havadurum

“Tarım ve hayvancılık biter”

Çan`a bağlı Yaya Köyü mevkiinde Çan Kömür ve İnşaat AŞ. tarafından yapılmak istenen Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi`nin iptal edilmesi için imza toplayan köylüler, imzalarını ilgili makamlara teslim ettiler. Aralarında bazı bakanlıklar ile Çanakkale Valiliği ve Çan Kaymakamlığı olmak üzere çok sayıda ilgili kuruma yazı gönderen köylüler; “tarımsal ve hayvancılık olan geçim kaynaklarımız etkilenecek, yaşamımız alt üst olacak” dediler.

706
Çan`da ÇED toplantısı geçtiğimiz ay içinde yapılan Çan-2 Termik Santrali ve Kül Depolama Sahası Projesi ile ilgili tartışmalar ve köylünün tepkileri bitmek bilmiyor. Geçtiğimiz günlerde Çan`a bağlı 10 civarında köyün, köylülerin de katılımı ile köy meydanlarında yaptıkları toplantıda bölgede başka termik santral istemedikleri yönündeki kararlarını imza altına almışlardı. 18 Mart Termik Santrali`ne vurgu yapılan kararda, Zaten sıkıntıda olan tarım ve hayvancılığın ikinci bir termik santral yatırımı ile tamamen bitirilmemesini istediler. 18 Mart termik Santralinin ardından kurulacak ikinci termik santralin, geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığı olumsuz yönde etkileyeceğini dile getiren köylüler, geçtiğimiz günlerde de bu yönlü kararlarını köy muhtar ve azaları ile imamın da katıldığı toplantıda imzalamışlardı.
 
İlgili makamlara dilekçe
Bu kez köylüler, alınan bu kararlarını köy muhtarları aracılığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanlığı başta olmak üzere aralarında Çanakkale Valiliği, Çan Kaymakamlığı ile ilgili il ve müdürlüklerine gönderdiler. Köylüler, muhtarları aracılığı ile gönderdikleri dilekçelerinde, sıraladıkları gerekçeler nedeni ile “makamınıza başvurma gereği duyduk” dediler.
 
İşte o dilekçe;
Köylülerin kaleme aldığı ve ilgili makamlara gönderilen dilekçede, “Çan ilçesi Yaya Köyü sınırları içerisinde Taştepe Mevkii`nde kurulması planlanan Çan-2 Termik Santrali ile ilgili olarak köyümüz halkının imzalı başvurusu üzerine alınan karar ekte sunulmuştur. Özet olarak, Çan Yaya Köyü-Kulfal Köyü sınırları içerisinde akışkan yataklı bir termik santral bulunmakta olup halen faaliyetini devam ettirmektedir. Çan-2 olarak adlandırılan termik santral ise sadece Yayaköy sınırları içerisinde kurulması planlanmaktadır. Ayrıca Çan ilçemize 30 kilometre mesafede bulunan Biga`da İÇDAŞ`ın yaptığı bir termik santral bulunmakta olup, faaliyetine devam etmektedir. Yine Biga-Karabiga`da Karabiga Termik Santrali için ÇED raporu alınmış bulunmaktadır. Tüm bu santrallerin birlikte çalışması durumunda bir tarım ve orman bölgesi olan Biga-Çan ve tüm Çanakkale`nin tarım ve hayvancılık alanları etkilenecektir. Bu nedenle kendi köyümüz olan Yayla Köy`de tüm yaşamımız alt üst olacaktır. Bu sebeple makamınıza başvurma gereği duyduk. Öncelikle isteğimiz Çan-2 Termek Santralin yapılmasına izin verilmemesidir. Ancak bu mümkün değil ise tüm köy olarak arazilerimizin, evlerimizin, bağ ve bahçcemizin uygun göreceğiniz yere taşınmasını sizlerden talep ediyoruz. Tüm köy halkının isteği de bu yöndedir” şeklindeki ifadeler dikkat çekti.
Paylaş