havadurum

Ahilik Haftası başladı

Çanakkale’de ‘18. Ahilik Haftası’ düzenlenen törenle kutlanmaya başladı

367
 
Her yıl olduğu gibi bu yıl da kutlanmaya başlanan 18. Ahilik Haftası nedeniyle Cumhuriyet Meydanı`nda tören düzenlendi. ÇTSO, Gümrük ve Ticaret İl Müdürlüğü, Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi`nin ortaklaşa düzenlediği kutlama programı kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı tarafından oluşturulan heyet, ilk olarak Vali Ahmet Çınar ile Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek`i ziyaret etti. Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında ziyaret için mehteran takımı ile Hükümet Konağı’na gelen misafirleri Vali Ahmet Çınar karşıladı. Hatıra fotoğrafı çekildikten sonra ziyaretçileri ile birlikte Valilik Makamına geçerek bir süre sohbet eden Vali Çınar’a Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu tarafından ahilik müessesesi ile ilgili bilgiler aktarıldı. Esnafa sağladığı destek ve Ahilik Haftası programlarında kendilerini yalnız bırakmadığı için Vali Ahmet Çınar’a teşekkür etti. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu ve beraberindekilere ziyaretleri için teşekkür ederek Ahilik Haftalarını kutlayan Vali Çınar; “Ahilik müessesesinin çok köklü bir geçmişi var. Ahilik teşkilatı dayanışmayı, birlik ve beraberliği barındırır. Emeğe saygının ön planda tutulduğu ahilik teşkilatındaki bütün değerlerin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir” dedi. Vurucu önderliğindeki heyet daha sonra Belediye Başkan Vekili Muharrem erkek ile görüştü.
 
 
Törene Soydan damgası
Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen tören Atatürk anıtına çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı`nın okunmasıyla devam eden törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen törene CHP`li Vekil Serdar Soydan yaptığı konuşmayla damgasını vurdu. Törenin açılış konuşmasını yapan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Mustafa Vurucu, Ahilik Haftası`nın önemine değindi. Vurucu; “Ahilik teşkilatı sıradan bir örgütlenme değildir. Sosyal hayatın düzenlenmesinden iktisadi hayata ve vatan savunmasına kadar millet olmanın tüm özelliklerini içinde bulunduran Türk millet olmanın tüm özelliklerini içinde bulunduran Türk milletine has sosyo ekonomik bir sistemdir” dedi.
 
“Vatandaşlar hapse girme korkusuyla dükkanını açamıyor”
AKP hükümetinin politikalarını eleştiren CHP Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan ise; esnafların hapse girme korkusuyla dükkanlarını açamadığını ileri sürdü. Soydan şu şekilde konuştu: “Bugün son 4 yılda taahhüdü yerine getiremeyip davalık olan esnaf sayısı 1 milyon 20 bindir. Bunun 525 bini mahkumiyetle sonuçlanmış. 71 bin esnaf vatandaşımız hapse girmiş. Binlerce vatandaşımız bugün hapse girme korkusuyla dükkanını açamıyor, işine gidemiyor. Haliyle borcunu da ödeyemiyor. Bunlarla ilgili kanun tekliflerimiz maalesef Mecliste bekletilmektedir. İktidar partisinin bence diğer ülkeleri karıştıran terör örgütlerine destek vereceğine esnafın sorunlarıyla ilgilenseydi bence bu sorunları yaşamazdık. Ahilik Gününüzü kutluyorum.” Belediye Başkan Vekili Muharrem Erkek ile İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Kurt birer konuşma yaparak Ahilik Haftası`nı kutladılar.
 
 
Yılın ahilerine hediye
Halk oyunları gösterisi ve Halk Eğitim Merkezi kurslarına katılan kursiyerlerin düzenlediği defileden sonra yılın ahileri olarak seçilen İsmail Uysal, Sedat Çankırı ve Betül Yeşildere’ye Vali Ahmet Çınar tarafından çeşitli hediyeler verildi. Ahilik Haftası nedeniyle düzenlenen kompozisyon yarışmasında dereceye giren Riba Demir, Göker Özbek ve Cemal Furkan Özbek’e, Mehmet Pehlivan Mesleki Eğitim Merkezinden ustalık ve kalfalık belgesi almaya hak kazananlara belgeleri ve ödülleri takdim edildi. Cumhuriyet Meydanı`nda düzenlenen tören Mehteran gösterisi ile birlikte misafirlere pilav ikram edilmesiyle sona erdi.
 
Paylaş