"Alım gücü düştü, borç batağı büyüyor"

1313

Uzun süredir var olan ekonomik kriz pandemi ile birlikte derinleşirken, vatandaşın alım gücüde her geçen gün düşmeye devam ediyor. Pazar esnafı hem vatandaşın, hem de kendisinin ekonomik durumunu, alım gücünü gazetemiz Çanakkale OLAY`a aktardı. Vatandaşın alım gücünün nerdeyse bitme noktasına geldiğini belirten esnaf, kendisinin de aynı şekilde borç yükü altına kaldığını ifade etti. Vatandaşın kira, su, elektrik... gibi temel önceliklerine dahi yetişemediğini ifade eden esnaf, artık kilo ile değil, tane ya da gram usulü sebze meyve almak zorunda kaldığını belirtti. Pazar esnafı Yılmaz Göçgen vatandaşın alım gücünün hafta düşen satışlardan anladıklarını belirtirken, esnaf Mesut Girgin; "İnsanlarda alım gücü kalmadı kenarda köşede biriktirdiğini de yedi. Herkes bankalarda kırmızı işaretli bizde de durum aynı" dedi. Her ay daha fazla borç yükü altına girdiklerini belirten esnaf Nuri Uzun ise; "Durum bu haldeyken en azında pazar pazarının açılması lazım. Durum bu şekilde umarız düzelir" dedi. 

"Yetiştiremiyorlar ellerinden geldiği kadar almaya çalışıyorlar"

Gittikçe ilerin daha kötü olduğunu belirten esnaf Yılmaz Göçgen; "İşler güçler her yer gibi bizde de çok kötü. Yalnızca idare etmeye çalışıyoruz. Vatandaşın alım gücü düştü, bunlar temel gıda maddesi vatandaş zorlansa da almak zorunda. Tabi eskisi gibi kilo ile almıyorlar. Artık bir kilo ise ayrım kilo hatta tane ile alıyorlar. Alım gücünün her geçen gün düştüğünü böyle anlıyoruz. Yine insanların ev kirasıdır, elektriğidir, suyudur bunlar daha öncelikli giderleri. Yetiştiremiyorlar, ellerinden geldiği kadar almaya çalışıyorlar. 

"İnsanlar kirasını mı, borcunu mu yoksa yapılandırmayı mı ödeyecek"
İnsanların artık tıkandığını belirten esnaf Mesut Urgin;. "Bizler de aldığımız paraya domates satıyoruz. Esnaf yalnızca para çeviriyor, insanlarda da para bitti. İşleri gerçekten bozuk, bizimki de bu yüzden onlardan daha bozuk oluyor. Bu iş düzelir mi? Her geçen gün daha kötüye gidiyor, bu yüzden bence çok zor. İnsanlarda alım gücü kalmadı, kenarda köşede biriktirdiğini de yedi. Herkes bankalarda kırmızı işaretli bizde de durum aynı. Yapılandırma oldu, insanlar kirasını mı, borcunu mu yoksa yapılandırmayı mı ödeyecek. Bizde buna dahiliz, aldığımız paraya mal satıyoruz. Fiyatlar normal, ancak satış yok. Giderleri düşünce satış fiyatlarımız aslında bize zarar. Borç ödediğimiz yok, çünkü ödeyemiyoruz yeter ki günümüzü kurtaralım" dedi.

"İnsanlar pazara çıkmaya korkuyor"
Esnaf Nuri Uzun; "Satışlar çok durgun. Bu saat oldu hala gelen giden yok. Milletin durumu da çok kötü. İnsanlar pazara çıkmaya korkuyor. Yalnızca evine giderken bakkalından 3-5 patates, domates alıyor alabilirse. Bizimde borcumuz git gide artıyor. İyi kötü bir şekilde mecburen ödeyeceğiz. Durum bu haldeyken en azında pazar pazarının açılması lazım. Durum bu şekilde umarız düzelir" dedi.
(Eren Aşnaz)

Paylaş