Amatörlük tarihe karıştı!

Futbol Dünyası`nda Amatör`lük kavramında isim değişikliği gerçekleşmedi. Ancak, meşin yuvarlağın peşinden koşan pek çok oyuncu, futbolculuğu geçim kaynağı olarak profesyonel bir anlayış içinde yapıyor.

Bir zamanlar şahsi egolarını tatmin için krampon giyen futbolcular, şimdi seçtikleri yarı profesyonellikte ciddi paralar kazanıyor. BAL ile yerel futbol liglerinde adına hala ‘Amatör’ denilen oyuncular revaçta...

383
Günümüzün spor, özellikle futbol anlayışı pek çok yeniliği de beraberinde getirdi. Geçmiş yıllarda yerel futbol takımlarında renk aşkı ile forma giyen futbolculardaki amatörlük kavramı şimdilerde yerini yarı profesyonelliğe bıraktı. Artık mahalli liglerde yer alan oyuncular bu kulüplerde para karşılığında oynuyorlar. Kulüplerden istedikleri ve aldıkları paralar ise küçümsenecek ölçülerde değil. ASKF. şemsiyesi altında olan Amatör Kulüpler’den bir futbolcunun takım değiştirmesinde oldukça yüklü aktarma ücreti alınıyor. Bir yerel futbol takımı eğer BAL ya da 3.lig hedefli ise sezonu yüksek bütçelerle tamamlayabiliyor. Amaçsız, `Küçük olsun bizim olsun` diyen amatör kulüpler bile bir sezonda 300 ile 400 bin lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor. Taşıma su ile değirmen dönmüyor. Amatörlük artık spor literatürünün tozlu sayfaları arasında kaldı. Bu kavramın yerine gerçekle örtüşecek bir isim bulunmalıdır. Her geçen gün ekonomik yetersizlikleri had safhayı bulan profesyonel ve amatör kulüpler kapılarına birer birer kilit vuruyor. Artık, masrafları nedeniyle spor kulüpleri sadeleşti. Buna karşın, teknik adam sayısı çoğaldı. Oysa, sporun temel taşı saydığımız bu kulüplerin yaşaması ve gelişmesi, üstelik Türk Sporuna öz kaynak oluşturması için kesinlikle kalıcı gelir kaynaklarına ve çağdaş tesislere ihtiyaç duyuyor. O nedenle, eğer Türk sporunun kalkındırılması isteniyorsa, merkeziyetçi sistem yerine, ademi merkeziyetçilik sisteminin geliştirilmesi gerekiyor. Türk sporu ve onun ayrılmaz parçası olan futbol yeniden günümüzün koşullarına göre dizayn edilmeli. Bununla birlikte `Amatörlük` sıfatının yerine başka bir ünvan bulunmalıdır.
 
Amatör`ün sözlük anlamı
1. Bir işi para kazanmak için değil, yalnız zevki için yapan kimse, özengen, özenci, profesyonel karşıtı.
2. Meslekten olmayan, kazanç göstermeksizin sırf hevesinden dolayı bu işi yapan. Acemi, tecrübesiz. Cahit Göveren
Paylaş