Çanakkale Çalışkan Tüm Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ÇATÜMSİAD) tarafından düzenlenen, İçişleri eski Bakanı ve MHP Genel Başkan adayı Meral Akşener’in katıldığı ‘Milli iradenin önemi’ başlıklı programda yaşanan baskı tepki çekmeye devam ediyor. Konuşma yapılacak salonun ışıklarının kapatılması ile skandala dönüşen baskı nedeni ile Akşener, 5 yıldızlı otelin en büyük salonunda, telefon ışıkları ile aydınlatılan bir ortamda, megafon ile konuşmak zorunda bırakılmıştı. “Barışın Kenti” vizyonu ile hareket eden ve kent politikasını da bu anlayış doğrultusunda oluşturan Çanakkale’de, böylesi bir skandala her görüşten kesim tepki gösterdi. “İfade ve düşünceyi açıklama özgürlüğü” elinden alınarak, en temel insan hakları yok sayılan, anayasal hakkı engellenen Akşener olayı, referandum sürecinin hangi koşullar altında işleyeceği, ‘evet’ ve ‘hayır’ kutuplaşmasının hangi noktalara varabileceği konusunda büyük kaygıların yaşanmasına neden oldu. Çanakkale’de siyaset kurumunun her kesimden aktörleri, referandum sürecinin, anti-demokratik uygulamalarından arındırılarak, ifade özgürlüğünün ön plana çıkarıldığı bir süreçte işlemesi gerektiğine vurgu yapıyorlar… Kolin Otel ise, otel yönetiminin bizzat, teknik olanakları kapatarak olayı engellemiş olması noktasında, ticaret hukuku ve ahlakına açısından da eleştirilerin odağı oldu. “Kolin Oteli boykot” edin çağrılarının yükseldiği kentte, yapılan eleştiriler Kolin Otel üzerinde yoğunlaştı. Dün gazetemize yaptıkları açıklamalarında Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ve Kolin Otelin beldesinde faaliyet gösterdiği Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan, tepki gösteren isimler arasındaydı. Çanakkale Belediye Başkanı Gökhan, “Türkiye’ye rezil olduk” derken, Kepez Belediye Başkanı Mutan, “Benim beldemde, hiç de hoş olmayan, nahoş bir görüntü sergilenmiştir, ben bundan üzüntü duydum” ifadelerine yer verdi.
“Mahcup olduk, ayıp oldu”
Akşener’in engellendiği toplantı ile ilgili olarak Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, konuyu “Ayıp olarak değerlendiriyorum” dedi. Akşener’in tüm engellemelere rağmen programın gerçekleşmiş olmasını da ‘cesaret’ ile açıklayan Başkan Gökhan; “Hani demokratikleşeceğiz, demokrasimiz daha ileriye gidecek diyorduk ya meğer ki öyle değilmiş, öyle olmadığı ortaya çıktı. Maalesef otel idaresi tarafından çok ayıp edildi. Mahcup olduk, ayıp oldu. Türkiye`ye rezil olduk. O idareyi şiddetle kınıyorum. Şu da bir gerçek; inançlı olan insan her şartta gereğini yerine getirir. Elektrikler kesildi megafonla konuştu, cep telefonu ışıkları ile toplantı devam etti. Benim cesaretli ve iradesi güçlü milletim böyle yapar” ifadelerine yer verdi.
“Üzüntü duydum”
Kepez Belediye Başkanı Dr. Ömer Faruk Mutan ise beldesinde kurulu bulunan Kolin Otel’de yaşanan bu engelleme olayı ile ilgili olarak “Bu beldeye, şuan ki MHP Genel Başkanı sayın Devlet Bahçeli de gelmişti. Meydana otobüsle gelmişti. İlk dönemimdi benim, 99 dönemiydi, yine seçimlere dönük bir ziyarette yanılmıyorsam. Çıktım yanına, ‘Beldeme hoş geldiniz’ dedim. Siyaset yapılırken şık ve nezaket içinde yapılmalı. Kimse kimsenin düşmanı değil, yani ne Bahçeli benim ne de ben onun düşmanıyım, veya bir başka siyasi figür ile karşıtlıklarımız olabilir, ama düşman değiliz. Sonuçta siyaset kurumunun önünde, arkasında, sağında solunda bu gemiyi yüzdürmeye çalışıyoruz. Eğer bu gemi delik alır, batarsa ki15 Temmuz bunun girişimlerinden biriydi. Bu gemi batarsa, siyaset kurumunu çözüm üretemez noktaya taşırsa, farklı unsurlar gelir, bu iradeye el koyar. O yüzden siyaset yapanlar birbirlerine karşı nezaket içinde bulunmalı, hatta rekabet koşullarını iyileştirici zeminleri birbirlerine sunmak zorundadırlar. Sayın Akşener, bir siyasetçi olmasının ötesinde, bir devlet kadınıdır. Bu insan, bu ülkede hükümetlerde yer almış, bu ülkenin meclisinde başkanlık yapmıştır. Öğretim görevlisidir ve yarınlara dönük olarak kendi aklını örgütlemeye çalışmaktadır ki, bu bir haktır. Bu anayasal hakkın da ötesinde insanlık hakkıdır. Bu hakkını ülke özünde, yerelde de 11 Şubat günü Çanakkale’de kullanmak istemiştir, ona gönül veren insanlar da gelmiştir. Benim beldemde, hiç de hoş olmayan, nahoş bir görüntü sergilenmiştir, ben bundan üzüntü duydum” açıklamasında bulundu.
Referandum süreci ile ilgili nezaket uyarısında bulundu
“Bu Çanakkale için de geçerlidir” diyen Başkan Mutan “Çanakkale, bu kadim kent; huzurun, güvenin ve onca savaşa rağmen barışı kucaklayan bir kenttir. O nedenle siyasetin iyice sıkıntıya, girdaba girdiği bir dönemde, bu tür siyaset kurumuna yakışmayan nezaketsiz davranışlar şık olmamıştır. Bu yarış zaten rekabet koşulları bir grup lehine çalışmakla birlikte, hiç olmazsa bırakın kendi imkanları ile çıkış arayan, koşmaya çalışan insanların kendi zeminlerini bozmayın. Ben buradan bütün tarafları, daha nazik, daha şık, daha yaşılabilir koşullarda insanca bir yarışa davet ediyorum” dedi.
“Hayır hareketi engellemez”
Başkan Mutan, açıklamasında; “Organizasyonu yapan arkadaşlara da bir şey söylemek istiyorum; Kolin’in ne olduğunu bilmiyor musunuz? Hiç olmazsa, sorsaydınız, biz size söyleseydik. Daha rahat, daha güvenli, hiç böyle işlere de vermeyen bir zemin de olabilirdi. Her şeye rağmen, dinç, dingin, inatçı bir kadın. Biz kendisini otel odasında ziyaret ettiğimizde, ‘ben burada konuşacağım’ dedi. ‘Deniz kıyısında da olsak konuşacağım’ dedi. Dikkat ederseniz, bu engelleme basına bir şekilde yansıdı. Eğer bu engelleme olmasaydı ne olacaktı, gazetelerin üçüncü, beşinci sayfalarında bir sütunda yer olacaktı. Şimdi bu engelleyici tutum gündeme geldi ulusal gazetelerde. Bu tür engellemeler tarafları kemikleştirir, ayrılamaz bir noktaya taşır. O nedenle daha nezaketli, daha düzgün, daha akıllı hareket etmek zorundalar. Yine de zorlayıcı olunursa, Kolin’de nasıl engellenemedi, yine de engellenemez, bu ‘hayır’ hareketi yürür gider…” değerlendirmesinde bulundu.
Kolin Otel’den açıklama
Meral Akşener’in toplantısında yaşanan krizin ardından olay ile ilgili Kolin Otel’den açıklama geldi. Kolin Otel yönetimi imzası ile yapılan açıklamada; “ÇATÜMSİAD (Çalışkan Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği) yetkili Başkanı ile 20 Ocak 2017 tarihinde yapılması planlanan bir toplantı organizasyonu için sözleşme imzalanmıştır. Toplantının içeriği olarak, Çanakkale ve diğer tüm ilçelerindeki dernek üyeleriyle genel rutin bilgilendirme toplantısı olacağı ve eski İç İşleri Bakanı Sayın Meral Akşener’in de kısa bir konuşma yapacağı sohbet ortamında bir toplantı havasında geçeceği bilgisi verilmiştir. Sözleşmede yer alan öğle yemeği organizasyonu ise 27 Ocak 2017 tarihinde dernek başkanı tarafından iptal edilmiştir. Ancak, toplantıdan bir gün önce, 10 Şubat 2017 tarihinde ülkemizdeki sosyal iletişim ağları üzerinden ve bazı yerel ve ulusal yayın kuruluşları vasıtasıyla yapılan paylaşımlar neticesinde, söz konusu toplantının sadece dernek üyelerine değil, tüm halkın davet edilerek umuma açık bir toplantı haline getirildiği öğrenilmiştir. Ayrıca, eski İç İşleri Bakanı’nın ‘Referanduma Hayır’ kampanyasının halka dair yapacağı ilk miting organizasyonu haline dönüşmüş olduğu ve bu konu hakkında otelimiz yönetimine yazılı hiç bir bilgi verilmediği tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra ulusal basın ve haber ajanslarının canlı yayın yapacağı konusunda baştan bilgi verilmemesine rağmen, yayın yapılacağı son anda öğrenilmiştir” denildi.
Akşener’den özür dilendi
Açıklamada toplantı sonrasında Akşener odasında ziyaret edildiği ve özür dilendiği belirtilerek; “Organizasyon sahibi dernek başkanı ile yapılan görüşmelerde, toplantı içeriğinin bu şekilde umuma açık hale getirilmiş olmasının, ticari bir kuruluş ve beş yıldızlı bir otel olarak otelimizin tarafsızlık ilkesiyle uyuşmayacağı, karşı görüşlerde olan bazı aşırı grupların bir araya gelerek bu ortamı provake edebilecekleri ihtimaline göz önüne alınarak, toplantının daha uygun olabilecek başka bir mekanda yapılmasının uygun olacağı ve bu konuda otel yönetimi olarak her türlü yardıma hazır olduğumuz belirtilmiştir. Ayrıca hiçbir merkezi ve genel idare ile siyasi görüş baskı ve telkini olmaksızın, otel yönetimi olarak önceliğimizin otel misafirlerinin ve çalışanlarının huzur ve güvenliğini sağlamak olduğu organizasyon komitesine iletilmiştir. Ancak dernek başkanlığı, toplantı yerinin, son anda başka bir adreste yapılamayacağını, kendilerinin yeterli tedbirleri aldıklarını bildirerek sorunsuz bir toplantı olacağını ifade etmişlerdir. Ancak bütün bu görüşmelere rağmen, toplantının yapılacağı 11 Şubat Cumartesi günü sosyal mecralarda ve sanal ortamdaki basın haberlerine dayanarak, farklı bir toplantı olması beklenirken, daha sonra kontrol edilmesi güç olabilecek farklı görüşlerde olan fanatik grupların da katılma riski olan bir miting havasına dönüştüğü görülmüştür. Tüm öneri ve ricalarımıza rağmen toplantının bu ortamda ve koşullarda yapılması konusunda ısrar edilmesine karşı, toplantının istemeyerek de olsa, tek taraflı olarak tarafımızdan iptal edileceği bilgisi ilgili dernek başkanına sözlü ve yazılı olarak bildirilerek, salon hazırlıkları da iptal edilmiştir. Bu görüşmeler ve bildirime rağmen, otel yönetiminin isteği dışında, bin kişiye yakın halk, canlı yayın ekipleri içeriye girmiş ve miting havasındaki toplantı başlatılmıştır. Toplantının başlamasından önce emniyet güçlerinin salonda gerekli tedbirleri alması toplantının da endişelenildiği gibi herhangi bir olumsuz ortam olmadan devam ettiğinin anlaşılması üzerine, ses ve ışık sistemi otel yönetimi tarafından yeniden devreye alınmak istenmiş, ancak aşırı kalabalık olan ortamda balo salonunun elektrik enerjisini besleyen elektrik panosuna ulaşılması zaman almış ve bu nedenle elektrik istenilen zamanda salona verilememiştir. Herhangi bir olumsuz ortamın oluşmadan toplantının sonuçlanmış olması, otel yönetimi olarak bizleri olduğu kadar organizasyon sahiplerini de memnun etmiştir. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle dernek yöneticileri ve Sayın Meral Akşener, oteldeki odalarında ziyaret edilerek özür dilenmiş ve kendilerine göstermiş oldukları sağduyulu yaklaşımları ve anlayışları için teşekkür edilmiştir. Toplantıya katılan Çanakkale’li misafirlerimize de ayrıca teşekkür ederiz” ifadeleri kullanıldı.
(Seçkin Sağlam-Atakan Alkış)