havadurum

94 Yaşındaki Rabia Tuzsuzlar, Bozüyük'ün Yaşayan Tarihi

Bozüyük'ün yaşayan tarihi Rabia Tuzsuzlar, 94 yaşında ve çevresinin en yaşlı ismi. Köyünden Almanya'ya uzanan yaşam hikayesi sizi etkileyecek.

902

Bozüyük'ün yaşayan tarihi olarak bilinen 94 yaşındaki Rabia Tuzsuzlar, yaz aylarını Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Kovalıca köyünde geçiriyor. Kızıyla birlikte yaşayan Tuzsuzlar, 3 çocuğu, 14 torunu ve 6 torununun çocuğuyla oldukça geniş bir aileye sahip. Ancak Tuzsuzlar, sadece ailesi için değil, çevre köylerdeki insanlar için de bir yaşam hikayesi simgesi haline gelmiş durumda.

Çalışkan Bir Kadının Hikayesi

Tuzsuzlar, 2000 yılında eşini kaybettikten sonra en küçük kızı olan 74 yaşındaki Habibe Demirci'nin yanında yaşamını sürdürüyor. Gençliğinde köyün en çalışkan kadınlarından biri olarak tanınan Tuzsuzlar, kendi küçükbaş hayvanlarını otlatır, pancar çabası yapar, ayçiçeği biçer, hayvanlarla çit sürerdi. Geçmişte yaşadığı zorlu çalışma koşulları, şimdi yaşının ilerlemesiyle acılar olarak geri dönüyor.

Köye Dönüş: Neşesi Geri Geliyor

Yaşlılık nedeniyle birçok ameliyat geçiren Tuzsuzlar, artık yatağa bağımlı bir şekilde hayatını sürdürüyor. Ancak Tuzsuzlar için köyü, hala mutluluk kaynağı. Kızı Habibe Demirci, annesinin artık eli ve ayağının tutmadığını, yatalak bir yaşam sürdürdüğünü söylüyor. Ancak köye dönünce Rabia Tuzsuzlar'ın neşesi geri geliyor. Eskişehir'de yaşadıkları evde sessiz bir şekilde zaman geçiren Tuzsuzlar, köye geldiğinde geçmişi anlatmaya başlıyor, köy yaşamının tadını çıkarıyor.

Köyün Yaşayan Hafızası

Kovalıca köyü muhtarı İsabali Yılmaz, köylerinin geçimini tarım ve hayvancılıkla sağladığını belirtiyor. Köyün ve çevre köylerin yaşayan hafızası olarak gördükleri Rabia Tuzsuzlar'a minnettarlıkla yaklaşıyorlar. Ziyaret ettiklerinde dua yağmuruna tutulan Tuzsuzlar, gençlik yıllarındaki çalışmalarını ve deneyimlerini köy halkına anlatmayı sürdürüyor.(AA)

Paylaş