havadurum

Ahilik Haftası coşkuyla başladı

336
27`nci Ahilik Haftası etkinlikleri dün itibariyle başladı. Valilik bahçesinde mehteran gösterisi ile başlayan kutlamalar, gün boyu devam etti. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliğinden oluşan heyet mehteran takımı eşliğinde Çanakkale Valiliği`ni ve Çanakkale Belediyesi`ni ziyaret etti. Belediyeye yapılan ziyaretin ardından mehter takımı eşliğinde; Cumhuriyet Meydanı`na yürüyüş gerçekleşti. Meclis Salonunda yapılan görüşmeye Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli, Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası (ÇTSO) Genel Sekreteri Sema Sandal, ÇTSO Yönetim Kurulu Üyesi Semih Toprak, Çan Esnaf Kefalet Kooperatifleri Başkanı Davut Tekne, çok sayıda esnaf ve sanatkar oda başkanları da katıldı.
Aktaş`a Ahilik Haftası ziyareti
Ahilik Haftası etkinliklerinde Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliğinden oluşan heyet mehteran takımı eşliğinde Valiliği ziyaret etti. Valiliğin önünde toplu fotoğraf çekiminden sonra esnaflarla bir süre görüşerek sohbet eden Vali İlhami Aktaş, Ahilik geleneğini yaşattıkları için esnaflara teşekkür etti. Vali İlhami Aktaş, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek esnafların, Ahilik Haftasını kutladı.
Mehter takımıyla belediye ziyareti
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliğinden oluşan heyet mehteran takımı eşliğinde Çanakkale Belediyesi`ne ziyarette bulundu. Burada konuşan Belediye Başkanı Ülgür Gökhan günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada, "Ekonomik sıkıntılar herkesi çok ciddi oranda etkiledi. Ekonominin can damarlarından, ana damarlarından bir tanesi esnaf ve tüccarımız. Onlar olmadan kent yaşamı olmaz. Esnafın, tüccarın, çiftçinin moralinin iyi olması topluma huzur getirir. Her zaman esnafımızın Hep beraber bu kentte huzur içinde yaşamanın yollarını arıyoruz. Sizlerin emekleri çok önemli. Esnaf, kentin sigortasıdır. Vatandaş sıkıştığı zaman, seyir defteri sadece esnafta var. Esnaf toplumun sigortası ve emanetçisi. Anneler bir yere gittiklerinde okuldan gelen çocukları için evlerinin anahtarlarını esnafa bırakıyor. Akrabalarına vermediği anahtarı esnafa bırakıyor" diye belirtti.
"Ahilik, adalet demek"
Başkan Gökhan, sözlerini şu şekilde sürdürdü, "Ahilik Haftasında, esnaf ve ticaret erbabının çok önemli görevler üstlendiğini vurgulamak istiyorum. Bizde elimizden geldiğince pandemi zamanında da elimizden geleni yapmaya çalıştık. Destek olmaya çalıştık. Ahilik ayrı bir kavram. Aynı zamanda ahlak demek. Özellikle bizim topraklarımızda yaşamış olan ahilik kavramı adap, dayanışma, barış demek. Çünkü adalet demek." Burada konuşan Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan ise "Esnaf, bulunduğu yerin gözü kulağı, bekçisidir. Esnaf ve sanatkar bulunduğu yerle ilgili sosyologlar, siyasetçiler, akademisyenler, araştırmacılar esnafın yaptığı tahlili yapamaz. Esnaf ve sanatkar bulunduğu yerle ilgili maddi, manevi, iyi, kötü her tahlilini en iyi yapan kesimdir" sözlerine yer verdi. Ticaret İl Müdürü Hakan Tuncerli ise, "Esnaf kavramı Türkiye Cumhuriyeti topraklarında çok kıymetli bir kelimedir. Emanet edilen en önemli yerdir. İçinden geçtiğimiz konektörel sorunların hat safhaya ulaştığı yerde, ekonominin dişlerinin çalışamaz hale geldiği bu dönemde esnafın dik duruşu, feraseti ve güven veren tavrınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum" diye belirtti.
(Damla Yeltekin)
Paylaş