BADEP ile aile eğitimi
Ali Ağaoğlu Anaokulu`nda BADEP (Baba Destek Eğitim Programı) aile eğitimleri veriliyor.
Ali Ağaoğlu Anaokulunda BADEP (Baba Destek Eğitim Programı) başladı. Okul yetkilileri konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamasında “ACEV ve Halk Eğitimi Merkezi işbirliğiyle yürütülen ve Milli Eğitim Müdürlüğü onaylı BADEP, 14 oturumdan oluşmaktadır. 14 oturumun oniksi baba, ikisi ise anne oturumu şeklinde yürütülmektedir. Oturumlar haftada bir, yaklaşık iki buçuk saat sürmektedir. BADEP’e katılan her babaya birer dosya verilmektedir. Her oturumun sonunda oturumun özeti ve anne mektubu verilmektedir. Anne mektubu göndermenin ve anne oturumları yapmanın amacı; anne-baba arasında tutum birliği sağlamaktır. Eğitimin gece yarısına sarkmasına rağmen 30 babanın kar kış demeden etkin katılımı oldukça sevindiricidir. Eğitim, AÇEV’le işbirliği halinde çalışan ve aynı zamanda BADEP lideri olan okul müdürü Özcan ERBAKAN tarafından verilmektedir ve eğitime katlan babalara sertifika verilecektir. BADEP uygulamalarında soru cevap, eğitim atlası, küçük-büyük grup paylaşımı, oyun, alıştırma, hayalinde canlandırma, örnek olay çalışması ve düz anlatım etkinlikleri şeklinde yürütülmektedir” dediler.
Neden BADEP?
“Neden BADEP?” sorusu üzerine de geniş bir açıklamada bulunan Ali Ağaoğulu Anaokulu yetkilileri “Çünkü anneler hem yetiştirilirken, ham de anne olduktan sonra annelikle ilgili hazırlanmaktadırlar. Ancak babalar bu konuda anneler kadar şanslı değil. Ayrıca AÇEV tarafından yapılan aile eğitimlerinde de annelerden gelen talepler üzerine BADEP hazırlanmıştır. Yapılan araştırmalarda babalarının ilgilendiği çocukların var olan potansiyellerini daha iyi ortaya koydukları görülmüştür. Bu nedenle BADEP önemlidir. Anne-baba çocuğu birlikte büyütmektedirler” dediler.
BADEP oturumları şu şekilde
BADEP oturumları ile ilgili olarak da bilgilendirmede bulunan yetkililer, “Tanışma ve babanın rolü: Bu oturumda BADEP’ten beklentiler, kurallar, baba olmak, ailenin ve toplumun babadan beklentileri ele alınmaktadır. Aile tutumları: Baskıcı, tavizkar ve aşırı korumacı aile tutumlarının çocuğa etkisi işlenmekte ve çocuk kavramı üzerinde durulmaktadır. Dinleme ve anlatma: İletişimin kalitesini artırmak için etkin dinleme ve buna engel olabilecek iletişim engelleri üzerinde durulmaktadır. Aile tutumları 2, demokratik ilişki ve empati: Empatinin hayatımızdaki yeri, ötekini anlamak, şiddetin çocuğa olan olumsuz etkileri, çocuk hakları sözleşmesi konusunda bilgi paylaşımı yapıldı. Olumlu davranış geliştirme: Çocukları yetiştirirken olumlu davranışları artırmak, olumsuz davranışları artırmak için uygulanabilecek yöntemler konuşuldu. Sosyal-duygusal gelişim: Okulöncesi dönem çocuklarının sosyal ve duygusal gelişiminin önemine değinilerek iç denetim kazanması için baba olarak yapılacaklar konusu değerlendirilmektedir. Zihinsel gelişim: Zihinsel gelişim, zihinsel gelişimi desteklemek için babaların neler yapabilecekleri i konusu ele alınmaktadır. Okulöncesi eğitim kurumu ile ilişkiler ve ilköğretime hazırlık: Bu yaştaki çocukların hayatlarındaki okulöncesi eğitim, ilkokula hazırlık ve arkadaşların önemi anlatılarak babaların bu konuda yapabilecekleri ele alınmaktadır. Bedensel ve cinsel gelişim: Cinsiyet rollerinin oluşumundan başlanarak bedensel ve cinsel gelişimin sağlıklı olması için babaların yapabilecekleri ele alınmaktadır. Çocukla zaman geçirmek ve oyun: Oyunun çocuğun gelişimindeki önemi, çocukla kaliteli zaman geçirmenin çocuğun hayatına etkileri konusu ele alınmaktadır. Yaşam zorlukları ve baba: Doğal afetler, işsizlik, bir yakının kaybı gibi durumlarda çocukla nasıl iletişim kurulacağının ve çocuğun bu durumlarla başa çıkmak için neler yapabileceği ele alınmaktadır. Çocuğun sorumluluk kazanması: Okulöncesinden başlayarak çocuğun sorumluluk kazanmasının kişisel ve sosyal gelişimine etkisi anlatılmaktadır. Anne oturumları: Babalarla işlenen konuların daha etkili olması için 5 ve 8. haftalarda anne oturumu yapılmaktadır” şeklinde konuştular.