havadurum

Aysu Türkoğlu tarihe geçti

Aysu Türkoğlu Kuzey Kanalı’nı yüzerek geçen ilk Türk kadın ve genç sporcu oldu. (Fotoğraf AA)

545

Daha önce Manş Denizi’ni yüzerek geçen en genç Türk sporcu olan 22 yaşındaki Aysu Türkoğlu bir kez daha tarihe adını yazdırdı. Dün Kuzey İrlanda’dan başladığı rekor denemesini 11 saat 48 dakika 19 saniyede yaklaşık 40 kilometreyi tamamlayarak tarihe adını altın harflerle kazıdı. Türkiye’yi gururlandıran bu başarıyı Cumhuriyet’in 100’üncü yılına adadı. Karaya ulaştığında Türk bayrağını açarak zaferini kutladı.

Aysu Türkoğlu kimdir?

2 Mayıs 2001 tarihinde Bodrum'da dünyaya gelen Aysu Türkoğlu, Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Antrenörlük bölümünde 3'üncü sınıf öğrencisi olarak öğrenimine devam ediyor. Yüzmeye 7 yaşında başlayan Türkoğlu, 14 yaşında yüzmenin açık su branşıyla kariyerine devam etti.

İlk katıldığı uluslararası Aquamasters yüzme yarışında 6 kilometrelik parkurda kadınlar klasman 1'incisi oldu. 29 Temmuz 2022'de ise İngiltere ile Fransa arasında bulunan 60 kilometrelik Manş Denizi'ni 16 saat 28 dakikada yüzerek geçen en genç Türk sporcu oldu.

Öte yandan Aysu Türkoğlu, Oceans Seven (Okyanusun Yedilisi) olarak bilinen 7 zorlu kanalı 5 yıl içerisinde yüzerek Guinness Rekorlar Kitabı'na adını yazdırmayı hedefliyor.

(Erhan Taylan)

Paylaş