Ar-Ge Merkezi`nde sona yaklaşıldı
ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, 06 Haziran 2013 tarihinde, temeli attılan ÇOMÜ Teknopark’ının ilk hizmet binası olan ÇTSO Ar-Ge Merkezi inşaatının, 15 Eylül 2013 de tamamlanarak üniversiteye teslim edileceğini ve Bakanlık yetkililerince kabul aşamasına geleceğini söyledi.
ÇTSO Ar-Ge Merkezi`nin önemine değinen ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin; “Üniversite–iş dünyası işbirliğinin ilimizdeki en güzel ve somut örneği olan ÇTSO Ar-Ge Merkezinden üyelerimizin azami ölçüde faydalanması ve yenilerine ihtiyaç duyulması en büyük temennimizdir. Dünyada yaşanan krizler incelendiğinde ortaya ilginç bir sonuç çıkmaktadır. AR-GE nin krizlerden etkilenmeyip aksine kriz zamanlarında daha çok getiri sağlayan bir faaliyet alanı olduğu görülmektedir. Bu nedenle de AR-GE `nin verimsiz bir yatırım olduğu, harcanan kaynağın boşa gideceği zihniyeti mutlaka terkedilmelidir. Bir kültür olan Teknopark ortamında bulunan şirketler ve bireyler birbirinden etkilenerek inovasyon ve yüksek teknoloji gibi kavramlarla içli dışlı olarak düşünce tarzlarını bu yöne doğru kaydırırlar. Yüksek vasıflı Ar-Ge çalışmalarının artması sonucunda kalifiye insan kaynağı ve sermayenin artması bölgesel kalkınmaya önemli katkı sağlamaktadır. Bu katkı sadece ekonomik anlamda değerlendirilmemelidir. Çanakkale’mizden yetişen nice gençlerimiz var ki yüksek öğrenim için ilimizden ayrıldıktan sonra hayatları boyunca sadece ana babasını görmek ya da yaz tatillerini geçirmek için memleketlerine gelmeyi düşünüyorlar. Çünkü döndüklerinde eğitimlerine paralel bir iş yok, çünkü Çanakkale’nin geleceğine dair bir umutları yok. Bu hepimizin kanayan yarasıdır” dedi.
“AR-GE`ye gereken önemi vermeliyiz”
Gelecekte var olmak için AR-GE`ye gereken önemin verilmesi gerektiğini ifade eden Engin; “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile başlattığımız bu işbirliğinden bu anlamda ayrı bir gurur duyuyoruz . Geleceğimizin teminatı gençlerimizin doğduğu yerde doymalarına bir nebze de olsa imkan sağlar, iş dünyasının ufkunda bir perde de biz aralarsak ne mutlu bize. Gençlerimiz firmalarımızda iş imkanı bulabileceği gibi teknogirişim sermayesi desteği ile kendi işlerini de kurabileceklerdir. Unutulmamalıdır ki ancak teknolojilerini kendisi geliştiren ülkeler bağımsızdır. Gelecekte var olmak için AR-GE`ye gereken önemi vermeliyiz. Ülkemizin 2023 hedeflerinde dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına girmek, kişi başına düşen milli geliri 20.000 $’ın üzerine çıkarmak, 500 milyar $ ihracat hedefi var. Bu hedeflere ulaşmak için Çanakkale olarak bir tuğla da biz koymalıyız. Her şeyi devletten beklemek yerine katma değeri yüksek ürünler üreterek, Çanakkale’de kişi başına düşen milli geliri daha da arttırabilecek güce ve potansiyele sahibiz. Eğitim bakımından Türkiye ortalamasının çok üstünde olan ilimizde nitelikli insan gücünü tutabilmek de bizlere düşüyor. 134.000 metrekare arazi üzerinde kurulu Çanakkale Teknopark’da ÇTSO Ar-ge Merkezinden ve yapılacak binalardan AR-GE çalışmaları için kiralama yapılabilecektir. Ayrıca arazinin bir bölümü kiralanarak da AR-GE çalışmaları yürütülebilecek veya inşaat yapılabilecektir” diye konuştu.