Adli Bilimciler’den “Yankesicilere Dikkat!” Uyarısı

Toplumumuzdaki farkındalığı arttırarak daha az kişinin yankesicilik mağduru olmasına katkı sağlamayı amaçlayan Adli Bilimciler Derneği, İngiliz polisinin yankesicilik ile mücadele için yaptığı uyarılardan bir derleme yaparak; kamuoyu ile paylaştı.

984

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı, kişilerin üzerlerinde taşımış oldukları, para veya değerli eşyaların el çabukluğu ve özel beceri ile hissettirilmeden alınması yöntemi olan yankesicilere karşı neler yapılabileceği konusunda bilgiler paylaştı.

İngiliz polisinin yankesicilik ile mücadele için yaptığı uyarılardan bir derleme yaparak toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamayı amaçlayan paylaşımda şu ifadeler yer aldı:

“Bir yankesicinin nasıl göründüğüne dair bir fikriniz olabilir ancak kalabalığın içinde fark edilme olasılıkları tahmininizden çok daha düşüktür.

Çünkü karışmak, yakalanmaktan kurtulmanın bir parçasıdır. Bir Dedektiflik mottosunda olduğu gibi en iyi kalabalıklar arasında saklanılır.

O zaman Potansiyel bir yankesiciyi nasıl fark edeceksiniz ve eşyalarınızı ona kaptırmamak için ne yapmanız gerekir.

1-Gözlemcilere dikkat edin: Kamusal alanlarda dolaşan, yoldan geçenleri inceleyen, çantalarına, alışveriş poşetlerine bakan ve insanların cüzdanlarını veya çantalarını nereye koyduklarına özellikle dikkat eden kişiler.

Başkalarının bel bölgesine odaklananlara dikkat etmelisiniz. Bu, suç niyetinin ve olası hırsızlığın bir göstergesi olabilir.

Ancak istisna olarak bazı insanların doğal olarak utangaç olduklarını ve göz temasından kaçındıklarını da unutmayın.

Sezgilerinizi takip edin.

2-Fırsatçılar: Yankesiciler insanların daha çok hareketsiz durduğu, dikkatlerinin dağıldığı ve dolayısıyla eşyalarına daha az dikkat ettikleri dükkân ve mağazalarda da faaliyet gösterirler. Mağazalarda alışveriş yapmaları ver buna odaklanmaları, bu kişileri daha kolay hedef haline getirir.

Bu nedenle, kalabalık alışveriş merkezleri ve dükkânlarda etrafınıza daha fazla dikkat edin. Buralar yankesiciler için ideal yerlerdir; yankesicilerin insanların yanından geçip bir şeyler çalması ve kalabalığa karışması çok daha kolaydır.

3-Takım taktikleri: Yankesiciler her zaman tek başlarına hareket etmezler, hedefin dikkatini dağıtmak için ekipler halinde çalışabilirler. Bir arbede sırasında görünmeyen biri eşyaları alır ve kalabalığın içine karışır. Bu tip arbede durumunda, başka bir üye uygulayıcı olarak devreye girmektedir.

4-Kalabalıklaşma: Hırsızlar taktiklerini konuma ve kalabalığın yoğunluğuna göre değiştirirler. Bir taktik de, kalabalık bir dükkânda veya sokakta bir grup halinde kurbanın üzerine atlayıp ardından hızla kurbanın cebine uzanıp cüzdanını, telefonunu veya çantasını çalmalarıdır.

5-Kirli numaralar: Unutmayın, yankesiciler yaptıkları işte çok yeteneklidir. Tüm numaraları bilirler ve son derece hafif parmaklıdırlar, hırsızlıklarının çoğu sadece bir veya iki saniye sürer. Taktiklerinden biri de, hırsızın belirli bir sebep olmaksızın aşırı arkadaş canlısı görünüp yankesiciliği yaparken size sarılmasıdır.

6-Dikkat dağıtma noktası: Yankesici takımlar dikkat dağıtıcı şeyler yaratmada ustadır. Bu, bir oyundan yüksek sesle bağırmaya kadar her şey olabilir, hepsi de görünmeyen bir suç ortağı değerli eşyalarınızı çalarken dikkatinizi dağıtmak için tasarlanmıştır. Bu yüzden kolayca dikkatinizin dağılmamasına çalışın.

Yapılması gerekenler

*Çantalarınızı her zaman kapalı ve güvenli bir yerde tutun.

*Çantaları önünüzde veya çapraz olarak göğsünüzde taşıyın

*Kartlarınızı hemen çantanıza veya cüzdanınıza geri koyun ve fermuarını kapatın veya düğmeleyin

*Açılması zor bir çanta kullanın. Fermuarlı veya çıtçıtlı bir çanta en iyisidir ve kapalı tutun

*Üzerinizde önemli miktarda nakit taşıyorsanız para kemeri kullanın

*Cüzdanınızı şişkinlik yapmayacak şekilde düğmeli veya fermuarlı bir cepte saklayın

*Telefonunuzun çalınması durumunda, cüzdanınızdan ve telefonunuzdan ayrı olarak ailenizin iletişim numaralarının bir listesini bulundurun.

*Çalınması durumunda değiştirilmesi imkânsız veya elverişsiz olacak uçak biletlerinizin, pasaportunuzun, kredi kartlarınızın ve diğer belgelerinizin fotokopilerini mutlaka saklayın.

Yapılmaması gerekenler

*Sandalye arkasına eşya asmayın.

*Bebek arabasının arkasında hiçbir şey bırakmayın.

*Eşyalarınızı görünür bir yerde bırakmayın.

*Unutmayın, fermuarlı bir çantaya sahip olmak tamamen güvende olduğunuz anlamına gelmez. Hırsızların, çantaların fermuarını yavaşça açarken kurbanların arkasından yürüdükleri bilinmektedir. Bu kadar cesur olabilirler. Bu yüzden, bir yankesiciyi asla hafife almayın.”

(BÜLTEN)
Paylaş