"Afet yönetimi planlamasına toplum katılımı nasıl sağlanabilir?"

"Afet Dayanıklılığı İçin Yurttaşın Sözü" projesi yerel yönetimlerin afetler karşısında dirençli kentler yaratılması konusunda ne gibi roller üstlenebileceği; afetler karşısında sivil dayanışma pratiklerinin güçlendirmek ve afet yönetimi planlarında sivil katılımı artırmak için nasıl çalışmalar yürütebileceklerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

484
Yurttaşlık Derneği tarafından yürütülen Afet Dayanıklılığı İçin Yurttaşın Sözü faaliyet çalışmalarını sürdürüyor. Afetlerde hazırlık sürecinde toplumsal dayanıklılığı ve yerel politikalara yurttaş katılımını amaçlayan proje faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor. Çeşitli toplantılarla bir araya gelerek "Belediyeler, afetlere dirençli kentler yaratılması konusunda ne gibi roller üstlenebilir? Bugüne dek yürüttükleri faaliyetlerin ötesinde, afetler karşısında toplumsal dayanışma pratiklerini güçlendirmek ve afet yönetimi planlamasına toplumsal katılımı artırmak için ne gibi çalışmalar yürütebilirler?" sorularına cevap arayan Yurttaşlık Derneği, toplantılarla projeyi desteklemeye devam ediyor. Projenin faaliyet alanı Marmara Denizi etrafındaki havzalarda ve Mersin ili sınırlandırılıyor.

Marmara Denizi çevresinde yürütülecek
24 Nisan'da açılışı gerçekleştirilen projenin buluşmaları Çanakkale ilinde de devam ediyor. Çalışma grubu Çanakkale Koffman Kütüphanesi'nde toplanarak projeye yönelik sorulara tartışmalarla cevap bulmaya devam ediyor. Toplantı sürecinde, afete dirençli kentlerin yaratılmasına ve afet dayanıklılığına odaklanan kapsayıcı ve bütüncül yerel politikaların oluşturulması için, örgütlü toplumsal (sivil) kapasitenin güçlenmesine ve afetler karşısında toplumsal dayanıklılığı hedefleyen sivil dayanışma pratiklerinin yaygınlaştırılması konularına yer vererek Marmara bölgesinde hangi çalışmaların yürütülebileceği sorularına cevap bulmak için tartışmalar yürütüldü. Toplantıda çeşitli derneklerden söz olarak konuşan vatandaşlar, deprem çalışmaları için fikir yürüttü. Marmara Denizi çevresindeki bölgelerde yürütülecek proje kapsamında, bu şehirlerde yaşayanlar ve afetlere karşı dayanıklı ve güvenli bir çevrede yaşamak hedefiyle faaliyet gösteren toplumsal girişimler ile yerel yönetim kurumları arasında, yerel ölçekte toplumsal dayanıklılığın güçlendirilmesine yönelik tartışmalar gerçekleştirildi. Toplantıda derneklerden yurttaşlar söz alarak Yurttaşlık Derneği'nin temel aldığı sorulara cevap bulmak için hangi çalışmaların yürütülebileceğine karşı fikir yürüttü.

Yurttaşlarda afet bilincinin nasıl sağlanacağı ve sağlamak için neler yapılabileceği sorularına yanıt arayan tartışmalarda, Sivil Toplum Kuruluşlarının hangi faaliyetlerle yardım edebileceği sorularına yanıt arandı.
(Duygu Yılmaz)
Paylaş