“Müzisyenler okulu Fevzipaşa”

Çanakkale Kent Müzesi ve Arşivi’nde “Fevzipaşa’da Müzisyenler” konuşuldu.

375
Kent Müzesi’nin konuğu Emrullah Katırcıoğlu oldu. Müzisyenlik yapan Katırcıoğlu sohbetine, kendisini tanıtarak başladı. Kentte müzik deyince akla gelenin Fevzipaşa Mahallesi olduğunu belirten Katırcıoğlu, küçük yaşlardan itibaren mahallede müzisyenlik ile ilgili usta çırak ilişkisine bağlı olarak eğitildiklerini, mahallenin bir okul olduğunu söyledi. Sohbete katılan konukların soruları ile de ilerleyen sohbette, mahallede bu zamana kadar yer etmiş ustalar da anıldı. Nota bilgisinin de olduğunu ifade eden Katırcıoğlu; “Bir parçayı icra ederken notalara bakarım fakat kendi tarzım vardır. Benim notalarım beynimde ve elimdedir” dedi. Yeteneğin eğitimle pekiştirilmesinin gerekli olduğunu, 8. sınıfa giden çocuğunu Güzel Sanatlar Lisesi’ne hazırladığını söyleyen Katırcıoğlu; konukların, Çanakkale’deki eğlence sektörü ile ilgili sorularına verdiği cevapta ise “Eğlence sektörü çok yönlü değil, işletmeler ucuz maliyet peşinde, kente okumak için gelen aynı zamanda müzikle de uğraşan üniversite öğrencileri piyasadaki fiyatları düşürüyor. Herkes haklı ama bizde işimizin hakkını almak isteriz” diyerek müzisyenliğin geçim kaynağı olmaktan çıktığını, bunun yanı sıra 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte usta çırak ilişkisi ile müzisyenlikte yetişmenin zaman darlığı nedeniyle azaldığını ifade etti.
 
Sohbet, Emrullah Katırcıoğlu’nun konuklara ileriki haftalarda gerçekleştirmek üzere verdiği canlı performans sözü ile sona erdi.
 
Geleneksel Çarşamba sohbetleri 24 Ekim 2012 Çarşamba gününün arife günü olması nedeniyle gerçekleştirilmeyeceğini belirten Kent Müzesi yetkilileri, bayramın birinci günü hariç bayram boyunca Kent Müzesi’nin ziyarete açık kalacağını dile getirdiler.
Paylaş