“Onlar yokmuş gibi davranmayın”

Çanakkale Özel Derin Deniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde özel eğitim alan öğrencilerin müfredat haricinde serbest zaman diliminde en sevdiği ve eğlenceli vakit geçirdiği zamanlar müzik eşliğinde kolbastı oynadıkları zamanlar.

514
 
Zihinsel işlevlerin yanı sıra kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde sınırlılıklar gösteren öğrencilerin bireysel ve grupsal eğitim alırken, çeşitli etkinliklerle ve spor faaliyetleri ile sosyalleşmelerini ve toplumda birey olarak fark edilmelerini amaçlayan Özel Derin Deniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin sahibi Deniz Kayaüstü topluma: “Onlar yokmuş gibi davranmayın, çünkü bu dünyada sadece siz yoksunuz, onlar da var” mesajı verdiklerini ifade etti.
 
Deniz Kayaüstü’nün sahibi olduğu Özel Derin Deniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde 75 öğrenci Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uygun olarak tam gün eğitim alırken çeşitli etkinliklerle sosyalleşme olanağı buluyorlar.
 
OLAY: Kendinizi tanıtır mısınız? Özel Derin Deniz Rehabilitasyon Merkezi ne zaman kuruldu? Merkezin ekip, çalışma sistemi ve devam eden faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?
Derin Deniz: Adım Derin Deniz, merkezin kurucusuyum. Merkezimiz 4 yıl önce kuruldu, unvan ve el değiştirerek mevcut yerimizde hizmete devam ediyoruz. Merkezimizde 75 öğrenci Milli Eğitim Bakanlığının müfredatına uygun olarak tam gün eğitim alıyor. Zorunlu eğitim gün içinde bireysel ve grupsal olarak 2 saat alınıyor, onun dışındaki serbest zaman diliminde ise öğrencilerimiz el sanatları ile ilgileniyor, spor ve çeşitli aktiviteler gerçekleştiriyor. Bu aktivitelerin içinde vitray çalışmaları, seramik, ebru atölyesi, müzik ve halk oyunları yer alıyor. Geziler düzenliyor ve ağaç dikim gibi etkinlikler tertip ediyoruz.
 
OLAY :Eğitimde yaş aralığı var mı? İlgi alanları nasıl belirleniyor?
Derin Deniz: Yaş aralığı ve yaş sınır yok. Özel durumları doktor raporu ile teşhis edilmiş olan çocuklar RAM’a gidiyor ve RAM tarafından bize yönlendiriliyor. Söz konusu serbest zaman aktiviteleri çocuğun yeteneğine ve yatkınlığına göre değişiyor. Bizde zorlama yok.
 
OLAY : Çanakkale’de bu şekilde eğitim veren kaç merkez var?
Derin Deniz : 3 tane merkez var.
 
OLAY : Aileler bu eğitimin sizce neresinde yer almalı?
Derin Deniz: Bizim ailelerden isteğimiz istikrarlı takip, düzenli katılım ve fedakarlık. Onların bu eğitimde rolü çok büyük.
 
 
OLAY : Özel çocuklarla ilgilenen öğretmen profili nasıl olmalı sizce?
Derin Deniz: Özel çocuklar onlarla ilgilenecek özel öğretmenlere ihtiyaç duyuyor. Bu konuda sadece eğitim almak bu işi yapmak için yeterli değil. Öğretmen cesaretli, sabırlı ve şefkatli olmak zorunda. İletişimi güçlü olmalı.
 
OLAY :Toplumdan beklentiniz nedir? Kurumlardan destek görebiliyor musunuz? Toplumun engellilere bakış açısı nasıl?
Derin Deniz: Normal okullardan çok daha huzur ve sükunet var. Çocuklar bizi dinliyor, biz burada zerre kadar iletişim sorunu yaşamıyoruz. Ama toplum onları fark etmiyor, görmüyor ve onlar yokmuş gibi davranıyor. Biz de tam bu noktada bu algının ötesine geçmek için çocuklarımızı topluma yaklaştırmaya çalışıyoruz. Topluma bu dünyada sadece siz yoksunuz, biz de varız mesajı vermeye çalışıyoruz. Çocuklar toplumun sandığı kadar etkisiz değil. Mesela bizim 3 çocuğumuz Engelliler Basketbol Turnuvası’na katılıyor. El sanatları konusunda başarılılar. 10 Kasım’da Çimenlik Kalesi’nde bir sergi açacağız ve yeteneklerini sergileyeceğiz. Belediye yaptığımız etkinliklerle ilgili ne zaman ihtiyaç duysak bize araç ve salon sağlama konusunda yardımcı oluyor, hiçbir zaman talebimizi geri çevirmiyor. Son zamanlarda engellilere bakış açısında bir ilerleme var, aldıkları eğitim sayesinde engelliler de bilinçli ve daha çok seslerini yükseltebiliyorlar.
 
OLAY : Hedefiniz nedir?
Derin Deniz: Engelliler ne kadar iyi eğitim alırlarsa o kadar donanımlı olurlar. Bir gün yalnız yaşamak durumunda kalırlarsa ki kalan da var, kendilerini idare etme ve hayatlarını idame ettirme yetilerini geliştirmek hedefindeyiz.
 
OLAY : Öğrencilerin birbiri arasındaki iletişim nasıl?
Derin Deniz: Birbirleri arasındaki iletişimleri bizden farklı değil. Onların tepkileri daha doğal, onlarda riya yok. Planlı ve hesaplı hareket etmiyorlar.
 
OLAY :Engellilerin eğitimi disiplin ağırlıklı mı, özgürlükçü mü?
Derin Deniz: Mecburen müfredata uygun almaları gereken dersler kapsamında bir disiplin uygulanmasına ihtiyaç var, ama serbest zamanda özgürler.
 
OLAY : Eğitim almayı ret eden çocuklar oluyor mu, o durumda nasıl bir yol izliyorsunuz?
Derin Deniz: Buraya yani merkeze gelmeyi başarıyorsa burada zaten eğitim alma konusunda sıkıntı olmuyor. Ama en başında buraya gelip gelmeme konusunda ikna durumu zor olabiliyor.
 
OLAY : Bize zaman ayırdığınız için teşekkürler.
Derin Deniz :Ben teşekkür ederim, çalışmalarınızda başarılar dilerim.
 
Paylaş