havadurum

Antidepresan tüketiminde artışın nedeni ne?

Son 9 yılda Türkiye`de antidepresan ilaç satışlarının yüzde 160 oranında artış göstermesi ile ilgili pisikiyatristler, antidepresan ilaçlarının tanı konmadan psikiyatrist onayı olmadan yazılmasının oranı artırmada etkili olduğunu düşünüyor.

579
Çanakkale Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği Uz.Dr.Ersin Türkyılmaz antidepresanların mutlaka bir psikiyatrist kontrolunde kullanılması gerektiğini belirterek, ilaca başlama ve bitirme kararının psikiyatristle birlikte verilmesi gerektiğini ve bu tür ilaçlarda alımın sonlandırılması noktasında psikiyatrist onayının alınması gerektiğini söyledi.
 
Türkiye’de anti depresan ilaçların kullanım oranının yüksek olduğunu ifade eden Türkyılmaz, bunun nedeninin psikiyatri dışında başka branşların da depresan ilaçlar yazması olduğunu kaydederek, psikiyatri dışında aile hekimlerinin ya da pratisyenlerin de ilaç yazdığını, tanı alınmadan ilaç yazılmasının bu oranın yükselmesinde etkili olduğunu söyledi. Türkyılmaz anti depresanların sanıldığı gibi bağımlılık yaratmadığını, ilaçların bağımlılık yapan bir etkileri olmadığını, sadece özel bir grup ilacın bağımlılık yapma özelliği olduğunu, o grubun da yanlış kullanılmaması gerektiğini söyledi. Antidepresan ilaçların bırakılırken de kontrollü ve azaltılarak bırakılmasının doğru olduğunu söyleyen Türkyılmaz: “Birden bire ilacı bırakmak doğru değil” dedi.
Paylaş