Aşırı tuz tüketimine uyarı
Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, vatandaşları aşırı tuz tüketimine karşı uyardı.
11-17 Mart Tuza Dikkat Haftası nedeniyle açıklama yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, dünyada en önemli halk sağlığı sorunu olarak kabul edilen kronik hastalıkların, ülkede her geçen gün sayısı hızla artan ölümlerin de başlıca nedenlerinden olduğunu belirterek; “Erken ölümlere yol açan ve kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen kronik hastalıklardan korunmada önleyici tedbirler alınması gerekmektedir. Kronik hastalıklardan korunmada en önemli faktörlerden biri, yeterli ve dengeli beslenmedir. Toplumdaki bireylere yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazandırılırsa kronik hastalıklardan önemli ölçüde koruma sağlanabilecektir. Dünya Sağlık Örgütü; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları başta olmak üzere şişmanlık, şeker hastalığı ve bazı kanser türlerinden korunmak ve kemik sağlığını korumak amacıyla tüketilmesi gereken tuz miktarını günde 5 gram (bir çay kaşığı) olarak önermektedir. Bu miktar ise yemeklere tuz eklenmeden doğal olarak günlük tüketilen yiyecek ve içeceklerle sağlanmaktadır” dedi.
“Sağlıklı olmak için günde 5 gram tuz yeterlidir”
Türkiye Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin 2012 yılında yaptığı ulusal çalışmaya göre kişi başına günde ortalama 15 gram tuz tüketildiğinin tespit edildiğini anımsatan Kütük; “Bu miktar günlük alınması gereken tuzun üç katına karşılık gelmektedir. Fazla tuz tüketimi yüksek kan basıncına neden olmaktadır. Yüksek kan basıncı ise ülkemizde ölümlerin ve hastalık yükünün en önemli nedeni olan kalp hastalıkları ve felçlerin önde gelen risk faktörüdür. Ülkemizin Hastalık Yükü maliyeti çalışmasına göre, her dört ölümden birisi yüksek tansiyon ile ilgilidir. Ayrıca aşırı tuz tüketimi diğer kalp-damar hastalıkları, pankreas hastalıkları, bazı solunum yolu hastalıkları, mide kanseri, kemik erimesi (osteoporoz) ve böbrek hastalıklarının gelişimiyle de yakından ilişkili olduğu belirlenmiştir. Unutulmamalıdır ki, günde tüketilen tuz miktarının sadece 1 gram azaltılması bile felçlerde %5’lik, kalp krizlerinde %3’lük; Tuz alımının günde 9 gram azaltılması ise felçlerde %34, kalp krizlerinde %24 oranında azalma sağlar. Sonuç itibariyle Türkiye’de kişi başına tüketilen tuz miktarının ortalama 10 gram civarında azaltılması gerekmektedir. Sağlıklı olmak için günde 5 gram tuz yeterlidir. Kronik hastalıklarda önemli risk faktörü oluşturması nedeniyle toplumumuzda tuz tüketiminin kademeli olarak önerilen seviyelere düşürülmesi için Sağlık Bakanlığı tarafından “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2011-2015)” oluşturulmuştur. Bu programın hedefine ulaşabilirliği ile halk sağlığının korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesinde çok sektörlü bir yaklaşım gereklidir. Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programının, ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de yaygın olarak yürütülmesi amacıyla, ilimize yönelik stratejiler belirlenerek kurumlar arası işbirliğiyle gerekli tedbirlerin alınması planlanmıştır” diye konuştu.
Vatandaşlara öneri
Aşırı tuz tüketimini azaltmak için vatandaşlara bazı önerilerde de bulunan Kütük şu şekilde konuştu: “Daima taze ve tuz eklenmemiş besinleri tercih edin. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Tuz içeriği yüksek olan salamura besinleri (zeytin, peynir, turşu gibi) ve konserve besinleri daha az tüketin. Hazır gıdalar yerine düzenli ve dengeli olarak taze sebze-meyve tüketin. Eğer hazır gıda satın alırsanız, etiketlerini mutlaka okuyun ve daha az tuzlu olanları tercih edin. Yemeğinizin lezzetini arttırmak için tuz yerine maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen, limon gibi besinler ile baharatları kullanın. Ev dışında yemek yiyorsanız az tuzlu besinleri tercih edin. Maden suları kaynağına göre farklı miktarda sodyum içerir, sodyum içeriğini etiketinden kontrol edin.”