Meme kanserinin dünyada görülme sıklığı en yüksek olan kanser türü olduğunu belirten Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük;
“Her 8 kadından birinin hayatının belirli bir zamanında meme kanserine yakalanacağı bildirilmektedir. Erkeklerde de görülmekle beraber, kadın vakaları erkek vakalarından 100 kat fazladır. 1970`lerden bu yana meme kanserinin görülme sıklığında artış yaşanmaktadır. Meme kanseri ülkemizde kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 7 kadından birinde meme kanseri görülme riski vardır. Kansere bağlı ölüm nedenleri sıralamasında, akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer almaktadır. Erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün olan bir kanser türüdür. Kanserle mücadelede en etkili yöntem kanser konusunda halkımızı bilgilendirmek ve erken tanı konusunda bilinçlenmesini sağlamaktır.
Günümüzde bu amaca yönelik olarak Meme Kanseri konusunda halkımızı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla Bakanlığımız Kanser Dairesi Başkanlığı Ekim Ayını, “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak belirlemiştir. Meme kanseri meme dokusundaki hücrelerin kontrol dışı çoğalması ve vücudun başka bölümlerine de yayılarak çoğalmayı sürdürmesidir.
Meme kanserinin belirtileri; memede ele kitle gelmesi, memeden kendiliğinden akıntı gelmesi (bulanık ya da kanlı), meme başında çekilme, meme derisi üzerinde çekilme, memede büyüme, ödem, kızarıklık, meme derisinin portakal kabuğu görünümünde olması ve memede daha önce olmayan gözle fark edilebilen herhangi bir değişikliğin olması sıralanabilir.
Meme kanseri ile mücadelede en önemli nokta “Erken Tanı” dır. Meme kanserinin erken tanısı için, kadınların meme kanseri konusunda bilgili olması, kendi kendini meme muayenesi öğrenmesi ve yapması, klinik muayenesi (hekim muayenesi) yaptırması ve tarama mamografisi çektirmesi gereklidir. 50 yaşın üzerindeki bayanlara tarama amaçlı 2 yılda bir, yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış ya da başka nedenlerle risk altında bulunan kadınlara ise doktorunun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çekilmelidir. Kendi kendine meme muayenesi önemli olmasına karşın, meme kanserinin tanısında en etkili yöntemin mamografi (meme filmi) olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Meme kanserinin tedavi yöntemleri; ameliyat, radyoterapi, kemoterapi, hormon tedavisidir. Dengeli ve düzenli beslenme, aşırı kilodan korunma, alkol ve sigara alışkanlığı varsa bırakma, 30 yaşından önce doğum yapma ve bebeğini emzirme, stresi kontrol etme, spor yapma ve düzenli olarak doktor muayenesinden geçip gerekli tetkiklerini yaptırmakla meme kanseri riski azaltılabilir. İlimizde, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) erken teşhis ve tanı amacıyla halkımıza ücretsiz olarak hizmet verilmektedir” dedi.