havadurum

Alakır'da Geleneksel Çanakkale Seramiği...

Antalya'nın Kumluca ilçesi Karacaören Köyü'nde düzenlenen 12'inci Alakır Doğa Kültür Şenlikleri kapsamında, Uluslararası Sanat Festivali gerçekleştirildi. 24-30 Temmuz tarihinde gerçekleşen şenlikler kapsamındaki Uluslararası Sanat Festivali'ne ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Arda da katıldı.

684

12'inci Alakır Doğa Kültür Şenlikleri 24-30 Temmuz tarihlerinde Antalya'nın Kumluca ilçesi Karacaören Köyü'nde düzenlendi. ÇOMÜ GSF Öğretim Üyesi Ergün Arda ise seramik çalışmalarıyla Uluslararası Sanat Festivali'ne katıldı. Festivale 9 ressam, 6 seramik sanatçısı, bir cam ve bir keçe sanatçıları katıldı. ÇOMÜ'lü Öğretim Üyesi Ergün Arda da seramik sanatında artistik çalışmaları yapmak için kullanılan, alternatif bir pişirim tekniği olan Raku pişirimi uygulamalarını yaptı. Çanakkale'de raku fırını festival çalışma alanına taşınarak, bu fırınla 4 defa raku pişirimi yapıldı. Sanatçıların festival süresince yaptıkları üretimler, Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği'ne bağışlandı. Organizasyonu Karacaören Doğa Kültür Turizm Tanıtma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Başar üstlenirken, festivalin küratörleri ise Doç. Dr. Nevin Yavuz Azeri ve Öğretim Görevlisi Emel Mülayim'den oluştu.

"Sanatçılar kendi tarzları ile sanatlarını icra ettiler"
Festival ve burada yapılan çalışmalarla ilgi bilgiler veren ÇOMÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Arda, "Festivalde her sanatçı kendi sanatını kendi tarzında icra etti. Yani sanatçılar kendi özgün çalışmalarını resmetmiş ve seramik sanatçıları da kendi çağdaş kurgulamalarını yapmıştır. Ben kişisel olarak Geleneksel Çanakkale Seramikleri'nde ustalarımızın yaptığı balık formunun çağdaş yorumlarını raku pişirim tekniği ile yaptım" dedi.

"Çağdaş sanatı yöre halkıyla buluşturduk"
"Buradaki çalışmaların en önemli özelliği, Karacaören Köyü'nde yaşayan yurttaşlarımızla bir araya geldik" diyen Ergün Arda, "Çağdaş sanatı yöre halkıyla buluştururken, sanatçılar olarak, otelde kalmayı tercih etmedik, yöre halkının bizleri misafir ettiği evlerinde kaldık. Karacaören Köyü'nde her hane bir sanatçıyı misafir etti. Onlarla hayatı paylaşarak, onların yaşam alanlarında sanatlarımı icra ettik. Özellikle düğünlerini ve birçok cemiyetlerini organize ettikleri, Köy Meydanı 7 gün boyunca sanat meydanı haline geldi" dedi. Yöre halkının festivalden memnun kaldığı ve gelecek yıl yapılacak festival hazırlıklarının da şimdiden başladığı öğrenildi.

(Seçkin Sağlam) 


Paylaş