“Toplumsal Gelişmede Türk ve Japon Kadınının Eğitimi”

Prof. Dr. Mete Tunçoku başkanlığında yürütülen “Toplumsal Gelişmede Türk ve Japon Kadınının Eğitimi” projesi kapsamında düzenlenen panellerin dördüncüsü ÇOMÜ Süleyman Demirel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

491
 
Macar Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Märta Fülöp ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurhan Süral’ın sunumlarını yaptığı panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hamit Palabıyık, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Mete Tunçoku yaptığı açılış konuşmasında, panele konuşmacı olarak katılan akademisyenlerin bu konuyu en iyi bilenler olduğunu belirtti.
 
Macar Bilimler Akademisi’nden Prof. Dr. Märta Fülöp, “Being Female & Competitive in Japan” (Japonya’da Kadın ve Rekabetçi Olmak) başlıklı sunumuyla Japonya’da kadınların konumu, iş dünyasına katılımı gibi konuları Kanada, Macaristan gibi ülkelerle karşılaştırmalı olarak ele aldı. Japonya’da yeni iş yasasıyla kadınların konumunun çok daha iyi bir yere çekildiğini fakat yine de kadınların iş dünyasına katılımının erkeklerin gerisinde kaldığını belirten Prof. Dr. Fülöp, Japon şirketlerin ‘uzun süre birlikte çalışma’ koşulunun, aile hayatının sorumluluğunu da taşıyan kadınlar için bir engel olduğunu söyledi. Küreselleşen ekonomiyle Japonya’ya giren yabancı şirketlerin böyle bir beklentisinin olmayışının Japonya’daki kadınlar için bir avantaj olduğunu da sözlerine ekledi.
 
Panelde, ODTÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden Prof. Dr. Nurhan Süral da “Türkiye’de Kadın İstihdamı: Fırsatlar, Engeller ve Hukuki Çerçeve” sunumuyla Türkiye’deki kadınların iş dünyasındaki ve sosyal hayattaki konumunu değerlendirdi.
Paylaş