havadurum

“Kanserde erken teşhis hayat kurtarır”

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük, Kanser Haftası nedeniyle yazılı açıklama yaptı.

920
Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığını anımsatan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Burhan Kütük; “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz  şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalıktır. Sık görülmesi, bıraktığı sakatlıklar, ölüm oranının yüksek olması ile ülke ve kişi ekonomisine verdiği zararlar nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde  her yıl 150-170 bin kişi kanser teşhisi almakta ve kanser harcamaları açısından değerlendirildiğinde Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ilk altı ülke arasında yer almaktadır.
 
Kanser konusunda vatandaşlarımızda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanserle mücadele stratejileri oluşturulmaktadır.
 
Ülkemizde erkeklerde en sık akciğer kanseri, daha sonra ise prostat ve kalınbarsak kanseri görülmektedir. Akciğer kanseri, ülkemizde ve dünyada kansere bağlı ölümler arasında birinci sırada yer almaktadır. Tüm Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri başta olmak üzere  diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında açılan  Sigara Bırakma  Merkezlerinde 2011 yılında 170 bin kişiye sigara bırakma tedavileri ücretsiz olarak sağlanmıştır.  Tütün ile mücadelenin başarıyla yürütülmesi ile akciğer kanseri başta olmak üzere mesane, pankreas, rahim ağzı kanserleri büyük ölçüde yok edilebilecektir. Her üç kanserden biri tütün kullanımı, biri de beslenme hataları ile ilgilidir” dedi.
 
Kütük sözlerini şu şekilde sürdürdü: “2012 yılı da 2011 yılında olduğu gibi Kanser Daire Başkanlığınca Kadın Kanserleri Yılı olarak kabul edilmiştir. Bilindiği üzere, meme kanseri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kadınlarda en sık görülen kanserdir. Ülkemizde yılda en az 20.000 kişinin meme kanseri teşhisi aldığı bilinmekte ve ne yazık ki olguların büyük bir bölümü geç evrelerde teşhis edilmektedir. Meme kanseri yanı sıra genital kanserler içerisinde yer alan rahimağzı kanseri, yumurtalık (over) kanseri ve rahim kanserleri de öncelik gösterilmesi gereken kanserlerdendir.
 
Bilinçli programlarla tüm kanserlerin 1/3’ü önlenebilir niteliktedir. Tespit edilen kanser vakalarının 1/3’ ünün tam olarak tedavi edilebilir olması, çocukluk çağında ortaya çıkan kanserlerin büyük kısmının tedavi edilebilmesi erken teşhis ile mümkündür. İlimizde ulusal tarama standartları doğrultusunda Çanakkale Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) meme, rahim ağzı  ve kalınbarsak kanseri  taraması  ile Ana Çocuk  Sağlığı Aile Planlaması  Merkezinde(AÇSAP) rahim ağzı kanseri taraması yapılmaktadır. Ayrıca tüm sağlık kuruluşlarımızda kanserden korunmak için vatandaşlarımıza  sigaranın zararları, dengeli beslenme ve obezite, fizik aktivite ile erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması  amacıyla vatandaşlarımıza halk eğitimi verilmektedir.”
Paylaş