren Aşnaz)