Arsar İnşaat Genel Müdürü Özkan Arslan`la inşaat sektörünün son durumunu konuştuk. Sektörünü lokomotif görevini sürdürdüğünü ifade eden Arslan, Çanakkale de konut sektörünün belli bir kalitede sürmesi gerektiğini bildirdi. Stüdyo Kepez projesinden söz eden Arslan, “Normal, orta seviyedeki halkımızın taleplerine yönelik çalışma yapıyoruz. Kepez de küçük daireye yönelik bir çalışma yaptık. Burada daha çok stüdyo, 1+1 tarzı 35 adet dairemiz olacak. Çalışmalara bu yaz itibari ile başlayacağız ve önümüzdeki yaz teslim edeceğiz” dedi
Olay; Sektörün son durumu nedir?
Özkan Arslan; “Türkiye de özellikle Çanakkale de inşaat sektörü bir lokomotif. Çanakkale`mizin sanayi şehri olmaması buranın emekli ve öğrenciye dayalı bir şehir oluşu inşaat sektörünü ön plana çıkartıyor. İnşaat sektörüde Çanakkale de şu anda kentin ekonomisini götüren bir sektör. Oldukça da hızlı ilerliyor. Ama İnşaat sektörünün hızlı ilerlemesi, beraberinde bazı olumsuzlukları da getirmiyor değil. İnşaat hızlı diyerek belli bir kaliteyi de elden bırakmamak gerekir. Herkes inşaat yapsın sektör nasılsa hızlı burada bir şekilde daireler oluyor, satılıyo mantığından ziyade Çanakkale`nin coğrafi konumuna uygun teknolojik gelişmeleride göz önünde bulundurarak sektörde kaliteyi arttırıcı adımlar atmalıyız. Sadece inşaat yapmış olmak ya da sadece para kazanmak için bu işin içerisinde olunmamalı. Çanakkale de inşaat sektöründe belli bir kalitede devam edilmesi gerekir.
Olay; “Sektörün önü açık mı? Arz talep durumu nedir? Kentin gelişimini nasıl buluyorsunuz?
Özkan Arslan; “Sektörün önü açık. En büyük sebeplerinden birisi Çanakkale; boğazı, tarihi ile ünlü
bir şehir. Türkiye de iki boğaz var. Birinde İstanbul dev bir kent, 15-16 milyon nüfuslu. Diğeri boğazda Çanakkale gibi küçük bir şehir var. Boğazın oluşu, deniz kenarı olması Çanakkale`yi cazibe merkezi haline getiriyor. Çanakkale`nin önü açık. ÇOMÜ`nün olması, öğrenci kapasitesinin iyi durumda olması,30 bin olan öğrenci sayısının üç yıllık plan dahilinde 60 bine çıkması planlanıyor. Bu da önemli bir aktör. Öğrencilerin barınması yönünden de önemli. Çanakkale de arsa yaratılması Çanakkale`nin merkezin gelişme noktaları açısından da bazı sıkıntılar yok değil. Sıkıntılardan biri de özellikle havaalanı. Şehrimizin artık içerisinde kalmış durumda. O tarafa doğru bir genişleme olacak ama bazı yasal sorunlar, ve başka nedenler o bölgeyi engelliyor. Bir yanda askeriye de gelişmeyi engelliyor. Kent, karacaören ve kepez tarafına gidiyor. Kepez de çoğrafi yapısı itibari ile inşaat anlamında cazibe merkezi haline geldi. İnşaat sektörüde mecbur ya kepez ya karacaören tarafına gidecek. Şu anda o şekilde ilerliyor. İnşaat sektörü uzun yıllar sürer. Ülke politikalarında istikrar bozucu değişiklik olmazsa Çanakkale`nin inşaat anlamında önü açık diye düşünüyorum.”
Olay; Çanakkale de müteaahit sayısını nasıl buluyorsunuz?
Özkan Arslan; “İnşaatların belli kalitede olması önemli. Buraya gelip bir iki sene inşaatlarda ustalık işçilik yapıp iki üç sene sonra bir arsa alıp bende müteahhit oldum mantığına gidilmemeli. Belli bir eğitim, teknik bilgilere sahip olan insanalrın bu konuda bu işlerin içerisine girmesi hem şehircilik anlamýıda hem çevre hem de inşaatlarda kalite anlamında olumlu sonuç vereceğine inanıyorum. İnşaat ciddi bir iş. İçerisin de ailelerin kurulduğu neticesin de bir barınak görevi görüyor. Buradaki kalite güven bunlar önemli etkenler. Bunu belli bir teknik, alt yapıya, belli bir güce sahip olan insanların yapması her zaman avantajlı ve olması gereken bir şey. Bu yaptığımız işlerde aileler, çocuklar bir ömür geçirecek. Kaliteden kesinlikle taviz verilmemeli. Bu nedenle belli bir teknik bilgi, ve alt yapıya sahip olanların bunu yapması gerekir.”
Olay; İnşaat sektöründe bundan sonra ne gibi yenilikler olabilir?
Özkan Arslan; “Zamanla, buraya ilgi ve talebe göre inşaatın kalite seviyelerini yükseltmek gerekiyor. Bazı bölgelerde fore kazık sistemi uygulanmalı. Bunu yapabilmek için masraf, ödenek gerekiyor. Bunu sağlayabilmek içinde yetkili idari merci olan beleidye de bu alt yapı çalışmalarını yapmış olmalı. Barbaros mahallesinde bazı yerlerde dört kat verilince fore kazık mecbur kılınınca müteahhitler bu işe girme konusun da tereddüt yapar. Piyasada kat karşılıkları anlamında belli bir yüzde var. Bu işin masrafı arttığı zaman kimse bu işin içinden çıkamaz. Ya kat artışı verilecek ya da yeni arsalar yaratılması konusunda belli alanlar yapılacak. Yeşil alan arttırılıp kat adedi arttırlacak. Bunların artık Çanakkale için olması gerekiyor. Bugün İstanbul ve büyük şehirlere bakıyorsunuz, artık 20-30 katlı binalar oluyor. Yeni açılacak olan imar alanalrında karacaörende 11-12 kat verildi. Bunalr olacak, olması gerekiyor ve daha da fazla olacağına inanıyorum. Boğaz köprüsünün yapılması da söz konusu. Yerler de tespit edildi. Tahmin ediyorum ki fazla uzun sürmeyecek. En geç 10 yıl içinde yapılacak. Boğaz köprüsünün de yapılması kente ilgiyi daha da arttıracak. İş dünyası Çanakkale-Lapseki arasında boğazı gören arazilerde satın alıyor. Bundan sonra belediyelerde bu sahil şeridinde özellikle merkez belediye ile birlikte alt yapı çalışmalarını yapmalı. Çanakakle bundan sonra daha çok talep gören yer olacak”
Olay; ARSAR İnşaatı tanıyabilir miyiz? Ne tür çalışmalar yaptı?
Özkan Arslan; Genelde kepez bölgesinde çalışma yapıyoruz. Çok büyük projelere şu an girmiyoruz. Normal, orta seviyedeki halkımızın taleplerine yönelik çalışma yapıyoruz. Kepez de küçük daireye yönelik bir çalışma yaptık. Adınıda “Stüdyo Kepez” olarak koyduk. Burada da daha çok stüdyo, 1+1 tarzı 35 adet dairemiz olacak. Çalışmalara bu yaz itibari ile başlayacağız ve önümüzdeki yaz teslim edeceğiz. Projedeki fiyatlarımız ilgi çekici bulunuyor. 29.500 TL`ye stüdyo daire diyoruz. Bir araç almaya kalksanız 30 bin ile 45 bin TL arasında bir rakamı gözden çıkarmalısınız. Araçla kıyasladığınzıda stüdyo daire oldukça çazip. Aracı ertesi gün satmak isteseniz değer kaybeder. Böyle bir daireyi bugün alıp seneye satmak isteseniz üzerine ekler. Kiraya verseniz size artı bir getirisi olur. Böyle bir avantajıda var. Stüdyo daireler 23-30 metrekare arasında. Daha çok vatandaşımızın yatırıma yönelik, düşünebileceği dairelerden yapalım diye düşündük. Bu projemizi ona göre yaptık.
Olay; “Çanakkelde tercih edilen konut tipi ile ilgili bir tespitiniz var mı?
Özkan Arslan; “Çoğunlukla küçük daire tercih ediliyor. Öğrenciler daha çok 1+1 ve 2+1 tercih ediyor. Öğrenci, bekar, memurların tercihi bu yönde oluyor. Fiyatta uygun olunca insanalrın alım gücüde rahat oluyor. 1+1 daireler 50-65 bin TL arasında değişiyor. Ama bizimkini cebinde 10 bin TL. olanda alabiliyor. Bankalarda kredi vermek için can atıyor. Tüketiciye bütün imkanları sunuyor. 2+1, 3+1 dairelerde daha çok site tarzı yerlerde tercih ediliyor.”
Olay; Dairelerin fiyatları tüketiciyi nasıl etkiliyor?
Özkan Arslan; “Dairelerde 100 Bin TL. Üzerine çıkıldığında müşteri portföyü değişiyor. Müşteri portföyü 100 Bin TL`ye kadar daha geniş. Bu rakamdan sonra daralıyor. 150 Bin Tl ve 200- 250 Bin TL`ye de piyasada projeler var. Çanakkale de bunları alacak insanlar sınırlı. Elbette satılıyor. Banka ile anlaşmalar oluyor. Ama tabi bir yüzdeliğe vuracak olursak 100 Bin Tl`ye kadar % 80 müşteri kitlesi varsa 100 Bin TL`den sonra bu oran % 20-30`a düşüyor. Hitap edeceğiniz müşteri de önemli. Planlama buna göre yapılmalı. Doğru proje, fiyat ve yeri yakaladığınıda daire de satılıyor.
Olay; Son olarak neler söylemek istersiniz?
Özkan Arslan; “Bundan sonra yerel yönetimler, yerel yöneticiler inşaat konusunda dikkat etsinler. Sektör canlı, lokomotif. Bunun önünü kesici sıkıntıya sokucu planlar yapmasınlar. İnsanların önünü açan ve daha ileriye taşıyacak tarzda çalışmalar olmalı. Yerel yöneticiler bu sektörün önünü açmalıdır.