Çanakkale Belediyesi tarafından yürütülen kültür sanat etkinlikleri kapsamında, Altın Yıllar Yaşam Merkezi tarafından düzenlenen Karma Sergisi`nin açılışı ve Yaza Merhaba Konseri ile Demli Sesler Korosu sahne aldı. Etkinlikler gerçekleşmeden önce söz alan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, 6 Şubat`ta meydana gelen ve Kahramanmaraş merkezli depremde etkilenen depremzedeleri unutmadı. Depremden etkilenen depremzedeler için oluşan dayanışma ve birlikten bahseden Başkan Gökhan; "7 Şubattan 20 Nisana kadar bir çalışma süreci oldu ve bu süreç içerisinde olabildiğince depremzedelerimize hizmet etme fırsatı yaratıldı, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Başkan Gökhan; "Altın Yıllar Yaşam Merkezi bu sene başka bir amaçla kullanıldı"
Altın Yıllar Yaşam Merkezi tarafından düzenlenen Karma Sergisi`nin açılışı ve Yaza Merhaba Konseri etkinliklerinde konuşma yapan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan; "Burası Altın Yaşam Merkezi, 65 yaş üstü hemşerilerimizin sosyalleştiği ve becerilerini hayata geçirdiği bir merkez ama bu merkez bu sene başka bir amaçla kullanıldı, yine de hemşerilerimizin burada yapmış olduğu eserleri açacağız. Bu merkez deprem sonrası Çanakkale`ye gelen depremzedelere hizmet etmek amacıyla kullanıldı. Sadece buraya gelen depremzedeleri değil, deprem bölgesine gönderilecek olan malzemelerin de burada kabulü noktasında çalışmalar yapıldı" diye konuştu.
"Acılarını paylaşmak noktasında depremzedelerimizle beraber olduk"
6 Şubat`ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depreme değinen Başkan Gökhan, orada yaşanan dramın çok büyük bir boyutta olduğuna ve gerek Çanakkale Belediyesi olsun, gerek vatandaşlar olsun büyük bir çaba içerisinde, depremzedelerin yanlarında olduklarını, ne kadar yardım yapılabiliyorsa ellerinden geldiğince yapmaya çalıştıklarını vurgulayarak; "Öncelikle, hayatını kaybeden değerli yurttaşlarımıza Allah`tan rahmet diliyorum, kalanlara sabır diliyorum. Kolay değil, halen daha yaralar sarılmaya çalışılıyor çünkü çok büyük bir deprem. Kış gününde ardından yağmurlar, şimdi de sıcaklar basıyor; insanlar çadırda, bir kısmı konteynır elde etmişler ama çadırlarda yaşam sürüyor. Evlerini, işlerini kaybetmişler. Eşlerini, çocuklarını kaybetmişler. Bir dram var, bu dram öyle kolay geçiştirilemez. Bu noktada tekrar sabır diliyorum, kolaylıklar diliyorum oradaki yurttaşlarımıza. Orada yardım gönderilmesi gerekir bütün Türkiye`de olduğu gibi. Biz de burada malları kabul ettiğimiz bağışçılarımızın ayırdık, gönüllülerimiz, belediye çalışanlarımız, gençlerimiz el birliğiyle burada büyük bir çaba gösterdik. Kamyon kamyon malzemeyi oraya ulaştırma çabasında bulunduk ve sağladık. Aynı zamanda Çanakkale`ye gelen depremzedeler vardı, örneğin yurtlarda birçok depremzede vardı, biz de belediyemizin mekanını açtık, belediyeye ait evlerimizi açtık. Aynı zamanda yurtta kalanların ihtiyaçları vardı, kış gününde terlikle gelmişler, ayakkabılarını bile alamamışlar. Onlara bir market açtık, Çanakkaleli hemşerilerimizin bağışlarıyla battaniyesinden, hırkasından, gıdasına kadar bütün bağışladık, bir market haline getirdik ve insanlar geldi, orada teker teker ihtiyaçlarını giderdiler. Bu nokta da emek veren gönüllülerimiz vardı. Ücretsiz otobüs kartı verdik, ulaşım sağlanması için ve halen devam ediyor, haziran sonuna kadar devam edecek. Olabildiğince paylaşarak, hem belediye imkanlarıyla hem de bağışçıların yarattığı imkanlarla en azından acılarını paylaşmak noktasında depremzedelerimizle beraber olduk" ifadelerini kullandı.
Başkan Gökhan yapılan yardımları unutmadı
6 Şubat`ın ardından birlik olup, dayanışma içerisinde ellerinden geldiğince yardım etmeye alışan birçok kurum, kuruluş ve vatandaşları unutmayan Başkan Gökhan; "Teşekkür konusunda, kimlerin ne katkısı olduğu noktasında kendilerine ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum. Başta elbette kent gönüllülerimiz, insanlar buraya hiç çağırmadan geldiler hem gelen malzemeleri ayıkladılar hem de daha sonra markette çalıştılar, ben kent gönüllülerimize özellikle teşekkür ediyorum. Üniversite ve lise öğrencileri de geldi, onlar da destek oldular, gençlerimizin ne kadar duyarlı olduğunu gösteriyor, onlara da ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Halk eğitim ve çalışanları, muhtarlarımız büyük bir çaba gösterdi, kendi mahallelerinden temin ettikleri yardım malzemelerini bize ulaştırdılar. Üniversitemize teşekkür ediyorum, hemşirelik, rehberlik ve psikolojik danışmanlık bölümüne teşekkür ediyorum; onlar da psikoloji noktasında depremzedelere, rehberlik ve danışmanlık yaptılar. Kent konseyine teşekkür ediyoruz; ciddi bir katkıda bulundular, yoğun bir çaba gösterdiler. Rotary Kulübü çocuk oyuncakları aldılar, buraya gelen depremzedeler arasında çocuklar da vardı onlara oyuncaklar dağıttılar. Lions Kulüp bağışta bulundu, kaynak yarattı, bunlar da önemli. Esas esnaflarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum çünkü hangi esnafımıza gittiysek, gücü kadar yardımcı oldular, onlara teşekkür ediyorum. Görevleri değil ama bütün belediye personellerine emek veren ayrı ayrı teşekkür ediyorum çünkü önemli bir hizmet. Acıları dindirmek kolay olmuyor ve bunlar yapıldığı zaman depremzedeye de moral oluyor, onlara karşı duyarlı olunduğu, acılarının dindirilmek istendiği noktasında Çanakkale`ye gelmiş olmaktan mutlu oluyorlar. İki buçuk ay boyunca buraya gelen gönüllüler oldu, her gün buraya geldiler. Sonuç olarak yedi Şubattan 20 Nisana kadar bir çalışma süreci oldu ve bu süreç içerisinde olabildiğince depremzedelerimize hizmet etme fırsatı yaratıldı, tekrar katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum, tekrar depremzedelerimize geçmiş olsun diyorum, başsağlığı diliyorum" şeklinde konuştu.
"Deprem hayatın bir gerçeği"
6 Şubat`ta gerçekleşen depremin ardından, Türkiye`nin bir kez daha deprem ülkesi olduğunu hatırlattığını, bu duruma bilinçsiz kalınmaması gerektiğini, olabileceği tahmin edilen İstanbul Depremi`nden Çanakkale`nin de etkilenebileceğine değinen Başkan Gökhan; "Şunu da söylememiz lazım; gerçekten yapılarımızı kontrol ettirmemiz lazım, yarın öbür gün İstanbul depreminde Çanakkale`nin etkilenme durumu var, dolayısıyla bu konuda da çalışmalar yapıyoruz. Atölye kurduk, laboratuvar kurduk yapılarımızın denetlenmesi açısında. Birtakım meclis kararları aldık. Daha sağlıklı bir denetim ve yapım sırasında uyulması gereken konuları inceledik. Çalışmalarımıza devam ediyoruz. Depremi asla unutamayız, deprem artık hayatımızın bir parçası, hepimiz buna dikkat etmeliyiz. Özellikle kolon kesme konusunda çok titizlik gösteriyoruz; araştırıyoruz, şikayetleri, ihbarları değerlendiriyoruz ve bu nokta da inşallah Çanakkale`de bizlerin sizlerin böyle bir felaketle karşılaşmamasını temenni ediyorum ama sonuçta bu hayatın bir gerçeği ve hazırlıklı olmalıyız. Bugün burada bir vesileyle teşekkür etmek istedik" dedi.
Gökhan kurdeleyi kesti
Başkan Gökhan`ın konuşmasının ardından Lions Kulübü tarafından Başkan Gökhan`a çiçek takdiminde bulunuldu. Lions Kulübü`ne bu ince davranışlarından dolayı teşekkürlerini ileten Başkan Gökhan, kulüp ile beraber hatıra fotoğrafı çekindi. Gerçekleşen fotoğraf çekiminin bitmesiyle beraber, Altın Yıllar Yaşam Merkezi üyelerinin emekleri ile hazırlanan serginin açılışı gerçekleşti. Serginin açılışında Başkan Gökhan`ı eşi Hale Gökhan yalnız bırakmadı. Kurdele kesiminin ardından sergiyi dolaşan ve eserleri incelen Başkan Gökhan, yetkililerden eserlere dair bilgilendirmeler aldı.
Vatandaşlardan büyük beğeni topladı
Serginin sona ermesiyle beraber, Yaza Merhaba Konseri kapsamında sahne alan Demli Sesler Korosu, vatandaşlar tarafından büyük bir ilgi ile karşılandı. Koronun seslendirdiği şarkılara bir yandan eşlik eden vatandaşlar, öte yandan alkışlarla beğenilerini sundular. Konserin ardından Başkan Gökhan Koro Şefi Ömer Aydın`a çiçek takdiminde bulundu.
(Damla Yeltekin)