havadurum

“Diren Dondurma, Kışladağ olma...”

Çan`a bağlı Dondurma Köyü`nde Koza Altın İşletmeleri tarafından, başlatılan ÇED süreci ile ilgili önceki gün yapılan toplantıda, altıncı şirkete tepkiler geldi. Daha arama aşamasında yöre insanını olumsuz etkileyen altın madeni çalışmalarında direnme kararı olan Dondurma Köylüleri, “Dondurma Kışladağ olmayacak” dediler. Öte yandan söz konusu altın şirketinin köylüleri Kışladağ`a götürmek istedikleri öğrenildi...

859
 
 
Koza Altın İşletmeleri Şirketi tarafından köylerinde yapılması planlanan altın madeni çalışmalarına karşı, kadını-erkeği, yaşlısı-genci ile direnmeye kararlı Dondurma Köylüleri, “Dondurma, Kışladağ olmayacak” dediler. Önceki gün Dondormu Köyü köyündeki iki ayrı kahvede bir araya gelen kayın kadınları ve erkekleri, ilk olarak daha önce Hayat Televizyonu`nda yayınlanan Özer Akdemir`in hazırlayıp, sunduğu “Çepeçevre Yaşam Programı”ndaki Kışladağ altın madenine karşı direnen İnay Köyü ile ilgili bölümü izledi. Yavru atan hayvanlara, meyve ve sebzelere bulaşan kimyasallara ve özellikle de İnay Köyü sakinlerinin isyanına tanık olan Dondurma Köylüleri, Çanakkale`den gelen Çevre Platformu ile çeşitli sivli toplum kuruluşu ve sendika temsilcilerini dinlediler. İl Genel Meclisi CHP Grubu Başkanvekili ve Çevre Platformu eski Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, Ziraat Mühendisleri Odası ikinci başkanı İrfan Mutluay, Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı Nihat Gülhan ile çeşitli sivil toplum kuruluşu ve sendika temsilcilerinin katıldığı toplantı oldukça verimli geçti. Altın arama çalışmaları, işletmeye geçtiklerinde yapılacak çalışmalar ve özellikle de ayrıştırma işlemi ile ilgili bilgiler verilirken, doğanın, insan ve hayvan sağlığının nasıl etkileneceği üzerinde durulan konuşmalarda, köylülerin birlik olup direnmelerinden başka çarelerinin olmadığı dile getirildi.
 
 
Kadınlar kararlı
Ataların miras kalan topraklarda direnmeye kararlı olan Dondurma Köyü kadınları, köylerinin altın madeni çalışmaları ile talan edilmesi tedirginligini dile getirerek, “Biz altın madeni istemiyoruz” dediler. Yerin üstündeki kaynaklarının, altın madeninden daha zengin olduğunu ifade eden Dondurma Köyü kadınları, içme sularının bölgedeki en tatlı sulardan olduğunun da altını çizdiler.
 
 
Kışladağ gezisi de nereden çıktı?
Koza altın şirketi görevlilerinin geçtiğimiz günlerde köye gelerek, köylüleri Uşak`ta bulunan Kışladağ`a götürmek istedikleri öğrenildi. Kendi faaliyet alanı olmamasına rağmen köylüleri neden Kışladağ`a götermek istediklerine anlam verilemeyen Koza şirketinin, sadece çalışma bölgesi değil özellikle İnay köyünü de `gezi` kapsamına alıp almadıkları merak konusu. Hatırlanacağı gibi İnay Köyü`nde 4-5 bacaklı keçilerin dünyaya geldikleri, yavru attıkları ve hayvanların döl tutmadıkları ileri sürülerek gündeme gelmişti.
 
Paylaş