havadurum

Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamları rekor kırdı! İşte Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları

Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamlarının garantiyi aştığını ve devletin gelir paylaşımına geçeceğini duyurdu. Bakan Uraloğlu, ayrıca Avrasya Tüneli’nin pek çok ilki başarıyla gerçekleştirerek dünya tünelcilik sektöründe yeni bir çağ açtığını söyledi. İşte Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamları ve Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları…

558

Avrasya Tüneli, İstanbul’un iki yakasını denizin altından birleştiren dev bir proje. 2016 yılında hizmete giren tünel, hem zamandan hem de yakıttan tasarruf sağlayan bir alternatif. Ancak tünelin yapımında kamu-özel işbirliği modeli kullanıldığı için, devletin günlük 70 bin 574 araç geçiş garantisi verdiği iddia ediliyordu. Bu iddia, tünelin maliyetinin yüksek olduğu ve devletin zarar ettiği algısını oluşturuyordu. Ancak Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu iddiaları çürüten açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamlarının garantiyi aştığını ve devletin gelir paylaşımına geçeceğini duyurdu. Peki, Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamları ne kadar? Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları neler? İşte detaylar…

Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamları ne kadar?

Bakan Uraloğlu, Ülke TV’de katıldığı bir programda, Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamlarını açıkladı. Uraloğlu, şu anda Avrasya Tüneli’nde günlük 70 bin 574 araç garantisi bulunduğunu belirterek, “Geride bıraktığımız süreçte Eylül ayı ortalamasına göre Avrasya Tüneli’ni kullanan araç sayısı günlük ortalama 74 bini geçti. 22 Nisan 2023 tarihinde ise maksimum günlük 85.491 araç sayısına ulaşmıştı.” dedi. Böylece, Avrasya Tüneli’nde günlük geçiş rakamlarının garantiyi aştığı ortaya çıktı.

Devlet gelir paylaşımına ne zaman geçecek?

Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin maliyetinin 1 milyar 245 milyon dolar olduğunu ve bunun yüzde 85’inin uluslararası finans kuruluşlarından sağlandığını söyledi. Uraloğlu, “Devletimiz bu projeye tek kuruş para koymadı. Kamu-özel işbirliği modeliyle yapıldı. Devletimiz sadece araziyi tahsis etti ve projenin yapılmasına izin verdi.” dedi. Uraloğlu, projenin işletme süresinin 24 yıl 5 ay olduğunu ve bu sürenin sonunda tünelin devlete devredileceğini belirtti.

Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nde devletin gelir paylaşımına ne zaman geçeceğini de açıkladı. Uraloğlu, “Avrasya Tüneli’nde trafik garantisi günlük 70 bin 574 araç olan bir model var. Bu modelde, eğer bu sayının altında kalınırsa devlet fark ödemesi yapacak. Ama bu sayının üzerine çıkılırsa devlet gelir paylaşımına geçecek. Şu anda Eylül ayı ortalamasına göre bu sayının üzerine çıkılmış durumda. Dolayısıyla devletimiz birkaç yıl içerisinde gelir paylaşımına geçecek.” dedi.

Avrasya Tüneli’nin özellikleri neler?

Bakan Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin pek çok ilki başarıyla gerçekleştirerek dünya tünelcilik sektöründe yeni bir çağ açtığına dikkati çekti. Uraloğlu, Avrasya Tüneli’nin özelliklerine şöyle değindi:

Avrasya Tüneli, deniz seviyesinin 106,4 metre altında olan en derin tüneldir.

Avrasya Tüneli, depreme dayanıklı olarak inşa edilmiştir. Tünelde kullanılan sismik bilezikler sayesinde, tünel 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı servis şartları ve 2 bin 500 yılda bir görülebilecek depreme karşı güvenlik şartlarının bozulmayacak şekilde tasarlanmıştır. Tüneldeki ivme ölçerler, yer değiştirme sensörleri ve kamera kayıtları ile olası depremlere karşı davranışı anlık olarak izlenmektedir.

Avrasya Tüneli, akıllı yol teknolojileriyle yönetilmektedir. Tüneldeki trafik akışı, kontrol odasında görev alan operatörler tarafından 7 gün 24 saat boyunca takip edilmektedir. Tüneldeki aydınlatma, havalandırma, yangın söndürme, acil durum anons ve telefon sistemleri gibi sistemler uzaktan kontrol edilebilmektedir.

Yunus Erzincanlı

Paylaş