Angela Merkel öldü mü? İddiaların kaynağı nedir? Angela Merkel kimdir?

Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’in öldüğüne dair iddialar sosyal medyada yayılmaya başladı. Bazı hesaplar, Merkel’in 8 Aralık 2021 tarihinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybettiğini ileri sürdü. Peki, Angela Merkel öldü mü? Bu iddiaların kaynağı nedir? İşte Angela Merkel hakkında merak edilenler...

3374

Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’in öldüğüne dair iddialar sosyal medyada yaygınlaştı. Ancak bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı. Merkel’in sağlık durumunun iyi olduğu ve Berlin’deki evinde yaşamaya devam ettiği belirtildi. Angela Merkel’in öldüğünü iddia eden site, daha önce de pek çok ünlü ismin ölüm haberini yalan olarak yayınlamış bir sahte haber sitesidir.

Angela Merkel öldü mü?

Angela Merkel’in öldüğüne dair iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı. Almanya’nın resmi haber ajansı DPA, Merkel’in sağlık durumunun iyi olduğunu ve Berlin’deki evinde yaşamaya devam ettiğini duyurdu. Ayrıca Merkel’in sözcüsü Steffen Seibert de Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Angela Merkel hayattadır ve sağlıklıdır. Sosyal medyada dolaşan iddialar tamamen yalandır” dedi.

Bu iddiaların kaynağı nedir?

Angela Merkel’in öldüğüne dair iddiaların kaynağı olarak, bir internet sitesi gösteriliyor. Bu site, 8 Aralık 2021 tarihinde “Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel kalp krizi geçirerek öldü” başlıklı bir haber yayınladı. Haberde, Merkel’in Berlin’deki evinde kalp krizi geçirdiği ve hastaneye yetiştirilemeden hayatını kaybettiği iddia edildi. Haberin kaynağı olarak ise “güvenilir bir Alman gazetesi” gösterildi ancak bu gazetenin adı verilmedi.

Bu site güvenilir mi?

Angela Merkel’in öldüğünü iddia eden site, güvenilir bir haber sitesi değildir. Site, daha önce de pek çok ünlü ismin ölüm haberini yalan olarak yayınlamıştır. Örneğin, site 2020 yılında ABD eski Başkanı Barack Obama’nın öldüğünü, 2021 yılında ise Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın öldüğünü ileri sürmüştür. Bu haberlerin hiçbiri doğru değildir. Site, sahte haberler üreterek tıklama sayısını arttırmayı ve reklam geliri elde etmeyi amaçlamaktadır.

Angela Merkel kimdir?

Angela Dorothea Merkel, 17 Temmuz 1954 tarihinde Hamburg’da doğmuştur. Fizikçi olan Merkel, 1989 yılında siyasete girmiş ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) üyesi olmuştur. 1991-1998 yılları arasında Helmut Kohl’un başbakanlığı döneminde Kadınlar ve Gençlik Bakanı ile Çevre, Doğa Koruma ve Nükleer Güvenlik Bakanı olarak görev yapmıştır. 2000 yılında CDU’nun lideri seçilmiş ve 2005 yılında da Almanya’nın ilk kadın başbakanı olmuştur. 2005-2021 yılları arasında dört dönem başbakanlık yapmıştır. Almanya’nın en uzun süre görev yapan ikinci başbakanı olan Merkel, Avrupa Birliği’nin de facto lideri ve dünyanın en güçlü kadını olarak kabul edilmektedir.

Yunus Erzincanlı

Paylaş