havadurum

Başkan Arslan Kepez’deki su sorununa yanıt verdi

Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, dün akşam basın toplantısı düzenledi. Düzenlenen basın toplantısında konuşan Birol Arslan, kentte en çok tartışılan sorunlardan birisi olan su sorununa yanıt verdi.

1120

Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, dün akşam Turhan Mildon Kültür Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi. Kepez’de yer alan su sorununa yer veren Başkan Arslan, yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Su sorununun yalnızca Kepez’in değil, ülkenin sorunu olduğunu dile getiren Arslan “Göreve geldiğimizde aktif su kuyusu 7 adet vardı. Şu anda aktif su kuyusu 15 adettir. 3 kuyu hizmet dışıdır. Su sorunu sadece Kepez'in değil bütün ülkemizin sorunudur. Su sıkıntısı yaşandığı için Kepez halkından özür diliyorum. Bu sorun ile ilgili gerekli kurumlara belediye olarak yazı gönderdik. Ama cevap alamadık” sözlerini kullandı.

Su sorunu her yerde devam ediyor

Göreve geldikleri günden bu yana su abone sayısının arttığını dile getiren Başkan Arslan, kuraklığın su sorununu tetiklediğini ve bu yüzden su kuyusu sayılarında da düşüş yaşandığını anlattı. Diğer bölgelerde de su sıkıntısının meydana geldiğini anlatan Başkan Birol Arslan “ Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar 10 bin yeni su abonesi yaptık. Korktuğumuz 2023'ün ilkbaharında başımıza gelmeye başladı. Kuraklık ile önce tüm kuyularımızın performansları düştü. Saniyede 15 veren kuyu 9'a düştü. Arka arkaya, 3 adet aktif kuyumuz tükendi. Motorları yandı. Ham suyu yeterli gelmediği için buradan meclis toplantısında halkımıza bunu bildirdik. Artıma tesisimizi randımanlı bir şekilde çalıştıramadık. Kuyulardan gelen suyu makine çeviriyor ve bunun yüzde 65'i şebekeye veriliyor. Öyle bir duruma düştük ki sadece biz değil. Kavaklı'da, Yağcılar'da, Ulupınar'da, Taşlıtarla'da su yok” dedi.

“Ben yalnızca halkıma hesap veririm”

Çanakkale’de yağışın meydana gelmemesinden dolayı da su sıkıntısının meydana geldiğini hatırlatan Başkan Arslan, “ İtfaiyeler ile tankerler ile köylere su gönderdik. Çanakkale'ye en son yağmur ne zaman yağdı? Kimse hatırlamıyor. Yağmur yağmaz ise kar yağmaz ise ben halkıma arıtılmış suyu nasıl vereceğim? Zavallılar Birol Arslan niye kötü su kullandırıyor, suyu arıtmıyor diye bize hesap sormaya kalkıyorlar. Biz 7 kuyuyu 18 kuyuya çıkardık. 3 kuyu hizmet dışı kalınca arıtma randımanlı çalışamadı. Ben ister miyim bu hale düşmek. Bugüne kadar arıtma tesisi kurmamışlar sonra benden hesap soruyorlar. Bir tek halkıma hesap veririm. Sizi hiç kandırmadım. Size hiç yalan söylemedim. Asla yalan söylemeyeceğim. Rantları kişilere verip, akşamları bedava yiyip içmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

“Su sorunuyla ilgili yüzümüze bakan yok”

Su sorunuyla karşı karşıya kalındığı günden itibaren su sorunuyla ilgili Çanakkale Belediyesi’yle görüşmelere başlandığını ancak su hatlarında yaşanılan sorundan dolayı bunun gerçekleşemediğini ifade eden Başkan Arslan “ Biz ilk günden itibaren Çanakkale Belediyesi ile görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Ülgür Bey sağ olsun her zaman Kepez'in yanında. Bize suyu vermek istedi. Ancak barajlardaki su yalnızca Çanakkale’ye yetiyormuş Kepez'in suyunu aynı hattan taşıyamayız sorunuyla karşı karşıya kaldık. Arıtma tesisinden Kepez'e yeni bir irsaliye hat çekmek lazım ve bunun bedeli 100 Milyon TL. Devlet Su İşleri ile görüştük. DSİ Kepez hiç su talebinde bulunmadığı için su tahsisi yapılmamış. 'Siz bugüne kadar bizden böyle talepte bulunmadınız ve su veremeyiz' dediler. 2021, 2022, 2023'de Çanakkale Valiliğine, DSİ'ye hatta genel müdürlüğe resmi yazılarımız var. Bize kimseden bir yardım yok. Ama biz bir ham su ihtiyacımızı talep ediyoruz. Yüzümüze bakan yok” diye konuştu.

(Esra Güller)

Paylaş