havadurum

Balıkhanenin yüzünü sardalya güldürdü

Av yasağı ve ardından gırgırcıların protestosunun sona ermesiyle birlikte Balıkhane’de balık tezgahları çeşitlenmeye başladı.

688
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`nca, 2012-2016 yıllarında geçerli olacak su ürünleri avcılığının kapsamını belirleyen yeni sirkülerde, gırgır balıkçılarının avlanma sahaları 11 metreden 24 metre derinliğe çıkarılması ile ilgili devam eden protestoların bitmesi ve gırgırcıların denize açılmasıyla birlikte Balıkhane’de sardalye sevinci yaşandı. Uzun süre yüksek fiyattan satılan çiftlik balığına ve şoklu balığa rağbet etmeyen vatandaşlar Balıkhane’ye uğrarken kilosu 15 TL’den satılan sardalye balığı 7 TL’ye kadar düştü.
 
Uysal: “24 metre ile ilgili yasak halen devam ediyor”
Geçtiğimiz günlerde Ankara’da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i ziyaret eden Çanakkaleli balıkçılar 24 metre ile ilgili mağduriyetlerini Bakan’a iletti. Çanakkale Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan Uysal: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, balık av sezonunun açılması ve ticari amaçlı su ürünleri avcılığını düzenleyen yeni tebliğin yürürlüğe girmesi ardından, balıkçılık sektörü temsilcilerini makamında kabul etti. Çanakkale’den üç kişi bakanın huzurundaydık. 24 metre ile ilgili yasak halen devam ediyor. Bu görüşmede gırgırcılar 24 metre ile ilgili mağduriyetlerini dile getirdiler, Bakanlık da konuyu tekrar değerlendireceğini ifade etti.
 
Balık tezgahlarının bollaşmasıyla yüzü gülen balıkçılar, av sezonu ile ilgili görüşleri şu şekilde:
 
 
Tuncay Dinç: “Gırgırlar balığa çıkınca tezgahlar yavaş yavaş balıkla dolmaya başladı. Sardalya geldi. Hava rüzgarlı, Palamut’un da gelmesini bekliyoruz. Bir haftaya kalmaz diğer balık çeşitleri de gelir. Sardalyenin kilosu 15 TL’den 7 TL’ye düştü. İnşallah bollaşır da, insanlar bol bol balık yer.”
 
 
Harun Çalışkan: “2-3 aydır balıkhane durgundu. Özellikler Ramazan ayı başında başlayan durgunluk bayrama kadar devam etti. Sardalye geldi, dün 15 TL olan balık 7 TL’ye düştü. Yakında tekir, mezgit ve diğer balık çeşitleri de gelir.”
 
 
İsmet Anak: “Yavaş yavaş tezgahlar hareketlenmeye başladı. Günden güne daha da iyi olacak ve çeşit artacaktır. Bugün sardalye geldi. 24 metre kuralı aslında yerinde çünkü gelecek nesillerin daha çok balık yemesi için bu gerekli. Aksi takdirde balıkların devamı için sıkıntı yaşanır. Gırgırların ve trollerin zararları biliniyor. Herkes kendi cebini düşünüyor.”
 
 
Ayhan Eker: “Bir süreden beri balık yoktu, piyasa çok durgundu. Şimdi tam balık mevsimi ama, hava rüzgarlı. Palamut ve lüferin gelmesini bekliyoruz. Günden güne bollaşacak. Yasak 24 metrede kalmalı, diğer türlüsü katliam.”
Paylaş