Anılar paylaşılıyor...

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde Çocuk Gözüyle Kent IV süreli sergisinin son Çarşamba etkinliği gerçekleştirildi.

289
Kent Müzesi’nin konuğu “Çocukluk Anıları” sohbet konusu ile Yüksel Anafarta oldu. Ticaretle uğraşan babasının yanında geçen çocukluğuna dair anıları paylaşan Anafarta, gazoz kapaklarını satarak para kazandığını, babasından geçen ticaret zekasını bu yönde kullandığını ifade etti. İlkokulda matematik dersindeki başarısının da babasının kırtasiye dükkanında çalışmasına bağlı olduğuna değinen Anafarta, ilkokul 3. sınıfta sınıflarına gelen müfettişin sorduğu matematik sorusuna sadece kendisinin cevap verebildiğini, matematiğinin orta olduğunu öğrenen müfettişin büyük şaşkınlık yaşadığını söyledi. Müfettişin sınıf öğretmenlerine “Sizi kursa alalım, sınıfın en çalışkanları yapamazken orta alan bir çocuğun bunu çözmesi olur mu?” diye çıkıştığını anlatan Anafarta, babasının yoğun temposunu ve çevresini gördükten sonra ileride ticaret ile uğraşmak istemediği için sabahları erkenden kalkıp ders çalıştığını, okulu da derece ile bitirdiğini ifade etti.
 
Musevi mahallesine yakın olan evde geçen çocukluğu ve gençliği sırasında Musevi çocukları ile ilişkileriniz nasıldı sorusuna, kız ve erkeklerle arkadaşlık ilişkileri olduğunu, kızlar ile gönül ilişkisine girme konusunda ise Musevi kızların çok katı olduğunu kaydeden Anafarta, cam arkasından öpücük göndermek dışında bir ortam yakalamanın zor olduğunu dile getirdi. Sohbet sırasında yerel deyimleri ve kelimeleri sıkça kullanan Anafarta, gençlik yıllarındaki anılarını da anlattı.
 
Konuklar arasında yer alan Anafarta’nın çocukluk arkadaşı Işık İşgüden’in esprili anlatımları ile sohbete katılması ise renk kattı. “Çocuk Gözüyle Kent IV” süreli sergisinin son Çarşamba etkinliği konukların katılımı ile zenginleşerek sona erdi.
 
Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde 05 Eylül 2012 Çarşamba günü saat 18.00’da 24. süreli sergi “Kentte Fevzipaşalılar” ilk gün buluşması gerçekleştirilecek.
Paylaş