Tertip Komitesi, itiraz edilen futbolcu şayet hastane doğumlu ise nüfus cüzdanında doğum yeri olarak yazılan ilin devlet veya özel hangi hastanesinde doğdu ise o hastaneden doğum tarihi açık yazılı resmi belgenin aslı (Hastane Başhekimliğince imzalı ve mühürlü olacak) kulübü aracılığı ile en geç 5 gün içinde Futbol İl Tertip Komitesine ulaştıracaktır.
Yukarıda belirtilen resmi belgeyi Tertip Komitesine veren futbolculardan bu belge uygun görüldüğü takdirde kemik testi raporu istenmeyecektir.
Kemik taraması testi raporlarında 2012-2013 sezonu için U13 Liginde 14 yaş ve altı olduğu belirlenen futbolcular hakkında bir işlem yapılmayacaktır. 14 yaş üstü olduğu belirlenen futbolcuların takımları Futbol Müsabaka Talimatı’nın ilgili maddesi gereğince 3-0 hükmen yenik sayılacaklardır.
Miniminikler ligi müsabakalarında 2002 ve 2003 doğumlu futbolcular oynayabilir. Miniminikler Futbol Şenliği adı altında düzenlenecek bu organizasyonu Futbol İl Temsilcilikleri illerindeki ASKF’lerle birlikte organize ederler. Amatör ve profesyonel tüm kulüplerin bu yaş kategorisindeki takımları bu şenliğe katılabilir. Lisanslı oynanacak olan bu müsabakaların hakem ücretleri TFF’ce ödenir. Bu müsabakaların statüsünün Amatör İşler Müdürlüğünce onaylanması şarttır.
Kale ölçüsü : 2x5 m.
Bu yaş kategorisinde 2012-2013 sezonunda Türkiye birinciliği yapılmayacaktır.
Miniminikler şenliğinde, kız takımları arasında ve kız-erkek karışık takımlar arasında müsabakalar düzenlenebilir. Miniminikler şenliğinde futbolcu yaşlarında itiraz uygulaması yoktur.
Büyükler Kategorisinde lige katılacağını yazılı olarak bildirerek lig fikstürüne dahil olup ilk iki (2) müsabakaya çıkmayıp ligden çekildiğini bildiren veya ligden ihraç edilen takımların 19 yaş ve üzeri futbolcuları serbest transfer hakkına sahip olurlar. Futbolcular belirlenen transfer dönemleri içinde diledikleri kulüpte hiçbir katkı payı ödemeden lisans çıkartabilirler.
İki takımın forma rengi aynı olduğunda ev sahibi takım forma değiştirir. Bu sorun merkez takımları arasında çıktığında fikstürde ismi önce yazılı takım ev sahibi durumunda olup, formayı o takım değiştirir.
Yedek kulübeyi seçme hakkı misafir takıma aittir. Aynı ilin iki takımı aynı sahayı kullanıyorsa fikstürde ismi önce yazılı takım ev sahibi konumunda olup yedek kulübesini diğer takım seçer.
İllerde 2. Amatör Kümeler tek devreli oynatılabilir. Tek devreli lig usulüne göre oynanacak müsabakalar sonunda özellikle fazla takım ve grup olan illerde tek devreli ligin bitimiyle eleme usulü oynanacak play-off müsabakaları ile 1. Amatör Kümeye yükselecek takımlar belirlenir. Gençler kategorilerinde takım sayısının az olduğu illerde (örneğin 4 ve 5 takımlı gruplarda) ligler 2’den fazla (3 veya 4 devreli) oynatılabilir. Bu konuda da Tertip Komitesinin kararı ve Amatör İşler Müdürlüğü’nün onayı şarttır.
Yerel Amatör Ligler ile Türkiye Şampiyonalarında Takımlar 1’den 99’a kadar forma numarası ile müsabakalara çıkabilirler.
Amatör liglerde sarı kart uygulaması
BAL, Yerel Amatör Lig müsabakaları ve Türkiye Şampiyonalarında dört sarı kart uygulaması yapılmaz.
Lisanslarını vize ettirmeyen futbolcular
Disiplin cezası alan futbolcuların bir sonraki sezona sarkan ceza infazlarının başlayabilmesi için lisansları vize yaptırmaları veya transfer işlemi yaptırması şarttır. (Örneğin ligin son haftasında 8 maç ceza alan bir futbolcu bir sonraki sezonun başında lisansını vize yaptırdığı takdirde ceza infazı işlemeye başlar. Şayet vize veya transfer işlemi yaptırmazsa ceza infazı başlamaz).
Müsabakaya gelinmemesi ya da eksik gelinmesi
Futbol Müsabaka Talimatı’nın 22/(a) maddesinde düzenlenen uygulamanın amatör futbol liglerindeki uygulaması aşağıda belirtildiği gibidir.
İlan edilen müsabakaya belirlenen saatte 9 (dokuz) kişiden az bir kadro ile gelen veya hiç gelmeyen ve bu nedenden dolayı oynanmayan müsabakalarda, müsabakaya gelmeyen takımlardan 3-0 hükmen mağlubiyetin yanında 3 puan tenzil edilir.
Kulüp bu eylemi ikinci kez yaptığında yine 3-0 hükmen mağlubiyetin yanında 3 puanı tenzil edilir. Bu eylem 3. kez yapıldığında 3-0 hükmen mağlubiyetin yanında 3 puanı tenzil edilir ve takımın ligden ihracına karar verilir.
Ayrıca, müsabakanın hakem ve personel giderleri toplamı o takımdan en geç 5 gün içinde tahsil edilir. Futbol İl Temsilcisi tarafından belirlenen hakem ve personel gideri ilgili kulübe bildirilir.
Puanların eşit olması
Bölgesel Amatör Lig’de, İllerde oynayan yerel Amatör futbol lig müsabakalarında ve Türkiye Şampiyonası müsabakalarında takımların puanlarının eşitliği halinde, derecelerin belirlenmesinde Futbol Müsabaka Talimatı’nın 9’uncu maddesi aşağıda belirtilen esaslara göre uygulanır.
Genel puantajda puanları eşit olan takımların;
a) Aynı puana sahip takım sayısı iki ise;
I. Önce bu iki takımın kendi aralarında oynadıkları müsabakalardaki puan üstünlüğüne bakılır.
II. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan eşitliği varsa kendi aralarındaki müsabakalardaki gol averajına bakılır. (Kendi aralarındaki maçlarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.)
III. Yukarıdaki bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
IV. Kendi aralarındaki müsabakalarda puan ve gol eşitliği devam ediyorsa, genel puantajdaki gol averajına bakılmaksızın, iki takım arasında eşitliğin devam etmesi halinde takımlara tek maç eleme usulüne göre bir maç yaptırılır, kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.
b) Aynı puana sahip takım sayısı üç veya daha fazla ise;
I. Bu takımların birbirleriyle oynadıkları müsabaka sonuçlarına göre yapılan puan cetveli ile kesin sonuç belirlenir. (Puan cetvelinde eşit puanlı iki veya daha fazla takım arasında oynanan müsabaka sonuçlarına tekrar bakılmaz.)
II. Önce bu puan cetvelinde takımlar arasında puan üstünlüğüne bakılır.
III. Puan cetvelinde puan eşitliği varsa I. bentte belirtilen puan cetvelindeki gol averajına bakılır.
IV. Yukarıdaki bu şartlara rağmen eşitlik devam ediyorsa hükmen yenilgisi olmayan takım üstün sayılır.
V. Bütün bu şartlara rağmen iki veya daha fazla takım arasında eşitliğin devam etmesi halinde belirtilen esaslara göre ilgili takımlar arasında yapılacak tek maç eleme usulü müsabakaları neticesinde kazanan takım üstün sayılarak nihai sonuç alınır.
Aynı puana sahip iki veya daha fazla takımın puan eşitliği durumunda müsabakalar tek devreli oynanıyorsa kendi aralarında oynadıkları tek müsabaka, çift devreli oynanıyorsa kendi aralarında oynadıkları iki müsabakaya bakarak üstün taraf tespit edilir. Müsabaka lig sonrası play-off müsabakası ise, lig müsabakasında kendi aralarında oynadıkları müsabakaya tekrar bakılmaz. Tek devreli veya çift devreli olarak oynadıkları play-off müsabakalarına bakılır.
İtirazlar ve depozito
Futbol Müsabaka Talimatı’nın İtirazlar ve Depozito ile ilgili maddelerine uygun olarak yapılacak itirazlar için;
a) Tertip Komitelerine yapılacak itirazlar:
İllerde oynanan Yerel Amatör lig müsabakaları ile ilgili olarak Tertip Komiteleri nezdinde Talimata uygun olarak yapılacak itirazlar için 5 gün içerisinde
Federasyon hesabına 200 TL. depozito ücretinin yatırılıp banka dekontunun itiraz dilekçesine eklenmesi zorunludur.
b) Amatör Futbol Disiplin Kuruluna yapılacak itirazlar:
Bölgesel Amatör Lig müsabakalarında, Türkiye birinciliklerinde ve illerde oynanan Yerel Amatör lig müsabakaları ile ilgili İl Disiplin kurullarınca verilen kararlara Talimata uygun olarak, Amatör Futbol Disiplin Kurulu nezdinde yapılacak itirazlar için en geç 7 gün içerisinde Federasyon hesabına 200 TL. depozito ücretinin yatırılarak banka dekontunun itiraz dilekçesine eklenmesi zorunludur.
c) Amatör İşler Kuruluna yapılacak itirazlar:
Bölgesel Amatör Lig ile Tertip Komitesi kararlarına Amatör İşler Kurulu nezdinde yapılacak itirazlar ile Türkiye birinciliklerinde yapılacak itirazlar için 5 gün içerisinde Federasyon hesabına 200 TL. depozito ücretinin yatırılarak banka dekontunun itiraz dilekçesine eklenmesi zorunludur.Kulüpler Tertip Komitesi kararlarına karşı Amatör İşler Kurulu’na yapacakları itirazları bulundukları Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlükleri veya Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu ile Futbol İl Temsilcilikleri kanalıyla yapacaklardır.
İtirazla ilgili diğer evrak ve belgeler ile itiraz dosyasının Federasyona gönderilmesi gerekmektedir.
d) Federasyon Yönetim Kuruluna yapılacak itirazlar:
Amatör İşler Kurulunca verilen kararlara karşı Federasyon Yönetim Kurulu nezdinde yapılacak itirazlar için 5 gün içerisinde Federasyon hesabına 200 TL. depozito yatırılarak banka dekontunun itiraz dilekçesine eklenmesi zorunludur.
e) Tahkim Kuruluna yapılacak itirazlar:
Bölgesel Amatör Lig, Yerel Amatör Lig müsabakaları ile Federasyonca düzenlenerek sonucu Türkiye Birinciliğine varan müsabakalarda Federasyon
Yönetim Kurulunca ve Amatör Futbol Disiplin Kurulunca verilen kararlara karşı Talimata uygun olarak Tahkim Kurulu nezdinde yapılacak itirazlar için 7 gün içerisinde Federasyon hesabına 200 TL. depozito ücretinin yatırılıp banka dekontunun itiraz dilekçesine eklenmesi zorunludur.
İtiraz sürelerine Cumartesi ve Pazar günleri de dahildir. 5. ve 7. gün cumartesi, pazar veya resmi tatil gününe denk geldiğinde ilk çalışma günü itiraz edilebilir.
Yukarıda belirtilen itirazlardaki depozito miktarları bir futbolcu için geçerli olup, futbolcu sayısının birden fazla olması durumunda beher futbolcu için ayrı ayrı depozito miktarı yatırılır.
(DEVAM EDECEK)