havadurum

“Temizlenmeyen baca yangına sebep oluyor”

608
Çanakkale`de geride bıraktığımız 2011 yılında çıkan yangın nedenlerinde ilk sırada baca yangını yer alıyor. Baca yangınından sonra elektrik kontağından çıkan yangınlar dikkat çekiyor.
 
Çanakkale İtfaiye Müdürlüğü yetkilileri, bacaların mutlak surette yılda bir kez temizletilmesi çağrısında bulundu. Özellikle katı yakıt yakan eski binalarda soba bacalarının uzun süre temizlenmemesinin yangına neden olduğu bildirildi. Yetkililer, “Bacalarda gerekli temizlik yapılmaması sonucunda bacaların tıkanması nedeniyle ortaya çıkan yangınlar, mal ve can güvenliğimizi tehdit etmektedir. Kış aylarında sıklıkla rastladığımız baca yangınları; ev ve çatı yangınlarına da sebebiyet vereceğinden bacalar mutlaka temizletilmelidir” dedi.
 
Elektrik kontağından meydana gelen yangınlar ise ikinci sırayı oluşturuyor. Yetkililer bu konuda yaptıkları uyarıda özellikle elektrik kontağından çıkan yangınlara karşı yangın koruma rölesinin yerine kompakt şalter takılması gerektiğini ifade ettiler. 1996 yılından önce yapılan binaların, elektrik çarpmaları ve yangınlara karşı tedbir alınmadığından elektrik tesisatlarının muhakkak yetkili bir elektrikçiye yeniletilmesi gerektiğini ifade eden yetkililer; “Elektrik prizlerine emniyet kapağı takılmalı ve evde, işyerinde topraklı priz kullanılması gerekiyor. Yuvasından çıkmış, telleri açıkta kalmış prizlere dokunulmamalı. Yetkili kişilere tamir ettirilmesi gerekiyor” dediler.
Paylaş