havadurum

Arazilerin temel bilgileri kayıt altına alınıyor

Çanakkale’deki arazilere ilişkin temel bilgiler bilgisayar ortamında toplanıyor.

806
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, ‘Parsel Bazında Coğrafi Bilgi Sistemi’ isimli proje yürütüyor. Çanakkale ili sınırları içerisindeki arazilere ilişkin temel bilgilerin toplanarak, bilgisayar ortamında işlenmesi, saklanması ve güncellenmesi amacıyla İl Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan, Uzaktan Algılama ve Veri İşleme Laboratuvarında,  Parsel Bazında Coğrafi Bilgi Sistemi Projesi yürütülüyor.
 
Proje ile ilgili bilgiler veren İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri; “Altlık olarak 1/5000’lik veya daha büyük ölçekli (1/2500 veya 1/1000) haritalardan faydalanılarak, söz konusu proje ile bilgisayar ortamında ilimizdeki tüm parsellere ait arazi kullanım ve bitki örtüsü sayısal haritaları oluşturularak, tüm ile ait Coğrafi Bilgi Sistemi veri tabanı hazırlanmaktadır. Proje ile amaçlanan hedef; Parsel Bazında Coğrafi Bilgi Sistemi Veri Tabanını oluşturmak ve mevcut veri tabanını güncelleyerek işlenebilir hale getirerek, İl Müdürlüğümüzce yürütülen Tarımsal Desteklere ait veri tabanını oluşturan Çiftçi Kayıt Sistemi ile Tarımsal İşletme Kayıt Sistemi (TİKAS)  veri tabanları ile ilişkilendirme yaparak, kurumsal çalışmaları bilgisayar ortamında kontrol edilebilir hale getirmek, oluşturulan bu haritalardan yararlanılarak tarımsal alanlarda ürün kontrolünü sağlamaktır.
 
Ayrıca Proje ile yıllar bazında arazi kullanımındaki değişimleri belirlemek, sorgulama ve analiz yapmak da mümkün olacaktır. Aynı zamanda diğer kurumların veri tabanlarını da kendi veri tabanımıza ekleyerek bir parsele ait tüm detay bilgilere erişim sağlanacaktır. Bu kapsamda Eceabat İlçesine ait CBS çalışmaları tamamlanmış olup, Gelibolu ve Biga İlçelerimizde Proje ile ilgili çalışmalar devam etmektedir. Proje Merkez İlçe ve diğer tüm ilçelerimizde uygulanacaktır” dediler.
Paylaş