Adalet Bakanı Ergin, IPI`i kabul etti

Bakan Ergin: “Tünelin ucunda ışık göründü ama gazeteciler üstüne düşeni yapmalı”

386
Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) Türkiye Ulusal Komitesi ve Basın Enstitüsü Derneği’nden bir heyet, basın özgürlüğü konusundaki yasal düzenlemeler hakkında görüş alışverişinde bulunmak üzere Ankara’yı ziyaret etti.
 
Heyeti kabul eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin şunları söyledi: “Tünelin ucunda ışık görüldü. 15 bin vatandasın cezaevlerinden salıverilmesini sağlayacak 3`uncu paket gelecek hafta Adalet Komisyonu`na gelecek. AIHM ihlallerini en aza indirecek 4`uncu paketi de bakanlar kuruluna haftaya arz edeceğim. Ancak basın meslek örgütleri bir araya gelip etik kuralları ihlal eden gazetecilere yaptırımlar uygulamalı. Bazı gazeteler bize iftira atıyor, sonra cevap hakkı kullandırmıyor, tekzipleri yerinde yayınlamıyor, tazminatları da ödemiyorlar."
 
Gazeteciler Kadri Gürsel, Ferai Tınç, Haluk Şahin, Utku Çakırözer ve Emre Kızılkaya`dan oluşan heyet, Basın, Ceza ve Terörle Mücadele yasalarında gerekli değişikliklerin yapılarak şiddeti övme ve nefret suçları dışında her türlü düşüncenin ifade edilebilmesine olanak sağlanması ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğini vurguladı. Tutuklu gazeteciler terörle suçlanmasına rağmen, davalarda gazetecilik faaliyetlerine odaklanıldığını söylediler.
 
Oran; “Somut sonuç beklemiyoruz”
CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran ise; “İki yasa paketini de AKP kendi mutfağında tek başına pişiriyor. Bunlardan basın özgürlüğü açısından somut sonuç alınacağını sanmıyoruz" diye konuştu.
 
CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da heyetin ziyareti sırasında, 6 yıldır tutuklu yargılanan Özgür Radyo Yayın Koordinatörü Fusun Erdoğan’ın 29 Mayıs’taki duruşmaya kendisini davet eden mektubunu aldı. Gri kurşun kalemle çizilmiş hapishane avlusunda yeşil kalemle tasvir edilen havalandırmadan büyüyen yaban otunun yer aldığı resmi gösteren Onur; “Bunu Füsun yapmış. Onunla aynı liseden mezunuz. Babası CHP`li. Hükümet gazetecileri `terörist` diye suçlamaktan vazgeçmeli” dedi.
Paylaş