Aydeğer; "2018 Troya Yılı bir yatırımdı"

924

 2018 yılı, Troya Antik Kenti’nin UNESCO Kültür Mirası Listesine alınışının 20’nci yılı olması dolayısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Troya Yılı’ olarak ilan edilmişti. 2018 Troya Yılı nedeniyle kentin birçok yerinde önemli etkinlikler, organizasyonlar düzenlenmeye devam ediyor. 2018 Troya Yılı kapsamında düzenlenen etkinliklerle, Çanakkale ve Troya’nın tanıtılması amaçlandı. 2018 Troya Yılı düzenleyicilerinden ve Çanakkale Turistik Otelciler Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, gazetemiz Çanakkale OLAY’a değerlendirmede bulunarak 2018 Troya Yılı’nın kente ve Troya’ya önemli yatırım sağladığını söyledi. Kent genelinde ve Antik Kent mevkiinde önemli yatırımların yapıldığını söyleyen Aydeğer, Troya Müzesi’ni örnek göstererek açıldığı günden itibaren ziyaretçi sayısının en üst noktalarda olduğunu belirtti. Troya Müzesi’nin de hem Çanakkale hem de çevre köylere değer kattığını belirten Aydeğer; “2018 Troya Yılı bir yatırımdı. Tabi bunun meyveleri ileriki yıllarda daha belirgin olacaktır ama buna rağmen 2018 Troya Yılı sonu itibariyle şuanda Troya Müzesi ziyaretçi sayısı en üst rakamlara ulaşmıştır. Şuanda 500 binlerdeki bu rakam, yakın zamanda milyonlara ulaşacaktır” dedi. 

 
“140’ın üzerinde uluslararası fuarda Troya ve Çanakkale ana yüz olarak sergilenmiştir”
2018 Troya Yılının birçok etkinliğe ve organizasyona sahne olduğunu söyleyen ÇATOD Başkanı Armağan Aydeğer; “2018 Troya Yılı, Çanakkale turizmi için bir başarı öyküsüdür. 2018 Troya Yılı ile birlikte Türkiye turizmine örnek ve Türkiye turizmi için de çok doğru bir model olan uluslararası bir kültür turizm hamlesine vesile olunmuştur. 2018 Troya Yılı ile yurt dışında ve yurt içinde çok sayıda uluslararası tanıtıma Çanakkale ve Troya ana tema olarak yer almıştır. Bu çerçevede 140’ın üzerinde uluslararası fuarda Troya ve Çanakkale tanıtımlarda ana yüz olarak sergilenmiştir ve yine Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayesinde ve önderliğinde yurt dışından çok sayıda farklı ülkelerden uluslararası basın mensuplarının ağırlanmasına vesile olunmuştur. Yine aynı şekilde Dışişleri Bakanlığının desteğiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın himayelerinde yurt dışında çok sayıda uluslararası konferans, toplantıların da yine ana konusu Troya ve Çanakkale oldu” dedi. 
 
“Çanakkale, Cumhuriyet tarihi boyunca en büyük uluslararası tanıtıma sahibi olmuştur”
2018 Troya Yılı kapsamında yapılan yatırımlardan bahseden Aydeğer; “Yapılan diğer tanıtım ve reklam çalışmaları dahil olmak üzere Çanakkale, Cumhuriyet tarihi boyunca en büyük uluslararası tanıtıma imkan sahibi olmuştur. Sadece tanıtımlar değil, aynı zamanda 2018 Troya Yılı ile birlikte bölgenin alt ve üstyapısında çok ciddi yatırımlar da yapıldı. Bilindiği üzere dünyanın en iyi çağdaş arkeoloji müzesi örneklerinden bir tanesi olan Troya Müzesi, 2018 Troya Yılı vesilesiyle tamamlanmıştır. Troya Müzesi’nden söz ederken 6 tane köyü içeren Troya Milli Park’tan bahsediyoruz. Bu köyler bir tanesi Tevfikiye Köyü’nde Türkiye’nin ilk arkeoköy projesi OPET’in de katkı ve destekleriyle gerçekleştirilmiştir. 2018 Troya Yılı, Ören Yerinde çok farklı yatırımlara da vesile olmuştur. Troya’dan Assos’a kadar uzanan bir Troya Kültür Rotası, yaklaşık 20 tane köyün içinden geçen bir Kültür Yürüyüş Rotasıdır. Troya Milli Parkı’ndan bahsettiğimiz zaman, yaklaşık 6 tane köyü olan 144 kilometrelik bir alandan bahsediyoruz. Bu çerçevede de yeni yürüyüş rotaları, yeni gezi güzergahları bölgeye kazandırılmıştır. Troya ve Çanakkale bölgesi, 2018 Troya Yılı boyunca birçok uluslararası etkinliğine ev sahipliği yapmıştır. Bu da Çanakkale’nin en önemli kazanımlarından bir tanesidir.
 
“500 binlerdeki ziyaretçi sayısı, yakın zamanda milyonlara ulaşacaktır”
2018 Troya Yılının yatırım yılı olduğunu söyleyen Aydeğer; “Şuanda bu yıl vesilesiyle birçok farklı bölgede ‘2018 Troya Yılı’ örnek alınarak Türkiye’de benzer uygulamalarını yapmak noktasında çalışmalar yürütülmektedir. Bakanlık bunu, model olarak birçok yerde tanıtmakta ve desteklemektedir. Son olarak Dünya Turizm Örgütü’nün Uluslararası Turizm Yarışması’nda 2018 Troya Yılı projesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığımız katılım sağlamıştır. 2018 Troya Yılı bir yatırımdı. Tabi bunun meyveleri ileriki yıllarda daha belirgin olacaktır ama buna rağmen 2018 Troya Yılı sonu itibariyle şuanda Troya Müzesi ziyaretçi sayısı en üst rakamlara ulaşmıştır. Şuanda 500 binlerdeki bu rakam, yakın zamanda milyonlara ulaşacaktır” dedi. 
(Zeynel Yöner)
Paylaş