havadurum

Atlas Sirki, Çanakkale`de

Çanakkale Belediyesi`nin katkılarıyla bir hipermarketin otopark alanına kurulan Atlas Sirki, 1-9 Aralık tarihlerinde izleyiciyle buluşacak.

885
Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, sirk çadırında yapılacak gösterilerde, ip cambazlığı, ateşbazlık, parende bazlık, sihirbazlık, madrabazlık gibi ``Somut olmayan kültürel miras`` kapsamındaki seyirlik sanatların yanı sıra, akrobasi ve yüksek hava gösterileri de yer alacak. Sirk, 1-9 Aralık tarihlerinde cumartesi ve pazar günü, gündüz saat 12.00, 13.30, 15.00 ve 16.30`da, akşam ise 18.00 ve 19.30 saatlerinde gösterilerini sunacak. Sirk, hafta içinde ise 18.00 ve 19.30`da izleyicinin karşısına çıkacak.
 
Projenin sanat yönetmeni ve topluluğun kurucusu Servet Yalçın, sirkin, eski Anadolu uygarlıklarından ve halk şenliklerinden geleneksel gösteri sanatlarına aktarılan çok önemli seyirlik unsurların olduğunu söyledi. Yalçın, şöyle dedi: “Bu seyirlik sanatlarımız, cambazhanelerin köy köy, kasaba kasaba tüm Anadolu`yu gezerek yaptıkları gösterileriyle 1970`li yıllara kadar yaşamış ve ilerleyen zamanlarda eğlence anlayışının kökten değişmesi ile tarihe karışmıştır. Kaybolan bu sanatlar üzerine toplanan belge, bilgi, minyatür, gravür ve eski fotoğraflardan yola çıkılarak oluşturulan `Atlas sirki - seyirlik sanatları gösterisi`, modern toplumda, geçmişle geleceği birbirine sanatla bağlayan kültürel bir köprü görevi görmektedir.”
 
Türkiye`de yeni nesil sirk sanatçıları yetiştirecek bir okullaşmaya doğru gitmek ve Türkiye`nin ilk `Seyirlik Sanatlar Müzesi`ni oluşturmak istediklerini ifade eden Yalçın, ileriye dönük bu tür çalışmalar için Marmara Bölgesini pilot bölge olarak seçtiklerini belirtti. Yalçın, Çanakkale turnesinde desteğini esirgemeyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile belediye yönetimine de teşekkür etti.
Paylaş