Amatörlerin Anayasası 3

Yeni sezonda amatör lisans işlemi bedelleri ve uygulamaları, amatör futbol müsabaka ve disiplin uygulamaları, amatör liglerde yaş, statü, liglerin başlangıcı ve bitiş tarihlerinin yer aldığı uygulama esasları bir kitapçıkta bir araya toplanarak yayınlandı. İşte ayrıntılar....

567
(Dünden devam)
 
İdari tedbir koyma
Amatör Futbol liglerinde, müsabaka süresi dışında Futbolcu, Antrenör ve Yöneticilerin birbirlerine, Hakemlere ve Görevlilere karşı işledikleri fiili eylem ve diğer olayların meydana gelmesi ve sahtecilik halinde bu tip disiplin suçu işleyenler hakkında Futbol Disiplin Talimatı’nın ilgili maddesine göre Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü, Amatör İşler Kurul Başkanı ve Üyelerinin, AFDK Başkanı ve üyelerinin, Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürü, ASKF Başkanı, İl Disiplin Kurulu Başkanı ve Futbol İl Temsilcilerinin İdari Tedbir koyma yetkisi vardır.
 
Puan silinmesi, ligden çıkarılma
Futbol Müsabaka Talimatı’nın 24/A maddesi ile ilgili olarak karar vermeye il tertip komiteleri, bu maddenin diğer bentleri için karar vermeye (yerel liglerde dahil) Amatör Futbol Disiplin Kurulu (AFDK) yetkilidir.
 
Amatör futbolcularda ceza infazı
Futbol Disiplin Talimatı’nın 94. maddesi gereğince; Amatör kuruluş futbolcusu yönünden Büyükler kategorisi ile, U19, U17, U16, U15, U14, U13 Lig müsabakaları infaz hesabında ayrı kategori sayılır. Müsabakadan men cezası alan amatör futbolcu cezayı aldığı kategoride infazı tamamlamadan yaş kategorisinin uygun olduğu diğer müsabakalarda oynayamaz. Ancak, futbolcunun ceza aldığı kategoride resmi müsabakaların sona ermiş olması halinde, müsabakaları devam eden bir alt kategoride kalan cezaların infazı mümkündür.
 
Kulubün futbolcusu dışında kalan kulüp yöneticileri (Kulüp Yönetim Kurulu üyesi, antrenör, doktor, masör) hakkındaki müsabakadan men cezası, müsabaka sayısına bakılmaksızın haftada 1 (bir) müsabaka addolunarak infaz edilir. Müsabakadan men cezası alan amatör kulüp yöneticisi infaz hesabında ceza aldığı kategori ile birlikte, diğer kategorilerdede cezalı sayılır.
 
Sahte lisans
Yerel Müsabakalarda ve Türkiye Şampiyonalarında müsabaka öncesi, müsabaka anında, devre arası ve müsabakanın bitiminde takımlardan birinin, rakip takımın bir veya birkaç futbolcusunun, başkasına ait lisansla oynadığına, lisans tahrifatı, lisansdaki fotoğrafın değiştirilmesi vb. konularında yazılı bir itiraz olduğunda, hakem tarafından, bu kişi veya kişilerin kimlik kontrolu yapılarak fotoğrafı, müsabaka hakemi ile birlikte çekilir.
 
Fotoğraf çektirilemediği takdirde hakkında itiraz edilen futbolcunun lisansındaki fotoğraf ile kimlik bilgilerinin karşılaştırılması yapılır. Hakem bu inceleme sonucu kanaatini raporuna yazar. Kimlik kontrolu yaptırmaktan veya fotoğraf çektirmekten kaçındığı takdirde bu durum hakem tarafından raporunda belirtilir. Sahtecilik eylemine TFF yetkilileri, Amatör İşler Kurulu Üyeleri, ASKF Başkanı ve Futbol İl Temsilcisi bizzat şahit olduğunda raporunu tutar. Futbolcunun lisansının sahte olması veya lisans üzerinde tahrifat yapılması hükmü FMT’nin 24/(c) maddesine göre uygunalacak olup, kulüplerin bu eylemi gerçekleştirdiği kategorideki takımı ligden ihraç edilir. Sahtecilik eyleminin gerçekleştiği müsabakada esame listesinde adı bulunan yönetici, antrenör ve takım kaptanı Disiplin Kuruluna sevk edilir..
 
Saha giriş kartları
Amatör Futbol lig müsabakalarının oynandığı saha ve statlarda görevli temsilci, gözlemci, denetçi ve saha komiseri dışında görevli personel, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü ve Şube Müdürü, TFF Bölge Müdürü, TFF Amatör İşler Kurul Üyeleri, ASKF Başkanları ve Futbol İl Temsilcileri sahaya girebilirler.
 
Sahaya girecek kulüp yetkilileri
Amatör Futbol lig müsabakalarında; saha kenarına düzenlenmiş özel yerlerde oturmaları kaydıyla, yedek futbolcular (ihraç hariç) ve oyundan çıkan oyunculardan başka her iki kulübün Federasyonca sahaya giriş kartı verilen:
1 Yönetici
1 Teknik Sorumlu (Eşofmanlı - Teknik Direktör sivil giyinebilir)
Varsa 1 Antrenör (Eşofmanlı)
Varsa 1 Kaleci Antrenörü (Eşofmanlı)
1 Doktor veya Sağlık Görevlisi
1 Masör
Müsabakalarda görevli kabul edilirler.
 
Yönetici saha içi giriş kartı
Sahaya girecek yönetici, antrenör ve listede yazılı olan diğer saha içi giriş kartı sahibi kişilerin bizzat kendilerinin saha içerisinde olmaları şarttır. Bu kart sahiplerinin yerine bir başkası girdiğinde kulüp ve kart sahibi kişi Disiplin Kuruluna sevk edilir.
 
Her kulüp Yönetim Kurulu üyesi olan 5 kişiye ve Yönetim Kurulunun belirleyeceği antrenör ve faal futbolcu olmayan 2 futbol şube sorumlusu olmak üzere en fazla 7 kişiye saha içi giriş kartı alabilecektir. Bunun için kulüpler fotoğraflı sahi içi giriş kartı başvuru formunu doldurarak kart alacak yöneticilerinin 1 adet fotoğrafı ve nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi ileAmatör Spor Kulüpleri Federasyonuna başvuracaklardır. Bu başvurular ASKF’lerce ilgili Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerine iletilecek ve saha içi giriş kartları, Bölge Müdürlüklerince düzenlenip verilecektir.
 
Antrenör saha içi giriş kartı
Türkiye Futbol Federasyonu’nun sitesinden temin edilen “Amatör Takım Çalıştırıcı Sözleşmesi”nin, kulübün yetkili kıldığı bir yönetici ile karşılıklı olarak imzalanması gerekmektedir. Bu sözleşmeler, ilgili antrenörün vize cüzdanı, sağlık raporu ve 2 adet fotoğrafı ve nüfus cüzdanının arkalı önlü fotokopisi, T.C. Kimlik Numarası ile birlikte “Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği” şubelerine verilecektir. TÜFAD tarafından ilgili Türkiye Futbol Federasyonu Bölge Müdürlüklerine teslim edilecek ve sözleşme onaylanarak saha içi giriş kartı, Bölge Müdürlüklerince düzenlenip verilecektir. (TÜFAD+TFF Bölge Müdürlüğü).
 
Kaleci antrenörleride aynı usul ve esaslar dâhilinde saha içi giriş kartı alabilirler.
Amatör takımlarda başkasına ait antrenör lisansı ile takımın başında bulunan ya da antrenörlük lisansını başkasının kullanımına göz yuman antrenör ve kulüp Disiplin Kuruluna sevk edilir.
 
Kartların boyuna asılması
TFF Bölge Müdürlüklerince kulüplerin yönetici, antrenör, masör ve sağlık görevlilerinden müsabakada saha içine girecek olanlara saha için giriş kartları verilirken kartların gireceği kart poşeti ve kart askısı da beraberinde verilecektir. Saha içine girecek yetkililer, kartların hakem tarafından müsabaka öncesi kontrolü yapıldıktan sonra kartlarını kart poşetine koyarak müsabaka süresince boyunlarına asmak zorundadır.
 
Müsabaka kadrolarını kimler imzalar
Bir takım dokuz kişiden daha az bir kadro ile müsbakaya başlayamaz. Müsabaka başlamadan önce müsabaka isim listesinin imzalanarak hakeme ibraz edilmesi zorunludur. Müsabaka isim listesine 11 futbolcu yazılmasına rağmen 11 futbolcudan daha az bir kadro ile (en az 9 futbolcu) müsabakaya başlanması halinde, müsabaka isim listesinde ismi yazılı futbolculardan eksik olanlar sonradan gelerek müsabakaya dahil olabilirler. Müsabakadan önce, müsabaka isim listesi ve futbolcu lisansları rakip takımlar tarafından incelenir, imzalanarak kabul edilir.
 
Yerel Amatör Lig ve Türkiye Şampiyonaları müsabakalarında Federasyonca sahaya giriş kartı verilen yönetici, teknik direktör, teknik sorumlu veya antrenör müsabaka isim listelerini bizzat imzalayarak müsabaka hakemine vereceklerdir. Amatör futbol müsabakalarında takım kaptanı veya futbolcu müsabaka isim listesini imzalayamaz. Amatör müsabakalarda saha içi giriş kartı bulunmayan yönetici, teknik direktör, teknik sorumlu veya antrenör müsabaka isim listesini imzalayamaz.
 
Müsabaka gününde cezalı olan yönetici, teknik direktör, teknik sorumlu veya antrenör isim listesini imzalayamaz. Müsabaka isim listesini imzalayacak yetkili bulunmaması halinde müsabaka hakem tarafından oynatılmayacaktır. Oynatılmayan müsabakalar hakkında Futbol Müsabaka Talimatının ilgili maddesi gereğince hükmen yenilgi kararı verilecektir.
 
Ertelenen müsabakalar
Ertelenen müsabakalar Federasyonca uygun görülen zamanda oynatılır. Birinci devrenin ertelenen müsabakasının ikinci devre başlamadan oynatılmasına ve ikinci devrenin ertelenen müsabakasının en kısa sürede oynatılmasına özen gösterilir. Erteleme müsabakalarına, ertelenen müsabakanın ertelendiği gün kulüplerinde tescilli olan (lisans çıkartmış, vizesini yaptırmış ve transfer işlemi gerçekleştirilmiş) futbolcular ve sahaya girebilecek kişiler katılabilir. Erteleme tarihinde cezalı veya idari tedbirli olan futbolcular ve sahaya girebilecek kişiler müsabakanın oynanacağı tarihte cezaları infaz edilmiş ise, erteleme müsabakasına katılabilirler. Erteleme tarihindeki müsabakaya katılma hakkı olan kişiler erteleme müsabakaları tarihinde cezalı veya idari tedbirli ise erteleme müsabakasına katılamazlar.
Paylaş