havadurum

Asgariden sigorta ödemeleri mercek altında

Çalışan elemanı asgari ücretten gösterip sigortasını düşük yatırma dönemi sona eriyor.

851
Sosyal Güvenlik Kurumu`nun (SGK) başlatacağı meslek kodu uygulaması ile çalışanın sigortasını asgari ücret üzerinden yatırma dönemini kapanıyor. SGK tarafından başlatılacak uygulama ile her mesleğin taban maaşı olacak, düşük maaştan prim yatırmaya sistem izin vermeyecek.

Sistem kabul etmeyecek
Bu uygulama ile vatandaşın işe giriş bildirgesindeki maaş bölümüne taban maaşın altında bir rakam girilmesi halinde sistem uyarı verecek. Böylece işverenler personelinin sigortasını asgari ücret üzerinden değil, yaptığı mesleğin taban maaşından ödemek zorunda kalacaklar. Özel sektörde ücretli olarak çalışan 13 milyon 194 bin 783 kişinin, 6 milyon 264 bin 123`ünün asgari ücretli gösterilmesi, hem Maliye hem SGK`yı harekete geçirdi.
 
Çalışanların yüzde 47`sinin asgari ücret üzerinden gösterildiği Türkiye’de uluslararası meslek kodları esas alınarak 5 bin 400 meslek kodu belirleyen SGK 1 Kasım`dan itibaren işverenlerin sigortayaÊbildirdiği aylık prim ve hizmet belgelerinde, çalıştırdıkları her kişi için meslek kodu isteyecek. Öncelikle, üst kuruluşları ve ücret tarifeleri olan sektörlerin mercek altına alınacağı uygulamada Eğitim iş kolundaki özel okul ve dershaneler, özel hastanelerde çalışan doktorların ücretleri de incelenecek. Sağlık Bakanlığı`na yazı yazılarak ortalama pratisyen, uzman hekim maaşları sorulacağı yeni uygulamada SGK, çeşitli sektörlerde üst kuruluşlara yazı yazarak ve ortak çalışarak ortalama ücret tespit etme yoluna gidecek. Sektörlerin üst kuruluşları ve sendikalarla toplantılar yapılacak. Büyük kurumsal kuruluşlara yazılar yazılarak, ücretler öğrenilecek. Buralarla görüşüp, denetime start verileceği duyurulacak. Mimar ve Mühendisler Odası tüm meslek mensuplarının fiyat tarifesini Ocak`ta belirleyerek, Kurum`a bildirecek. Türkiye’de işçilerin yüzde 47’sinin asgari ücretli gösterildiğini belirten SGK bu oranı bir iki yıl içinde yüzde 20-25`lere düşürmeyi hedefliyor.
Paylaş