havadurum

“Suyu içmeyin ve yemeklerde kullanmayın”

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, kent genelindeki kuvvetli yağışın ardından şehir şebekesinden gelen suyun bulanık akmasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan şebeke suyunun Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Laboratuarlarında ekipler tarafından numune alınarak incelendiğini ve sağlığı tehdit edecek noktada bir sıkıntı olmadığını belirterek: ``İkinci bir duyuruya kadar şebeke suyu halkımız tarafından temizlik amaçlı kullanılabilir, ancak içilmemeli ve yemeklerde kullanılmamalı” dedi.

560
Başkan Gökhan makamında düzenlediği basın toplantısında, 2 Aralık Cumartesi gününden beri kent genelinde ve merkezde hissedilen yoğun yağış sonucu içme ve kullanma suyunun temininde Atikhisar Barajı’nın havzasının etkilenmesi üzerine arıtma tesisinde arıtılan suda bulanıklık olduğunu belirterek, barajdan alınan su miktarında azalma olduğunu, arıtılan suyun verildiğini ve halkın su kesintisine karşı da tedbirli olması gerektiğini söyledi.
 
Çanakkale Belediyesi`nin içme suyunu Atikhisar Barajı`ndan temin ettiğini ve barajın 52 milyon metreküp su tutma kapasitesi bulunduğuna işaret eden Gökhan, şunları kaydetti: “DSİ yetkilileri yağışlar nedeniyle baraja bir günde 14 milyon metreküp su geldiğini söyledi. Yağışın ardından bugün itibarıyla barajımızın doluluk oranı 49 milyon metreküp seviyelerinde. Eğer bu şiddetle devam etseydi barajımız çoktan dolmuş olacaktı. Önümüzde kış var. Bunun ardından, DSİ yetkilileri barajın alt savaklarını açmak suretiyle suyu tahliye etmeye başladı. Yağışın ardından da Sarıçay da su akışı nedeniyle kahverengi çamurlu bir hale döndü. Aynı zamanda barajın su rengi de Sarıçay`daki hale geldi. Bu bize berrak suyun gelmemesi ve bulanık suyun arıtma tesisimizi zorlaması anlamına geliyor. Suyumuz çeşmelerden bulanık akmakta. Bu bulanıklığın insan sağlığı açısından bir sakıncası yok. İl Sağlık Müdürlüğü de suyu sürekli inceliyor. Arıtma tesisindeki mühendislerimiz de mikro biyolojik açıdan inceleme ve kontrollerini yapıyor. Sadece suyun bir süre kullanma suyu olarak kullanılması gerekiyor. Her ihtimale karşı suyun yemeklerde ve içme suyu olarak kullanılmaması lazım. Suyumuz berraklaşıncaya kadar banyoda, bulaşık yıkamalarda ve ev temizliklerinde suyu kullanabiliriz” dedi.
 
“Barajın durumu ve suyun rengi normal değil”
Atikhisar Barajı’nda yerinde incelemede bulunduğunu belirten Başkan Gökhan; “Barajın durumu ve suyun rengi normal değil” dedi. Gökhan: “Ciddi yağışlar aldık, DSİ de barajın savaklarını açmak zorunda, barajın kendisi de bulanık. Ben ilk defa bu şekilde kahverengi baraj görüyorum. Normal değil. Genellikle yağışlar ilk başladığında bulanıklık olurdu ve giderek çökerdi. Topraktan çok kil var, arıtsanız dahi kil havalanıyor. Çeşmelerden akan su sağlığa zararlı değil ama, sağlıksız koşullar oluşursa kentin sularını kesebiliriz. Su kesintisine karşı tedarikli olun. Alış kapasitesi azaldığından bazı yüksek yerlerde su temininde gündüz zorluk çıkabilir” diye konuştu. Gökhan, şöyle devam etti: “Ekiplerimiz incelemelerine devam ediyor. Su daha kirli olursa kente su vermeyiz. Sudaki kirlilik kabul edilebilir değerlerin üzerinde de çıkarsa, kentin tamamında suyu keseriz. Biz yine tedbirli olalım, yağmurlar kesilecek gibi görünüyor. Yağmurlar durursa bazı maddelerde azalma olacağını var sayıyoruz. Bunu tabi kimse bilemiyor, DSİ`de bilemiyor. Bu Allah`ın bileceği bir şey, tabiatın yaptırımı. Bir an önce çökeltilerin dibe çöküp, suyun berrak bir hale gelmesini bekliyoruz.”
 
Gökhan, bu durumun ne kadar süreceği konusunda bir süre verilemediğini belirterek; ``DSİ yetkilileri de barajın ne zaman berraklaşacağı konusunda bilgiye sahip değil. Telaş etmeye gerek yok. Çeşmelere verdiğimiz suyun insan sağlığı açısından bir sakıncası yok. Kullanılabilir ancak içilmemeli, yemeklerde kullanılmamalı. İkinci bir duyuru yapıncaya kadar suyun tüketilmemesi lazım`` diye konuştu.
Paylaş