havadurum

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplanıyor! Asgari Ücret ne kadar olacak 2024?

Asgari ücret 2024… Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı bugün saat 13.30’da yapılacak. Milyonlarca vatandaş zam oranının netleşmesi için gözlerini Komisyon’a çevirdi. Peki, asgari ücret ne kadar olacak? İşte, detaylar…

1551

Asgari ücret, çalışanların insan onuruna yakışır bir yaşam sürmesi için belirlenen en düşük ücrettir. Türkiye’de asgari ücret, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından her yıl yeniden belirlenir. Komisyon, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 11 Aralık’ta yaptı. İkinci toplantı ise bugün saat 13.30’da gerçekleşecek. Asgari ücret ile geçinen milyonlarca vatandaş, yeni yılda ne kadar zam alacaklarını merak ediyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için bugün ikinci toplantısını yapacak. Taraflar arasındaki pazarlık sürerken, vatandaşlar zam oranını ve tarihlerini öğrenmek için sabırsızlanıyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Nasıl Çalışıyor?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde kurulan 15 kişilik bir organdır. Komisyonda, işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK, hükümet tarafını ise bakanlık yetkilileri temsil eder. Komisyon, her yılın son ayında dört kez toplanarak, yeni yılda uygulanacak asgari ücreti oy çokluğu ile belirler. Komisyonda, işçi ve işveren tarafları 5’er, hükümet tarafı ise 5 üye ile temsil edilir. Komisyonun başkanlığını ise Çalışma Genel Müdürü yapar.

2024 Asgari Ücreti Ne Zaman Belli Olacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için ilk toplantısını 11 Aralık’ta yaptı. Toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlık etti. Komisyon, yöntem ve çalışma takvimini belirledi. İkinci toplantı ise bugün saat 13.30’da yapılacak. Komisyon, üçüncü toplantısını 25 Aralık’ta, dördüncü ve son toplantısını ise 29 Aralık’ta gerçekleştirecek. Komisyon, son toplantısında yeni asgari ücreti açıklayacak.

2024 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Habertürk Yazarı Ahmet Kıvanç Habertürk TV ekranlarında Oylum Talu'nun sorularını yanıtladı. Kıvanç, asgari ücret zammı tahminlerine ilişkin şunları söyledi; “Bu yıl beklenti yüzde 50'ye yakın olacak gibi tahmin ediyorum. Yüzde 40-50 arasında yoğunlaşacak pazarlık ve yüzde 50'ye yakın bir asgari ücret zammı olacak gibi görülüyor. Çünkü yüzde 50 oranında artış yapıldığı zaman 17 bin 100 lira gibi bir rakama tekabül ediliyor. Yüzde 45 oranında zam yapıldığı zaman 16 bin 500 yüzde 40 oranında artış yapıldığı takdirde ise 15 bin 960 gibi bir rakam ortaya çıkıyor. Yani asgari ücret zammının 16 bin ile 17 bin lira arasında yoğunlaşacak gibi görülüyor” sözlerine yer verdi.

(Haber Merkezi)

Paylaş