“Eş rızasının kalkması, piyasaya hareket getirir”

İş dünyasını sıkıntıya sokan kredi kefaletlerinde eş rızası kaldırılıyor. Kredilerde eş rızasının getirilmesiyle birlikte bazı sorunların yaşandığına dikkat çeken oda başkanları, kredilerde eş rızası uygulamasının kaldırılmasıyla piyasanın hareketleneceğini ifade ettiler.

917
Yeni Borçlar Kanunu`nda kredi kefaletlerinde eş rızası düzenlemesini yeniden görüşen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın, eş rızası şartıyla ilgili esnafların şikayetlerini dikkate alarak, yalnızca ticari kredilerle sınırlı olmak kaydıyla uygulamayı kaldırma kararı alması başta oda temsilcileri olmak üzere esnafları sevindirdi. Söz konusu eş rızası uygulamasının kaldırılacak olmasını olumlu karşılayan oda başkanları, uygulamanın sona ermesiyle birlikte piyasanın hareketleneceğini de dile getirdiler. Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder ile Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu, iş dünyasını sıkıntıya sokan kredi kefaletlerinde eş rızası uygulamasının kaldırılması ile ilgili girişimleri değerlendirdi.
 
Ejder; “Piyasaya hareket gelebilir”
Söz konusu uygulama ile birlikte kredi çekecek kişilerin mağdur olduğunu belirten Esnaf ve Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, kredilerdeki eş rızasının kalkmasıyla piyasaya hareket getireceğini ifade ederek; “Krediyi alan değil kefil olanın eşi izin vermesi gerekiyor. Dolayısıyla çoğu insan, eşine söylese bile eşi gelip imza atmıyor. Bu nedenle de krediyi alacak kişi mağdur oluyor. Netice itibariyle sıkıntılı bir ortam. Ama bu uygulamanın kalkmasında fayda var. Piyasalara belki bir hareket gelir diye düşünüyorum. Çünkü insanlar, kredi alamıyor. Kredilerde eş rızasının kalkmasında fayda var. Piyasaya bir hareket gelebilir” dedi.
 
Vurucu; “Aile ortamını bozan uygulamaya son verilsin”
Eş rızası uygulamasının zaman zaman aile ortamlarının bozulmasına neden olduğunu kaydeden Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Mustafa Vurucu, yaşanan sıkıntıların ortadan kalkması için uygulamaya bir an önce son verilmesi gerektiğini belirterek; “Bu uygulamanın kalkması gerekiyor. Herkes eşiyle aynı durumda değil. Ayrılma durumda olanlar var. Mahkemelik durumda olanlar var. Eşiyle bazı problemleri olanlar var. Dolayısıyla iş hareketini krediyle takviye edecek olan kişi, bu eş rızası uygulamasıyla sıkıntıya girebiliyor. Bu sıkıntıların ortadan kalkması için uygulamaya bir son verilmesi gerekiyor. Parayı ödeyecek olan eş değil, krediyi alan kişi ödeyecek. Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda, kredilerin engellenmemesi lazım. Örneğin kişinin eşi bir başka yerdedir. Ayrılma durumundadır ya da başka sorunlar vardır. Yani bir çok nedenler var. Bu nedenleri üst üste koyduğunda, engeller çıkıyor. Engel derken iş yavaşlıyor. İmza durumundan dolayı kişi kredisine çekemezse sıkıntıya düşüyor. İşin devamını engelliyor ve zaman kaybı oluyor. Bu zaman kaybını önlemek gerekiyor. Herkesin eşi gelip hemen imzayı atmıyor. Bu uygulama zaman zaman ailede sıkıntılarda yaratıyor. Bu nedenle bir an önce uygulamaya son verilmesi gerekiyor” diye konuştu.
Paylaş