97 yıl önce gaziler için hazırlatılan Kur`an-ı Kerim

Çanakkale Savaşları sırasında cephede yaralanıp, gemilerle götürüldükleri İstanbul`daki hastanelerde tedavi altına alınan üst rütbeli subayları ziyaret eden Başkomutan Vekili Enver Paşa`nın hediye olarak hazırlattığı ve üzerinde ıslak imzası bulunan küçük Kur`an-ı Kerim, Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi`nde sergilenecek.

438
Müzenin sahibi ve yerel tarih araştırmacısı Ahmet Uslu yaptığı açıklamada, son olarak Çanakkale Savaşları ile ilgili ele geçen ve ``nadide bir tarihi miras`` olarak değerlendirdiği 97 yıllık küçük Kur`an-ı Kerim`in hem tarih hem de anılar açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Uslu, Çanakkale Savaşları sırasında cephede yaralanan özellikle üst rütbeli subayları, İstanbul`da tedavi edildiği hastanelerde Başkomutan Vekili Enver Paşa`nın zaman zaman ziyaret ettiğini ve günün anısına rütbelerine göre subaylara çeşitli hediyeler verdiğini bildirdi.
 
Subaylara verilen en önemli hediyelerden birinin, Enver Paşa`nın bizzat hazırlattığı, yanında taşıdığı ve çok önem verdiği kişilere, gazilere hediye ettiği küçük Kur`an-ı Kerim`ler olduğunu dile getiren Uslu, ``İşte üzerinde `gazi arkadaşlarıma`, `Başkomutan Vekili Enver` yazan ve ıslak imzası bulunan muhteşem bir hediye`` dedi.
 
Uslu, Çanakkale 1915 Seddülbahir Özel Müzesi olarak Anadolu`ya açıldıklarını, ``Çanakkale`den Anadolu`ya`` adını verdikleri projeyle bir tırda oluşturdukları ve içinde Çanakkale Savaşları malzemelerinin bulunduğu gezici müzeyle Anadolu`nun çeşitli kentlerini ziyaret ettiklerini ifade ederek, ``Adana`nın Ceyhan ilçesinde bir vatandaşım, büyük dedesinden kendisine miras kalan bu çok değerli hediyeyi müzemizde sergilenmek üzere bağışladı`` diye konuştu.
 
Uslu, Enver Paşa`nın hediyesi olan Kur`an-ı Kerim`in, ilginç bir yönü daha olduğunu, sayfalarında tahminen 1900`lü yıllara ait, Medine ve Mekke`ye ait birer resmin bulunduğunu anlattı. Ahmet Uslu, bundan da Enver Paşa`nın Çanakkale gazilerine bu yöntemle moral verdiğinin anlaşıldığını belirtti.
 
Uslu, şunları kaydetti: ``25 Nisan 1915 Çanakkale Kara Savaşları başlayınca, Çanakkale`ye malzeme getiren gemiler, bunları limanlara boşalttıktan sonra yaralı taşıyordu. Cephede ağır yaralananlar bu gemilerle İstanbul`a götürülüyordu. İstanbul`da her resmi bina adeta hastaneye dönüştürülmüştü. Bu yaralıları, özellikle subayları Enver Paşa, Başkomutan Vekili olarak zaman zaman ziyaret ediyordu. İşte bu ziyaretler sırasında Enver Paşa subaylarımıza `geçmiş olsun` derken, birer küçük Kur`an-ı Kerim hediye ediyordu. Bu özellikle gazilere hediye verilmek için bastırılmış.``
Paylaş