AFAD İl Müdürü Yılmaz "Hazırlıklı olmak hayat kurtarır"
Afet ve Acil Durum (AFAD) Başkanlığı tarafından, Temmuz ayında ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ etkinliği başlatıldı. ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ kapsamında Ekim ayı ‘Toplanma Alanları’ olarak belirlendi. ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ etkinlikleri kapsamında vatandaşı bilinçlendirmek ve afetlere karşı farkındalığını arttırmak amacıyla 21-25 Ekim tarihleri arasında Başkanlığa ait deprem simülasyon tırı İskele Meydanında kuruldu. 5 gün boyunca 09:00 - 18:00 saatleri arasında ziyarete açılacak deprem simülasyon tırı ile vatandaşlar afet bilinci eğitimleri verilecek ve deprem simülasyonları gerçekleştirilecek. AFAD Çanakkale İl Müdürü Levent Yılmaz, Çanakkale ve ilçelerinde belirlenen ‘Afet ve Acil Toplanma Alanları’ hakkında açıklamalarda bulundu. AFAD İl Müdürü Levent Yılmaz, Çanakkale merkezinde 12, il genelinde ise toplam 127 toplanma alanı bulunduğunu söyledi. ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ kapsamında Ekim ayı temasının ‘Toplanma Alanları’ olarak belirlendiğini ifade eden AFAD Müdürü Yılmaz; “Çanakkale AFAD Müdürü Yılmaz; “AFAD Başkanlığımız tarafından Temmuz ayında hayata geçirilen ve toplumu afetlere karşı bilinçlendirme amacı taşıyan afetlere hazırlık yılı projesi 4’üncü ayına girdi. Bir yıl boyunca her ay bir başka konunun işleneceği projenin Ekim ayı teması ise ‘toplanma alanları’ olarak belirlendi. Afet ve acil durumlar sonrasında halkın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlara odaklanan tema ile ilgili detaylara ‘www.hazirol.gov.tr’ adreslerinden ulaşılabiliyor. Vatandaşlarımız ayrıca ‘Afetlere Hazırlık Yılı’ etkinlikleri ve afetlerle ilgili en güncel bilgiler için İl Müdürlüğümüzün sosyal medya hesaplarını da takip edebilirler” dedi. Her türlü afet ve acil duruma karşı hazırlıklı olunması gerektiğini belirten AFAD İl Müdürü Yılmaz; “İlimizde ve bölgemizde meydana gelebilecek her türlü afet ve acil duruma karşı vatandaşlarımızın hazırlıklı olması gerekiyor. Unutmayın, hazırlıklı olmak hayat kurtarır” dedi.
Toplanma alanı nedir?
Afet ve acil durum toplanma alanı, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır olana kadar geçecek süre içerisinde paniği önlemek ve sağlıklı bilgi alışverişini sağlamak amacıyla halkımızın tehlikeli bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanları ifade ediyor. Bu alanlar, vatandaşlarımızın hızla bir araya gelmesi ve bir süre beklemesi için seçiliyor. Buna göre şu anda 12`si Çanakkale il merkezinde olmak üzere toplam 127 toplanma alanı bulunuyor ve belirlenmiş olan toplanma alanlarının sayısını arttırmak için gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Afet ve acil durum toplanma alanlarının yerleri, 7 kritere göre Belediyeler tarafından belirleniyor. Her açık ya da boş alan, toplanma alanı olmaya uygun nitelik taşımıyor. Toplanma alanları belirlenirken çeşitli kriterler bir arada değerlendiriliyor. Afet ve acil durum toplanma alanı tespit kriterlerini, nüfus yoğunluğu, alanın ulaşılma ve tahliye edilme kolaylığı, alanın mümkün olduğunca engellilerin ve yaşlıların ulaşımına uygun olması, ikincil tehlikelerden uzaklığı, mümkün olduğunca engebesiz düz arazilerde yer alması, konut alanlarına yakın ancak yapısal ve yapısal olmayan unsurlardan etkilenmiyor olması, elektrik, su, tuvalet gibi temel ihtiyaçlar ve benzeri unsurların karşılanabileceği yapılara yakın olması oluşturuyor. Bu kriterleri ağırlıklı hesaplamaya uygun olarak karşılayan yerler, toplanma alanı olarak tespit ediliyor.
Ev ve işyerlerine en yakın toplanma alanlarını nasıl öğrenebiliriz?
İlimizdeki toplanma alanları, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanan Çanakkale Afet Müdahale Planında da belirtiliyor. Toplanma alanını öğrenmek isteyen vatandaşlarımız daha önce ilgili kurumlara başvuruyorlardı. AFAD Başkanlığımızın, afet ve acil durum toplanma alanlarını e-Devlet`e taşımasıyla birlikte, vatandaşlarımız "www.turkiye.gov.tr" adresine e-Devlet şifreleriyle giriş yaparak bu bilgiye anında ulaşabiliyor.
(Baykal Sağlam)