Troya Kültür Yolu Festivali, tüm hızlıyla devam ediyor. Kentin dört bir yanında devam eden etkinliklerde katılımcılar; müzik, tiyatro ve sanatla buluşmaya devam ediyor. 41 noktada 112 etkinlikle 1000`den fazla sanatçının katılımıyla gerçekleşen festivalde Assos Antik Kenti`nden Kilitbahir`e, Gelibolu`dan Anadolu Hamidiye Tabyaları`na kadar dört bir yanda etkinlik düzenleniyor.
Antik kentte klasik müzik ziyafeti...
Festival kapsamında Assos Antik Kenti`nde de klasik müzik ziyafeti yaşandı. "Assos: Bi Dünya Müzik" konserinde sahne alan Allegra Ensamble, Türkçe`nin yanı sıra İtalyanca, İspanyolca, Almanca, Bulgarca, Makendonca, Çince, Portekizce ve Azerice olarak dünya müziğinin seçkin örneklerini klasik müzik enstrümanları ile çok sesli olarak icra etti. Geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla kadar uzanan muhteşem antik kentte, klasik müzik konseri dinleme fırsatı bulan müzikseverler konser sonrası, bu gecenin tarihe geçecek güzellikte olduğunu söylediler.
20 bin kişiye seslendi...
Gençlerin sevdiği sanatçı Berkay da festival kapsamında kente konuk olan sanatçılar arasında yer aldı. Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi`nde yaklaşık 20 bin kişiye seslenen Berkay, Çanakkalelilere eğlenceli ve coşku dolu bir gece yaşattı. Sahnede kaldığı süre boyunca en sevilen şarkılarını seslendiren Berkay`a dört profesyonel dansçı da özel koreografileriyle konser boyunca eşlik etti.
Nostalji geçiti...
Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında kurulan Troya Atı Açık Hava Sahnesi`nde de nostaljik müzikleriyle, sevilen Retrobüs grubu sahne aldı. Grup, 1980 ve 1990`lara damga vurmuş şarkıları tiyatral bir sahne şovu ile seslendirdi. Grup konser sonrası kendilerini izleyen yaklaşık 5 bin kişi tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.
Festival takviminde bugün
Kilitbahir Kalesi`nin muhteşem atmosferinde İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) tarafından 57. Alay Senfonisi bugün seslendirilecek. Troya Kültür Yolu Festivali kapsamında Kilitbahir Kalesi`nin surlarının önüne kurulacak sahnede klasik müziğinin önde gelen sanatçıları ve senfoni orkestraları, 21 Eylül akşamı saat 21:00`de Çanakkalelilere ücretsiz bir müzik ziyafeti sunacak. Konserde, Çanakkale Savaşı`nda unutulmaz kahramanlıklar göstermiş ve tamamına yakını hayatını kaybetmiş olan 57. Alay anısına, değerli besteci Can Atilla`nın tüm bu savaşı, zaferi ve 57. Alay`ın şanlı direnişini büyük bir incelik ve duygu yoğunluğu ile işlediği senfonisi seslendirilecek. Soprano Hülya Kazan ve çellist Serdar Resul`e Türkiye`nin önde gelen şeflerinden Burak Tüzün yönetimindeki İDSO eşlik edecek. Çanakkale Muharebeleri temalı ilk klasik senfoni olma özelliğini de taşıyan eser, dört bölümden oluşuyor. 57. Alay Komutanı Hüseyin Avni Bey`in duygularının, çelişkilerinin, ailesine duyduğu özlemin ve komutanlık kararlılığının vurgulandığı ilk bölümde savaşın karanlık görkemi betimleniyor.Türk ve Anzak askerlerinin sevgililerine ve ailelerine yazdığı mektuplar senfoninin ikinci lirik bölümünde işleniyor. Üçüncü bölümde, Atatürk`ün Anzak annelerine söylediği ve bugün bütün dünyada Çanakkale Muharebeleri söz konusu olduğunda hemen hatırlanan o eşsiz cümleler soprano ve orkestra eşliğinde seslendiriliyor. Dördüncü ve son bölümde ise Anzakların ünlü şairi John Le Gay Brereton`un, bugün Anzak askerlerinin mezar taşlarında yer alan, ünlü Çanakkale Savaşı şiiri, yine solo soprano ve orkestrayla birlikte seslendiriliyor.
Çanakkaleli, Hisseli Harikalar Kumpanyası`nda buluşacak
Troya Kültür Yolu Festivali, birbirinden önemli tiyatro oyunları ve müzikallere ev sahipliği yapıyor. Türkiye`nin en çok bilinen, izlenen ve sevilen müzikallerinden biri olan Hisseli Harikalar Kumpanyası Müzikali de bu kapsamda bu akşam Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi`nde saat 21:00`de sanatseverler ile ücretsiz olarak buluşacak. Samsun Devlet Opera ve Balesi sanatçıları tarafından sahnelenecek Hisseli Harikalar Kumpanyası`nda Anadolu`da turne yapan bir çadır tiyatrosunun assolisti başka bir gazinoya transfer olunca kumpanyanın yeni assolist arayışına girmesi ve bir köy ağasının yeni assoliste âşık olmasıyla gelişen olaylar konu ediliyor. Türk tiyatrosunun büyük ustası Haldun Dormen`in yazdığı, Hababam Sınıfı filmi müziğiyle gönlümüze taht kuran, ünlü besteci Melih Kibar`ın bestelediği ve Çiğdem Talu`nun şarkı sözlerini yazdığı bu ünlü müzikal; ilk defa 1980 yılı Mart ayında Egemen Bostancı yapımcılığı ve Haldun Dormen`in rejisiyle seyirci karşısına çıkmış, yalnızca o yıllarda 600`den fazla temsil yaparak tüm Türkiye`yi gezmiş ve Türk halkının büyük beğenisini kazanmıştı. Yıllar içinde birçok kez sahneye taşınan, kayıtları televizyonda yayınlanan ve bir dönem TV dizisi yapılan müzikal; yıllar içerisinde milyonlarca izleyici tarafından tanınan, bilinen ve sevilen bir efsaneye dönüşmüştü.
(Nevin Yüksel-Atilla Akın)