havadurum

Baja Troia Türkiye heyecanı başlıyor

Uluslararası Baja Troia Türkiye, heyecanı tekrardan Çanakkale'de düzenlenecek. Toplamda 5 ülkenin ev sahipliği yapacağı yarışlar, 19-23 Ekim 2023 tarihleri arasında Çanakkale'de başlayacak.

892

Türkiye, İSOFF'un organizasyonu ile ilk kez Off-Road kategorisinde FIA onaylı bir yarış serisinde yer alan yarış, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA)'nın desteğiyle bu yıl da Çanakkale'de düzenlenecek. İspanya, Yunanistan, Macaristan ve Portekiz'in yanı sıra Türkiye ile toplam 5 ülkenin ev sahipliği yapacağı FIA European Cup for Cross Country Bajas kategorisinde yer alan, 19-23 Ekim 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek olan yarış, Çanakkale'de heyecanla bekleniyor. Toplamda 46 aracın yarışacağı etkinlikte 24 araç yabancı olacak. T. Türkiye'nin tek uluslararası yarışı olarak geçen ve toplamda 3 gün sürecek olan bu yarış, heyecanla bekleniyor.

Düzenlenen toplantıya Gençlik Spor İl Müdürlüğü Şube Müdürü Sedat Bektaş, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu İl Temsilcisi Mustafa Kansu, Baja Troia Yarış Direktörü Serhat Tolan, Baja Troia Direktör Yardımcısı Selahattin Toper, Yarış Basın Sorumlusu Gökçe Güzel katılım sağladı.

"Biz son yarışız"

Baja Troia Yarış Direktörü Serhat Tolan yarışlar hakkında bilgi vererek "Avrupa'da düzenlenen 5 yarışın bir tanesi Türkiye'de yapılır hale geldi. Avrupa yarışının ilk dört yarışı tamamlandı. Biz son yarışıyız. Puana ihtiyacı olan, kritik anlamda bu yarışa gelmesi mecburi olan, geldiğinde bu yarıştan puan bekleyen ekiplerle birlikte olacağız. 24 yabancı ekip var. Bu 24 ekibin yanında yerli ekiplerimiz de var. Yarışımız iki ayrı yarıştan oluşuyor. Yarışımız toplamda 4 gün diyebiliriz. Prensipte 3 gün olarak rehavet süreci var. Parkurda oldukları, zamana karşı yarıştıkları süre aslında 3 gün. FIA'de bir kısıtlama var. O yüzden sadece 48 saat bu işteler. Bizim yarış olarak nitelendirdiğimiz kısımları 48 saat içinde tutmak zorundayız. Cuma günü ulusal ekiplerin fazladan bir günleri var ekiplerin. Bir de sıralama amacıyla sadece ulusal gruba tanımladığımız prolog etabımız var. Geçen sene bu kısıtların ötesinde bir programımız vardı. Geçen sene bu programın üstesinden gelmiştik. Fakat gün ışığının kısalması takvim ilerledikçe daha fazla oluyor. Bizim şu an 11 saatin altında bir gün ışığımız var. Bütün zamana karşı etapların gün ışığı içerisinde tamamlanması gerekiyor" dedi.

"Gelecek senelerde ilgi artacak"

Bu sene 24 yabancı ekibin etkinliğe katıldığını ve gelecek senelerde bu sayının artacağını belirten Serhat Tolan, geçen senelere göre ilginin de arttığından bahsetti. Bu seneki başarıya göre, ilginin gelecek sene daha çok artacağını belirten Bektaş, "Dediğim gibi 24 yabancı ekip geliyor ve bu rakamın önümüzdeki sene artacağını düşünüyoruz. Bu yarışın Avrupalılarla bu bağlamda ilk tanışması olacak bu sene. Her ne kadar geçen sene bu bağlamdaki sınırı geçmiş olsak da, yarışçıların gözünde de sınırı geçmek var. O da bu sene oluyor. Değerlendiren FIA yetkililerin sınavı geçen seneydi, yarışların da bu sene" dedi.

Etaplar hakkında bilgi verildi

Yarışların günü ve etaplar hakkında bilgiler veren Baja Troia Türkiye Direktörü Yardımcısı Selahattin Toper "Yarış kısmı üç gün. FIA Cumartesi Pazar günü yarışacak. Perşembe akşamı Terzioğlu Vakfı arazisinde ekip kalkışı var. Cuma günü 123 kilometrelik bir etabı pilotlar iki kez geçecek. Cumartesi sabahı FIA öncelikli araçlar çıkacak. Peşinden National grubuyla 110 kilometrelik bir etabı geçmiş olacaklar. Pazar günü 113 kilometrelik bir etabı FIA iki kez geçecek, National grup sabah geçişinden sonra öğleden sonra kalkışı yapacak. Akşam da ödül töreni düzenlenecek. Toplam 470 kilometreden oluşan her iki grup için bir etap gerçekleşmiş olacak. Orman etapları Çan yoluyla Çamlıca, Zerdavik, yani Bayramiç köyleri sınırlarındaki bölge. İki ayrı yarış olacak. FIA tarafı olan, 5 yarışın kendi arasında puanlama yöntemi var. Yarışmacılar kendi aldıkları derecelerle ilerliyorlar." ifadelerini kullandı.

(Duygu Yılmaz)

Paylaş