havadurum

“Kongre turizmi çıkış olacaktır”

Çanakkale turizmini konuştuğumuz Helen Hotel Müdürü Sefa Ataalkın, kent turizmini yakından ilgilendiren bir konuya dikkat çekti. Ataalkın; “Yeni ulaşım kanununa göre turlar günde 500 kilometre yol yapmak zorunda. Bu destinasyonda özellikle Güre bölgesi ağır basıyor. İstanbul’dan çıkan bir tur kilometre kazanabilmek için Ayvacık tarafına gidiyor. Bu nedenle şehir içerisinde park alanlarının yaratılması, kışın aktivitasyonu sağlayacak kongreler önemli olacaktır” dedi.

961
Uzun yıllar Bodrumda turizm sektöründe çalıştıktan sonra Çanakkale`ye gelen Helen Hotel Müdürü Sefa Ataalkın, Çanakkale turizmini şu sözlerle özetledi; “Burada günlük değişim çok fazla. Değişik otelcilik mantığı var. Şehir otelciliği ile her şey birbirine karışmış. Yatak kapasitesi az ya da fazla. Yıldızlar birbirine karıştığı için fiyat dengeleri de birbirine karışıyor. Herkes, kimi yakalarsa onu almaya çalışıyor.”
 
Olay: Çanakkale Turizmini nasıl buluyorsunuz?
Sefa Ataalkın: Çanakkale turizmi, tarih, kültür business. Çanakkale turizmi için dört ve beş yıldızlı otele ihtiyaç var. Şehir merkezi olduğu için kongre turizmi olabilir. Tarihsel değerleri daha iyi değerlendirip ulaşım ve iletişimleri daha kuvvetlendirerek daha aktif olabilir. İkinci bir Ürgüp neden olmasın? Çanakkale şu anda sadece geçiş noktası. Uzun dönemli otel konaklaması gerçekleşmiyor. Kısa süreli konaklama ve ticari olarak gelenler konaklıyor. Bir de fiyatları geliştirmek gerekiyor.
 
Olay: Çanakkale`ye yeni geldiniz ama ilk etapta gözünüze çarpan eksiklik nedir?
Sefa Ataalkın: İlk başta şehir merkezinde otobüslerin kalacağı bir nokta yok. Turistlerin transit olarak geçen otobüslerden inip şehir merkezinde dolaşacağı aktivite alanları yok. Esnafla alış-verişine imkan sağlanamıyor. Otobüsler için park alanı yok. Gördüğüm kadarı ile yetişmiş personel yeterli değil, çok zayıf. Buna ağırlık verilmeli. Turizm meslek lisesi var. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde birim var. Yetişmiş personel mutlaka geliştirilmeli.
Olay: Turizm meslek birliklerinin sektöre katkıları oluyor mu? Çanakkale de ÇATOD var. Turizmin gelişimine, tanıtıma katkı sağlar mı?
Sefa Ataalkın: ÇATOD toplantılarına katıldım. ÇATOD, bütün fuarlara katılıyor. Her yerde kendi imkanları ile de olsa kentin tanıtımını sağlıyor. Turizmde çok hızlı beklenti söz konusu olamaz. Uzun sürede bir gelişim oluyor. Güneydeki turizmle Çanakkale`nin pazar durumları farklıdır. Bodrumu deniz- kum turizminden dolayı başta İngiltere olmak üzere Rusya, Avusturya ve Hollanda iyi tanıyor. Havaalanı Çanakkale de çok aktif değil. Çanakkale’de biraz daha birliktelik olursa ve sınıflar daha iyi oturursa daha iyi sonuçlar çıkacaktır. ÇATOD ve Çanakkale valiliği kenti en iyi şekilde tanıtıyor.
Olay: Çanakkale`nin yatak kapasitesi nasıl? 4- 5 yıldızlı oteller artmalı mı? Yatak kapasitesi yeterli mi? Geceleme sayısının yetersizliği ile ilgili sıkıntılar nasıl aşılır?
Sefa Ataalkın: Beş yıldızlı tesis ihtiyacı var. Beş yıldız fiyat uygulamalarını da tam olarak yaparsa ne dört ne de üç yıldıza dokunmaz. Beş yıldızlar üç yıldız fiyatlarını da bazen uygulayabiliyor. Kendi arasında bir çözüm üretirse daha iyi gidecektir. Kongre turizmine önem verilecekse beş ve dört yıldız yapılanmasına kesinlikle ihtiyaç var. Geçiş çok ama konaklama sayısı artmıyor. O sayının artmasıyla beraber yatak istihdamı artmalıdır. Şu anda her gün yeni otel açılıyor. Açılınca potansiyelde artış gelişmiyor. Sadece hafta içi satıcılar var. Hafta sonu da cuma ve cumartesi için büyük kalabalık var. Onlar da konaklamıyor. Çanakkale için en büyük tehlikelerden biri yeni ulaşım kanununa göre turlar günde 500 kilometre yol yapmak zorunda. Bu destinasyonda özellikle Güre bölgesi ağır basıyor. İstanbul’dan çıkan bir tur, kilometre kazanabilmek için Güre-Ayvacık tarafına gidiyor. O bölgeye kaplıca turizmi ile beraber büyük talep var. Bu nedenle şehir içerisinde park alanlarının yaratılması, kışın atkivitasyonu sağlayacak kongreler önemli. Bu gelişimi sağlayacaktır.
Olay: Kongre turizmi kentin önünü açar mı?
Sefa Ataalkın: Kongre turizmi elbette önemli. İstanbul gurupları direkt olarak Eceabat`a geliyor. Bu tarafa geçmeden geri dönüyor. Geçmişte yaşanan bazı hatalar var. Örneğin Anzac ayinine 10 bin 500 Anzac katılacak. Çanakkale’de 2 bin 300 yatak kapasitesi var. Geçtiğimiz yıl, bu sene Anzac konaklaması çok az. Turistleri İstanbul’a kaptırmışız. Kent en büyük özelliğini İstanbul`a kaptırmış. Daha ilginci Fransa`ya kaptırmışız. Fransa’da da Anzac günü var. 2. Dünya Savaşı’ndan kalan olay var. Bizim dilimin yüzde 70’ini onlar çekmiş durumda. Bu önemli bir kayıp. Gelen ziyaretçilerin, İstanbul değil Çanakkale’de konaklamasını sağlamalıyız. Bu da iyi bir hareket getirir. Turistleri geri getirmek için çalışılmalıdır. Bu yılki törene sabah gelip gidecekler. Anzaclarla çalışanlarla görüştük genç neslin daha çok geldiği ve tercihin daha ucuz fiyat olduğu bunu da İstanbul’un sağladığı ortaya çıktı. Kongre turizmine gelecek olursak bu bir çıkış olabilir. Bizde otelimizde toplantı düzenliyoruz. Her otelde toplantı salonlarının genişlemesi gerekir. Özellikle kış sezonunda faydası olur. Esnafa da katkı sağlanmalı. Turizm sadece otel değildir.
Olay: Sektörde rekabet var mı?
Sefa Ataalkın: Rekabet her yer de var. Tatlı rekabet her zaman olacak. Belli bir yapı ve sayı var. Her gün daha fazla yatak kapasitesi açılıyor. Otelciliğin yatırımı 10 yılda geri döner. Kepçeyle verip çay kaşığı ile almaya benzer.
Olay: Çanakkale’de yaşayanların otele katkısı var mı? Örneğin restoran anlamında tercih ediyorlar mı?
Sefa Ataalkın: Biz otelimizde bistro açmayı planlıyoruz. Çanakkale`de restoran tercih eden 40-50 kişilik konsept var. Bu da genelde şehir içinde rahat edemiyor. Şehir içinde otopark sorunu var. O nedenle zor oluyor. Genelde hafta sonu kalabalık oluyor. Bir kaç yerde katkı oluyordur. Örneğin, Akol Otel’de bunu görebiliriz. Otopark ve diğer imkanları var. Atatürk caddesindeki oteller de bunu göremeyiz. Yapılaşma ve araç parkı olmaması önemli etkenler. Halkımıza oteller pahalı alanlar gibi geliyor. Deneme olayı yok. Çanakkale daha çok üniversiteye bağlı hareket eden bir yapısı var. Yoğun bir öğrenci kitlesi var. Onlarda sahildeki mekanları tercih ediyor.
Olay: Çanakkale turizminin geleceği ile ilgili öngörünüz var mı?
Sefa Ataalkın ÇATOD iyi çalışıyor. Çanakkale`ye Uzakdoğu ve Balkanlar’dan turist geliyor. Çanakkale, Balkanlar’da bütün fuarlarda var. Tek başına stant açan tek il Çanakkale. ÇATOD bireysel olarak bunları destekliyor. Turizm kısa adımda değil uzun dönemde gelişiyor. Büyük bit marina, kurvaziyer liman yararlı olabilir. Yüzme yarışları düzenleniyor. Çanakkale’deki tarihsel olayların daha iyi anlatılması gerekiyor. Çanakkale`nin kentsel dokusu çok daha iyi pazarlanabilir.
Olay: Uzun yıllar turizm sektöründesiniz. Tekrar seçme şansınız olsa yine “turizm” der miydiniz?”
Sefa Ataalkın: Turizm dünyanın en zor işi. Bir turizmci, makine mühendisi, sosyolog, rehberlik ve aşçılığı da bilmeli. Dünyadaki bütün işlerle bağlantılı bir sektör. Her dükkan kapanır, kilidi vardır. Ama otelciliğin kilidi yoktur. Uğraş gerektirir. Turizm kilidi olmayan meslektir. Ben yine de yapardım.
Paylaş