Balıkçı Kaşıkçı; "Bilinçsiz avlanma, deniz kirliliği sektörü zora soktu.."
Balık avlanma sezonunun açılması ve havaların normal seyretmesine rağmen balık oranındaki düşüklük tezgahlara yansıyor. Tezgahlarda az çeşitte balık yer alırken, fiyatlarda yükseliş durmuyor. Son olarak sezonunda olması rağmen sardalye dahi en ucuz balık fiyatı kilosu 30 liradan satış görüyor. Konu ile ilgili gazetemize açıklama yapan balıkçı Volkan Kaşıkçı, denizlerde balık çıkmamasının birçok sebebi olduğunu söyledi. Özellikle bilinçsiz avlanma, deniz kirliliği gibi nedenlerin bunların başında geldiğini belirten Kaşıkçı, Yunanistan’ın teknoloji konusunda geride olmasına rağmen balık bolluğu yaşadığına dikkat çekti. Döviz kurundaki artışın balık tezgahlarına da yansıdığının altını çizen Kaşıkçı; “Balıkların konulduğu köpük kutular geçen sene 1.5 TL’ydi. Bu sene 5.5 TL oldu. Bunda balığı tutanlarında maliyeti artıyor. Maliyet artınca bu bize de yansıyor. Bize yansıyınca vatandaşa da yansıyor” dedi.
“Yunanistan’dan balık alıyoruz”
Havalar iyi gitse de balığın bu yıl sardalye başta olmak üzere az olduğunu belirten Kaşıkçı; “İstavriti zaten tezgahlara dahi koyamıyoruz. Geçen yıl 150-200 kasa balık yakalayan kayığın bu sene yakaladığı balık 8-10 kasa. Bunda bilinçsiz avlanmanın, denizlerin kirliliğinin..vs birçok sebep var. Kendi evimizde böyle bir nimetimiz var ancak buna sahip çıkmıyoruz. Yunanistan ne kadar uzak yer. Ancak biz hala Yunanistan’dan balık alıyoruz. Bizim teknelerimiz tam donanımlı. Yunanistan belki 50 yıl gerimizde. Orada balık bol ancak bizde yok. Yunanistan’dan 4 ay balık avı serbest 8 ay yasak. Bizde ise 8 ay serbest 4 ay yasak. Yasaklar zamanında değil. Hayvan yumurtasını bırakıyor bizde av sezonu başlıyor. Bunun bir düzene girmesi lazım ancak girmiyor. Buna devletin el atması lazım” dedi.
“Maliyet arttıkça balık fiyatları da artıyor”
Döviz kurundaki artışın balık sektörünü de vurduğunu belirten Kaşıkçı; “Satış yok. Çünkü balık yok. Vatandaşın durumu, geliri de belli. 4 Kişilik bir ailenin 2 kilo sardalye alması lazım. Oda 60TL. Dolarda bunda çok etkili. Balıkların konulduğu köpük kutular geçen sene 1.5 TL’ydi. Bu yıl sene 5.5 TL oldu. Balığı tutanlarında maliyeti artıyor. Maliyet artınca bu bize de yansıyor. Bize yansıyınca vatandaşa da yansıyor. Yetiştirme balıklara ayriyeten kilo başı 5’er lira zam geldi. Onlarda ihracata giriyor. Haklı olarak onlarda zamlandı. Mazota yapılan zamlar tekneye ekstra külfet. Tüm bunlar balık sektörünü zora soktu. Bizim için ne kadar ucuz o kadar iyi. Vatandaşa bol ve rahat bir şekilde balık satmak. Umarım iyi olur” dedi.
(Şenol Güven)